Απορία για τον τρόπο με τον οποίο μεταδόθηκε η επιστολή του επιτρόπου Γκίντερ Ετινγκερ από μερίδα ελληνικών μέσων ενημέρωσης εξέφρασε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν.
Μιλώντας αποκλειστικά στο Euro2day.gr, ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι «υπάρχουν δύο διαφορετικές και ξεχωριστές διαδικασίες, η μία είναι ότι υπάρχει ένας διαγωνισμός που είναι σε εξέλιξη για την αδειοδότηση των καναλιών -που αυτή τη στιγμή λειτουργούν στον αέρα- και που μάλιστα συμπεριλήφθηκε στο μνημόνιο του 2015 ως δυνητική πηγή προσέλκυσης εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό.
Αυτή η διαδικασία είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τον εθνικό νόμο, γιατί δεν υπάρχει ευρωπαϊκό πλαίσιο που να ρυθμίζει τα της αδειοδότησης. Αυτό μάλιστα είχε γίνει γνωστό όταν η κυβέρνηση έφερε τον νόμο στη Βουλή και είχαμε ρωτηθεί και απαντήσει επί τούτου, είναι ξεκάθαρο».
Παράλληλα με αυτό, συνέχισε ο αξιωματούχος, «υπάρχει ξεχωριστό θέμα το οποίο αφορά στην ανεξαρτησία της ελληνικής αρχής ΕΕΤΤ. Η επιστολή Ετινγκερ αναφέρει ότι η αρχή πρέπει να έχει αυτονομία σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα που αφορούν στη διαχείριση των συχνοτήτων και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά της επιτροπής του οπτικοακουστικού πεδίου στην Ελλάδα».
Ο αξιωματούχος είπε μάλιστα ότι η επιστολή δεν είναι τεκμηριωμένη άποψη «reasoned opinion» αλλά είναι προειδοποιητική επιστολή «formal notice», η οποία έχρηζε απαντητικής εξήγησης, «την οποία και ήδη έχει στείλει η Αθήνα».
Η ενημερωμένη πηγή της επιτροπής εξέφρασε έκπληξη για την οξύτητα των επιχειρημάτων εκ μέρους μερίδας του Τύπου, «όταν είναι σαφές ότι στη διαδικασία για τη δανειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών θα κληθεί να απαντήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας και όχι οι Βρυξέλλες».
Η αντίδραση του Μαξίμου
«Τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι καναλάρχες βρίσκονται για μια ακόμη φορά εκτεθειμένοι γιατί προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα υποστηρίζοντας ότι ο διαγωνισμός είναι στον αέρα», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.