Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατρούγκαλος: Δεν έχει τεθεί θέμα μείωσης αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα

Χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να τεθούν νέες απαιτήσεις, κυρίως από το ΔΝΤ, ο υπ. Εργασίας άνοιξε τα χαρτιά του για τη στάση της κυβέρνησης όσον αφορά τα εργασιακά. Που εστιάζει το ενδιαφέρον η ελληνική πλευρά, τι ζητούν οι δανειστές.

Κατρούγκαλος: Δεν έχει τεθεί θέμα μείωσης αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα

Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην ελληνική αγορά εργασίας, η επανεξέταση του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων και ο συνδικαλιστικός νόμος είναι σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο τα τρία θέματα που τίθενται στον πυρήνα των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι εκπρόσωποι των δανειστών και δη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να θέσει και επιπλέον απαιτήσεις στο εργασιακό, όμως αυτό θα είναι εκτός πλαισίου και σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο θα απορριφθεί από την κυβέρνηση. Καθώς βέβαια παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο, στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης που αναμένεται από τον Σεπτέμβριο και μετά, να μην γίνει αποδεκτό το κεντρικό αίτημα της ελληνικής πλευράς να επανέλθει στα χέρια των κοινωνικών εταίρων, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ότι το plan b του υπουργείου είναι η ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων. 

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με θέμα το εργασιακό, όπου θα κληθούν ευρωπαϊκά συνδικάτα, υπουργοί εργασίας χωρών μελών της ΕΕ, οι κοινωνικοί εταίροι της χώρας και η ΟΚΕ προκειμένου να καταγραφούν όλες οι απόψεις. Εντός των επόμενων μηνών άλλωστε, στην Αθήνα θα ξαναβρεθεί και θα ασχοληθεί με το θέμα και η επιτροπή παρακολούθησης των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – θεσμών που έχει συστήσει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας έχει τεθεί από το 3ο Μνημόνιο και ειδικά στο θέμα της επαναφοράς της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων τίθεται και από την πλειοψηφία των κοινωνικών εταίρων, όπως καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των άτυπων συναντήσεων που είχαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με εργοδοτικές οργανώσεις, συνδικάτα και οργανισμούς.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θέτει μεταξύ των προτεραιοτήτων της και την ενίσχυση του ΟΜΕΔ. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε επίσης πως δεν έχει τεθεί με ρητό τρόπο θέμα μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα από τους θεσμούς.

Ειδικά για το θέμα της εφαρμογής του νέου μηχανισμού καθορισμού του κατώτατου μισθού, όπως προβλέπεται από το δεύτερο μνημόνιο και τους νόμους που ακολούθησαν, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί ο ελληνικός στόχος για καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, η ισχύουσα διάταξη θα εφαρμοστεί, μετά το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, που πλέον, δεν είναι το τέλος του 2016 αλλά τα μέσα του 2018. Τότε, στην χειρότερη περίπτωση, η κυβέρνηση θα κληθεί να καθορίσει τον κατώτατο μισθό.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης, ότι στόχος του είναι στις συλλογικές διαπραγματεύσεις να συμμετέχουν τα σωματεία και όχι οι ενώσεις προσώπων.

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι θα περιμένουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όμως κεντρικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι όχι τόσο το ποιος θα εγκρίνει τις απολύσεις αλλά να μην χειροτερέψει το ελάχιστο επιτρεπόμενο ποσοστό ομαδικών απολύσεων, καθώς είναι γνωστό πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει να αυξηθεί από 5% σε 10%.

Όσον αφορά το συνδικαλιστικό νόμο, ο υπουργός δήλωσε πως δεν θα είχε πρόβλημα ακόμη κι αν έμενε ως έχει, ενώ σε ερώτηση για το αν πρέπει να αλλάξει η διαδικασία λήψεις αποφάσεων στο θέμα των απεργιών, ο κ. Κατρούγκαλος τάχθηκε υπέρ των βελτιώσεων, για παράδειγμα για τη λήψη αποφάσεων με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο χωρίς να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του, όπως άλλωστε έκανε και για το θέμα της χρηματοδότησης των συνδικάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v