Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αξιολόγηση έκλεισε, τα κεφάλια... μέσα

Αναπτυξιακά βήματα, καθημερινότητα, αναζήτηση φορο-βελτιώσεων (όχι άμεσων...) και προετοιμασία για τον «εργασιακό Σεπτέμβριο» στην ατζέντα της κυβέρνησης. Εισηγήσεις σε Τσίπρα... «να βγει από το Μαξίμου». Πρόκληση στην αντιπολίτευση να πάρει θέση για τα εργασιακά.

Η αξιολόγηση έκλεισε, τα κεφάλια... μέσα

Η κυβέρνηση βγήκε πολιτικά αλώβητη από την επώδυνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Κοινωνικά όμως τα τραύματα είναι πολλά και δεν χρειάζονται οι δημοσκοπήσεις για να αντιληφθεί το Μαξίμου ότι μεγάλο τμήμα πολιτών δυσανασχετεί (επιεικώς...) με τα πακέτα μέτρων που πέρασαν από τη Βουλή τον προηγούμενο μήνα, μέσα από τα νομοχέδια για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τους έμμεσους φόρους -συν το υπερ-Ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις, που έδωσε την αίσθηση ότι «πωλείται η χώρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του υπερτονίζουν την άποψη ότι «τα δύσκολα είναι πίσω μας» και ότι «έχουμε μπροστά μας μία τριετία προσπαθειών για να πετύχουμε ανάπτυξη με κοινωνικά δίκαιη κατανομή των καρπών της και, κυρίως, με μείωση της ανεργίας».

Ως αφήγημα ωστόσο «δεν πείθει». Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, αφενός ο βαλλόμενος φορολογικά πολίτης «τους επόμενους μήνες θα σηκώνει διαρκώς τα βάρη των ψηφισθέντων» και, αφετέρου, στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές «έγινε απλώς ένα διάλειμμα αφού από τον Σεπτέμβριο ξεκινά ο δεύτερος γύρος, αυτός των εργασιακών».

Κατά τον ίδιο, η κυβέρνηση οφείλει στο επόμενο «χαλαρό» τρίμηνο:

Πρώτον, να εξηγήσει στην κοινωνία «τι σώσαμε τους προηγούμενους μήνες» σε σχέση με τα αιτήματα των δανειστών («π.χ. δεν μειώσαμε μισθούς, δεν κάναμε απολύσεις στο Δημόσιο, δεν εκτινάξαμε τα τιμολόγια ηλεκτρικού-ύδρευσης»).

Δεύτερον, να αναζητήσει κάποιες «κινήσεις» που θα της επιτρέψουν να ανακουφίσει τα τμήματα πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο («κι αυτά είναι τα μεσαία στρώματα»).

Τρίτον, να προετοιμαστεί για τη μάχη περί τα εργασιακά που θα δώσει από το φθινόπωρο και για.. άγνωστο πόσους μήνες με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

«Αλέξη, βγες από το Μαξίμου»

Ως προς το πρώτο, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις «να βγει από το Μαξίμου στο οποίο κλείστηκε λόγω της πολύμηνης διαπραγμάτευσης» και «να δώσει ο ίδιος έναν πρώτο λογαριασμό στην κοινωνία για τα πεπραγμένα του πρώτου μετεκλογικού οκταμήνου».

Οι εισηγήσεις δεν αφορούν περιοδείες αλλά «επισκέψεις σε σημεία-κλειδιά της εφαρμοζόμενης κοινωνικής πολιτικής», επιβλέποντας την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων και συζητώντας με πολίτες για τα παραπάνω.

Σε επίπεδο υπουργών άλλωστε ξεκίνησε η... «πορεία προς τον λαό», για την οποία ελήφθη απόφαση από δεκαημέρου, έστω κι αν βρίσκονται αντιμέτωποι «με προβοκάτσιες», όπως χαρακτηρίζουν τα επεισόδια που ξεσπούν σε περιοδείες/ομιλίες μελών της κυβέρνησης.

«Παράθυρο» Χουλιαράκη για φορο-βελτιώσεις

Για το δεύτερο, τα ζητήματα της «καθημερινότητας», του κοινωνικού κράτους και της ανεργίας μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, σε μία προσπάθεια διόρθωσης αδικιών («στο μέτρο του δυνατού») και άμεσων αποτελεσμάτων «για ανάταξη του ηθικού».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αν και δεν φημίζεται... για την απλοχεριά του, επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Αυγή: «Η κυβέρνηση ξεκινά μία εκ βάθρων επισκόπηση των δαπανών του προϋπολογισμού, για να εντοπίσει πηγές εξοικονόμησης που, μαζί με την οικονομική ανάκαμψη, θα χρηματοδοτήσουν την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας», ανέφερε.

Αφησε μάλιστα ανοικτό παράθυρο σε βελτιωτικές φορολογικές αλλαγές -όχι άμεσες, αλλά όταν αποδώσουν «εργαλεία» όπως η καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για την είσπραξη του ΦΠΑ και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε καπνό-καύσιμα.

«Η επιτυχής αξιοποίηση τέτοιων εργαλείων αποτελεί ένα κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση τους αμέσως επόμενους μήνες, ώστε να εξαλείψει πολλαπλές μορφές ανισοτήτων και να επιτρέψει σταδιακά τη μείωση φορολογικών συντελεστών με τρόπο ασφαλή και δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά.

Στα εργασιακά δεν θα έχουμε... «φίλους»

Οσο για τα εργασιακά; Το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί μεν να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα του Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι εξελίξεις στην Ευρώπη και τα δημοσιεύματα για το τι θα επιδιώξουν οι δανειστές στη δεύτερη αξιολόγηση κρατούν το θέμα στην επικαιρότητα.

Σ' αυτή τη μάχη, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν θα έχει τους παραδοσιακούς συμμάχους, όπως τη Γαλλία, αφού η κυβέρνηση Ολάντ προχώρησε στην περίφημη «εργασιακή μεταρρύθμιση» που ξεσήκωσε τους Γάλλους και έχει στοιχεία από αυτά... που θα μας ζητηθούν.

Για παράδειγμα, ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε και προεκλογικά και μετεκλογικά ότι θα αντικρούσει την εργασιακή ζούγκλα που επέφερε το β' μνημόνιο (ατομικές συμβάσεις), επαναφέροντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις οι οποίες όμως στη Γαλλία αντικαταστάθηκαν ήδη από τις επιχειρησιακές.

Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν για τα συνδικαλιστικά (από το πώς προκηρύσσεται η απεργία μέχρι τα «προνόμια» των συνδικαλιστών) και την «ευελιξία» στις απολύσεις.

Οπερ, το επιχείρημα ότι στη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές μοιάζει αίολο, καθώς οι εργασιακές σχέσεις έχουν «σφίξει» σε μία σειρά χώρες της ΕΕ -με αποκορύφωμα τώρα στη «φιλική» μας Γαλλία.

Επίσης, το θέμα του 13ου και του 14ου μισθού έχει τεθεί ήδη εδώ και καιρό από το ΣΕΒ και τα σενάρια για κατάργησή τους πανικοβάλλουν τους (εναπομείναντες...) εργαζόμενους, παρά τη διαβεβαίωση του υπουργείου Εργασίας ότι «τέτοιο θέμα δεν τίθεται».

Να πάρει θέση κυρίως η ΝΔ...

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έστειλε το πρώτο μήνυμα (από την Εφημερίδα των Συντακτών, το Σάββατο) ότι «θα υπερασπιστούμε την εργασία όπως κάναμε με την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις», αλλά, όπως λέει συνεργάτης του, «αυτό δεν αρκεί».

Σ' αυτή τη φάση και εν μέσω προετοιμασίας για την «εργασιακή διαπραγμάτευση», το Μαξίμου θα προκαλέσει την αντιπολίτευση -κυρίως την αξιωματική- να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις, τόσο για τα εργασιακά όσο και για τα συνδικαλιστικά.

«Στον διάλογο για το ασφαλιστικό δεν προσήλθαν τον Νοέμβριο, όταν τους κάλεσε ο πρωθυπουργός. Τώρα θα υποχρεωθούν να ανοίξουν τα δικά τους χαρτιά αντί να καταγγέλλουν προθέσεις», αναφέρει συνεργάτης του κ. Τσίπρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v