Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δόση 11 δισ. ευρώ ετοιμάζει το Eurogroup

Κλείδωμα χαμηλών επιτοκίων, επιμήκυνση και περίοδοι χάριτος, οι λύσεις για το χρέος σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το Bloomberg. Πλεόνασμα 3,5% καλείται να φέρνει η Ελλάδα ως το 2028. Συνολικά 3,8 δισ. ευρώ θα πάνε στα ληξιπρόθεσμα, αλλά με... δόσεις.

Δόση 11 δισ. ευρώ ετοιμάζει το Eurogroup

Η δόση που θα λάβει η Ελλάδα αναμένεται να φτάσει τα 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με προσχέδιο της Κομισιόν που επικαλείται το Bloomberg και το οποίο θα συζητηθεί στο EwG και το Eurogroup.

H πληροφορία που επιβεβαιώνει όσα μετέδωσε από το πρωί το Euro2day.gr προβλέπει ότι με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το έγγραφο, που θα πρέπει να επικυρωθεί από το EwG και το Eurogroup, από τη δόση, συνολικά 3,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες και 7,2 δισ. ευρώ θα μπουν απευθείας σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες και η αποπληρωμή χρέους.

Τα 3,8 δισ. ευρώ πάντως που αφορούν στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να διατεθούν σε δόσεις, ανάλογα με την ικανότητα της χώρας (που παρακολουθείται από τους δανειστές) να μειώσει αποτελεσματικά το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η χώρα θα κληθεί να πετύχει τους στόχους του προγράμματος όπως είναι γνωστοί, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος, 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Παράλληλα, όμως, καλείται να διατηρήσει το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία, προτού οι στόχοι περιοριστούν σταδιακά στο 1,5% του ΑΕΠ με ορίζοντα το 2040.

Από την άλλη πλευρά, ως αποτέλεσμα των μικρότερων δαπανών για ανακεφαλαιοποίηση, η χώρα θα διατηρήσει ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι 23 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. που είναι συνολικά το πρόγραμμα.

Το χρέος

Το προσχέδιο κάνει λόγο για ένα συνδυασμό κινήσεων για τη διαχείριση του χρέους στον οποίο περιλαμβάνεται το κλείδωμα των σημερινών χαμηλών επιτοκίων, η επέκταση των ωριμάνσεων και οι περίοδοι χάριτος, στα οποία αν προστεθούν η χρήση των κερδών από τα προγράμματα αγοράς ελληνικών ομολόγων (SMP και ANFA), θα επιτρέψουν στην Ελλάδα (σύμφωνα με το βασικό σενάριο) να αποκτήσει χρέος σε βιώσιμα επίπεδα σε ό,τι αφορά στις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης, χωρίς να χρειαστεί ονομαστικό κούρεμα χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v