Τσίπρας: Σήμερα κλείνει ένας δύσκολος κύκλος

Επίθεση στην ΝΔ από τον πρωθυπουργό για επιλεκτική αμνησία. Πώς απάντησε για κόφτη και Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Το επιπλέον πλεόνασμα του 2015 θα καλύψει τα αναδρομικά για το ΕΚΑΣ. Το μασάζ στους βουλευτές της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα.

Τσίπρας: Σήμερα κλείνει ένας δύσκολος κύκλος

Στη συζήτηση για το ασφαλιστικό-φορολογικό είπα ότι λόγω μιας λάθος εκτίμησης των κομμάτων του κινήματος «μένουμε Ευρώπη» στο δημοψήφισμα η αντιπολίτευση βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειχα πει ότι η ΝΔ γίνεται κόμμα διαμαρτυρίας και δεν τολμά να προτείνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Κατηγόρησα τον Κ. Μητσοτάκη ότι διαρκώς λέει «όχι» σε όσα η παράταξή του ψήφισε πέρυσι το καλοκαίρι.

Υπάρχει όμως διαφορά από το αδιέξοδο έως τον «πολιτικό σουρεαλισμό», υποστήριξε και θύμισε τις πληροφορίες ότι η ΝΔ φαίνονταν ότι θα ψήφιζε τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο. Τι μεσολάβησε; Την επόμενη ημέρα ο Αντώνης Σαμαράς με μια δήλωση χάραξε τη γραμμή και αναφέρθηκε στο Ταμείο με όρους απαξιωτικούς, κάτι που άφηνε λίγα περιθώρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ακολουθήσει την αρχική του θέση.

Κάποιοι μίλησαν για θράσος Σαμαρά που αφού λεηλάτησε τη χώρα δίνει γραμμή. Κάποιοι για δειλία Μητσοτάκη. Συμβαίνουν και τα δύο, υποστήριξε.

Αφιερώσατε το πρώτο μέρος της ομιλίας σε ύβρεις προς το πρόσωπό μου είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θέλω να σας συγχαρώ, όμως, γιατί δώσατε τη μαγική λύση, είπε με δόση ειρωνείας: μεγάλη ανάπτυξη 4% και χαμηλά πλεονάσματα 2%. Που σας είχαμε τόσο καιρό; αναρωτήθηκε.

Γιατί τότε, συμπλήρωσε, βάλατε στόχους για πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ και φέρατε ύφεση 25% του ΑΕΠ;

Γιατί δεν μας λέτε τις μεταρρυθμίσεις που έχετε; Μήπως είναι μεταρρυθμίσεις ΔΝΤ;

Το χρέος

Το πρόβλημα με το χρέος είναι ότι διαπραγματευόμαστε ταυτόχρονα με πολλούς. Το ΔΝΤ λέει ότι χρειάζεται διαγραφή χρέους αλλά ταυτόχρονα θέλει σκληρά μέτρα. Από την άλλη οι ευρωπαίοι λένε ότι είναι υπερβολικά τα μέτρα του ΔΝΤ, χρειάζεται ελαστικότητα αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε κούρεμα χρέους.

Το πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι είναι με το ΔΝΤ στις σκληρές μεταρρυθμίσεις και με τον Σόιμπλε στη θέση του χρέους.

Το 2017

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του το 2017. Τι έγινε; Να μην φύγουμε ακόμα, αναρωτήθηκε. Η αριστερή παρένθεση ξεχείλωσε και θα ξεχειλώσει κι' άλλο. Εκλογές θα γίνουν το 2019, είπε ο πρωθυπουργός.

Ξεχνάτε...

Τα κόμματα ψηφίσαν το καλοκαίρι τη συμφωνία. Μια συμφωνία που δίνει προοπτική και αφορά και το θέμα του χρέους. Τότε λέγατε φέρτε συμφωνία «και ότι να είναι». Μου κάνει εντύπωση η στάση σας, γιατί ψηφίζουμε σήμερα ακριβώς ότι συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Η επιλεκτική αμνησία είναι πιο βαθιά. Ξεχνάτε γιατί και μετά τη συμφωνία βρεθήκατε στην αντιπολίτευση. Ξεχνάτε ότι έγιναν εκλογές το Σεπτέμβρη του 2015. Πήγαμε σε εκλογές μετά τη συμφωνία γιατί ήταν υποχρεώσή μας με τη συμφωνία στο τραπέζι ανοικτά και ειλικρινά.

Δεν καταφέραμε να πετύχουμε όσα θέλαμε, αλλά δεν ήταν και λίγα αυτά που καταφέραμε. Και ο λαός μας εμπιστεύτηκε, τόνισε Αλέξης Τσίπρας.

Δεν χωρά στο μυαλό σας ότι ο λαός είπε ότι και δυσκολίες αντέχουμε αρκεί να μην ξαναέρθουν στην εξουσία αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση πέτυχε να ακυρώσει πολλές από τις σκληρές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο Αντώνης Σαμαράς στην πέμπτη αξιολόγηση: τις ομαδικές απολύσεις, την εξαφάνιση των επικουρικών με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός με τα μικρότερα πλεονάσματα έμειναν στην ελληνική οικονομία 20 δισ. ευρώ. Το 2015 το προηγούμενο πρόγραμμα προέβλεπε 3%, για το 2016 και το 2017 συνολικά 4,5% κάθε μια από τις δυο χρονιές και για το 2018 για στόχο 4,2%.

Φόροι ή δαπάνες

Η ΝΔ λέει ότι δεν θα έβαζε νέους φόρους, υπολογίζοντας ότι θα κόψει δαπάνες. Μόνο από την απόκλιση του 2014 θα απαιτούνταν μέτρα 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον 2 δισ. για το 2016 και για το 2017 θα χρειάζονταν άλλα 3,7 δισ. ευρώ μέτρα. Συνολικά πάνω από 7,7 δισ. ευρώ.

Τι δαπάνες θα περικόπτατε; Θα μειώνατε στο μισό μισθούς και συντάξεις; Θα κλείνατε σχολεία; αναρωτήθηκε και είπε ότι είναι βέβαιο ότι θα γίνονταν περικοπές αλλά και θα έμπαιναν νέοι φόροι.

Ο κόφτης

Η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να στεναχωρήθηκε πολύ για το ότι αποφύγαμε τα εξτρά μέτρα. Ακούσαμε την κυβερνητική εκπρόσωπο της ΝΔ να μιλά για σκανδαλώδη εύνοια του ΣΥΡΙΖΑ από τους ευρωπαίους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νομοθέτημα του ασφαλιστικού και το ότι επετεύχθη να κρατηθεί η «κόκκινη γραμμή» για τη διάσωση των κυρίων συντάξεων. Διατηρήσαμε συνολικά τις συντάξεις για το 92% των ασφαλισμένων, ενώ στο φορολογικό εξασφαλίστηκε αναλογικότητα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα 1% του ΑΕΠ που συζητάμε σήμερα δεν είναι εύκολα μέτρα. Είναι πρώτη φορά όμως που είναι ορατή επιλογή οι θυσίες να είναι οι τελευταίες, είπε και προσέθεσε ότι έγινε προσπάθεια να επιμεριστεί το κόστος και να μην περάσουν ακόμα σκληρότερα μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο νερό και το ρεύμα από το 13% στο 23%.

Υπήρξε απαίτηση για άρση προστασίας της α' κατοικίας για τα κόκκινα δάνεια την οποία αποκρούσαμε, ενώ δημιουργήσαμε ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια στην Ευρώπη για να προστατευτεί η μεσαία τάξη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό έγινε προσπάθεια ανακατανομής των βαρών και στον ΕΝΦΙΑ όπου το 92% θα κληθεί να πληρώσει το ίδιο ή λιγότερο.

Το Ταμείο

Εξαπολύθηκε εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης, είπε και σημείωσε:

* Το Ταμείο έχει έδρα στην Ελλάδα και υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο, κόντρα σε όσα ήθελαν οι δανειστές.

* Τον έλεγχο του Ταμείου έχει η κυβέρνηση και υπάρχει έλεγχος από τη Βουλή.

* Αξιοποίηση δεν σημαίνει πώληση. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να αξιοποιηθούν τμήματα της δημόσιας περιουσίας.

* Το χρέος που θα πληρώνεται αφορά τις νέες υποχρεώσεις και όχι το συσσωρευμένο.

* Δεν θα γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ

* Είναι συκοφαντία όσα λέγονται για πιθανή κατάσχεσης. Η μετοχή του Ταμείου είναι αμεταβίβαστη και ακατάσχετη.

Δεν θα σας επιτρέψω να μιλάτε με όρους βαρύς, όπως η προδοσία. Μακάρι να μπορούσε να περάσει στο νέο Ταμείο όλη η περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ γιατί με το νέο ταμείο μπορεί να γίνει αξιοποίηση και τα μισά έσοδα να πάνε στην ανάπτυξη ενώ με το ΤΑΙΠΕΔ όλα τα έσοδα πάνε στο χρέος.

Απαντώντας στην Ντόρα Μπακογιάννη που μίλησε για άρση κυριαρχίας ανέφερε τι έλεγε η ίδια πριν από χρόνια: να δημιουργηθεί ανεξάρτητη υπηρεσία για τις αποκρατικοποιήσεις, να αποδοθεί στον φορέα το υπό αξιοποίηση μέρος της περιουσίας που θα προκύψει και από τα έσοδα το 50% να πηγαίνει στο χρέος και το άλλο 50% στην ανάπτυξη.

Κλείνει ένας κύκλος

Σήμερα είπε ο πρωθυπουργός κλείνει ένας κύκλος και αρχίζει μια νέα περίοδος με δυσκολίες, αλλά και προοπτική. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν ένα μήνυμα ότι εμείς αναλαμβάνουμε τις δεσμεύσεις μας. Από αύριο πρέπει να αναληφθεί και η ευθύνη από την άλλη πλευρά.

Είναι σημαντική είδηση ότι το χρέος συζητείται, έφτασε η ώρα για να ληφθούν αποφάσεις. Αυτό όμως απαιτεί η Ελλάδα να μην εθελοτυφλεί και να δίνει τη μάχη για το ύψιστης σημασίας ζήτημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η ανάλυση χρέους του 2012 από το ΔΝΤ, έλεγε ότι το χρέος για να είναι βιώσιμο θα πρέπει να υπάρχουν πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ για δυο δεκαετίες. Τώρα αλλάξατε γνώμη, είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και θύμισε ότι και ο Γ. Στουρνάρας εσχάτως άλλαξε γνώμη και βλέπει και αυτός ότι μπορεί να μειωθεί ο στόχος για το πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ.

Τι θα σκεφτεί ένας εταίρος δυο ημέρες πριν από τη συζήτηση για το χρέος όταν ακούει την αξιωματική αντιπολίτευση να λέει ότι δεν είναι το πρόβλημα. Αυτά που λέτε αποτελούν δείγμα ασχετοσύνης. Μας λέτε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε πλεόνασμα 2% αλλά το πρόβλημα δεν είναι το χρέος.

Όπως είπε διεκδικούμε για σοβαρή λύση για το χρέος. Στον αγώνα η Ελλάδα δεν είναι μόνη, είπε και σημείωσε ότι ο Γιούνκερ (του λαϊκού κόμματος) δήλωσε πως από την Ελλάδα ζητήσαμε πολλά και δώσαμε λίγα.

Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί το μέλλον της χώρας για πολλές δεκαετίες. Θα ήθελα μια εθνική γραμμή από την αντιπολίτευση, αλλά δεν το κάνατε.

Ο κόφτης και ο δότης

Είμαι βέβαιος ότι δεν θα εφαρμοστεί, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι η χώρα πέτυχε υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 και με βάση τη συμφωνία κάθε ένα ευρώ υπέρβασης επιτρέπει να δώσει 30% για ληξιπρόθεσμα χρέη, 30% στο χρέος και 40% σε κοινωνικό μέρισμα.

Όπως είπε με βάση αυτό αποφασίστηκε να δημιουργηθεί Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Φέτος θα μπουν 700 εκατ. ευρώ από το επιπλέον πλεόνασμα και αυτό θα συνεχιστεί. Παράλληλα θα μπουν έσοδα που δεν έχουν υπολογιστεί, όπως αυτά από τις τηλεοπτικές άδειες, την πάταξη του λαθρεμπορίου αλλά και τη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα το Ταμείο θα έχει αρχικά 700 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση θα χρηματοδοτηθεί ενίσχυση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση αλλά και προγράμματα για την απασχόληση.

Θα διορθώσουμε και κάποιες αδικίες, όπως αυτή με το ΕΚΑΣ. Η καθυστέρηση στην ψήφιση του ασφαλιστικού οδήγησε στην ανάγκη να γίνει αναδρομική παρακράτηση. Δεν θα ζητήσουμε από τους ανθρώπους να φέρουν πίσω τα χρήματα για αναδρομικές περικοπές.

Αναφορικά με τα ειδικά μισθολόγια τόνισε ότι θα γίνουν οι κινήσεις για να μην χρειαστεί το πάγωμα των ωριμάνσεων.

Το μήνυμα στους βουλευτές

Μόνοι μας σηκώσαμε ένα δύσκολο σταυρό. Κλείνουμε ένα δύσκολο κύκλο. Το επόμενο διάστημα θα είναι διαφορετικό όχι μόνο και για εμάς αλλά για τις Ελληνίδες και τους Ελληνες.

Αύριο τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Θα κληθούμε να κατανείμουμε δίκαια τα οφέλη από την ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Γυρίζουμε σελίδα και οι κραυγές του παλαιού πολιτικού συστήματος θα γίνουν ψίθυροι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v