Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς στήθηκε η «πυραμίδα» εξαπάτησης των επενδυτών

Τι κατέθεσαν στις απολογίες τους ο πρώην πρέσβης της Ουκρανίας και ο Γιώργος Δασκαλέας. Τα «αλληλοκαρφώματα», τα λίαρ τζετ και τα ταξίδια στην Ουκρανία. Τα εκατομμύρια που έκαναν «φτερά», οι αναλήψεις «μαμούθ» και η σχέση με το Βίκτωρα Ρέστη.

Πώς στήθηκε η «πυραμίδα» εξαπάτησης των επενδυτών

O ένας, ο Γιάννης Λίτινας είναι πρώην πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα. Ο άλλος ο Γιώργος Δασκαλέας είναι γνωστός ως "γκουρού της Οικονομίας". Και οι δύο πρωταγωνιστούν στην υπόθεση εξαπάτησης επενδυτών γνωστή και ως "Πυραμίδα" και τα όσα προκύπτουν από τις απολογίες των δύο προφυλακισμένων είναι πραγματικά συγκλονιστικά. Υψηλές γνωριμίες, αναλήψεις μαμούθ, ταξίδια με λίαρ τζετ αλλά και απίστευτα αλληλοκαρφώματα κυριαρχούν στις απολογίες.

Κατά την διάρκεια της απολογίας του, απαντώντας σε ερωτήσεις της ανακρίτριας, ο Γιάννης Λίτινας, «καρφώνει» τον συγκατηγορούμενό του Γ. Δασκαλέα λέγοντας πως με το προσωπικό του λίαρ τζετ ταξίδευε στο Κίεβο, για να φυγαδεύει με ασφάλεια τα χρήματα που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ενθυλάκωσε από επενδυτές. «Η ομάδα Δασκαλέα δεν επένδυσε ποτέ ούτε ένα σεντ» επισημαίνει ο ίδιος σε άλλο σημείο της απολογίας του.

Από την πλευρά του, ο Γ. Δασκαλέας αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και στην απολογία του αναφέρει ότι «είναι αληθές πως τα χρήματα επενδυτών, αλλά και δικά του και της συζύγου του μεταφέρθηκαν από τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε η εταιρεία του σε τράπεζα στις ΗΠΑ».

Όπως λέει, τα χρήματα κατατέθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του ιδίου, της συζύγου του και συνεργατών του, και σε λογαριασμούς που ανοίχτηκαν σε τράπεζα της Ουκρανίας, πάντοτε όμως εν γνώσει των επενδυτών και κατόπιν συνεννόησής του με τον Γ. Λίτινα.

Τι λέει ο Λίτινας

Απαντώντας σε ερώτησή της ανακρίτριας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους συνέχισε να επενδύει χρήματα, παρ' όλο που το 2009 διενεργήθηκε έλεγχος του ΣΔΟΕ σε βάρος του Γεωργίου Δασκαλέα και της εταιρείας του και του ασκήθηκε ποινική δίωξη: «Η δέσμευση χρηματικών ποσών έγινε στις 10.8.2010. Εγώ μαζί με τους υπολοίπους επενδυτές έμαθα την εμπλοκή τους από τον Τύπο. Τον πήρα τηλέφωνο και μου είπε κλαίγοντας ότι τράπεζες έχουν πόλεμο μαζί του, διότι έχουν φύγει καταθέσεις από τις ελληνικές τράπεζες και έχουν πάει σε λογαριασμούς της εταιρείας του PK Consultants USA INC».

Ερώτηση: Γνωρίζεις αν από το 2009 έως τον Μάιο του 2015, οπότε επήλθε αναστολή λειτουργίας των επενδυτικών δομών, επενδύθηκαν στην ουσία τα χρήματα που κατέβαλαν οι επενδυτές ή απλώς ανακυκλώθηκαν μέσω των funds;

Απάντηση: Είμαι κάθετος ότι δεν επενδύθηκαν ποτέ τα χρήματα. Ήταν μια καλοστημένη πυραμίδα. Από την έρευνα που έχουν κάνει οι αγγλικές και οι ουκρανικές αρχές από δικούς μας εξειδικευμένους ανθρώπους στο συγκεκριμένο τομέα αποδεικνύεται ότι η ομάδα Δασκαλέα τουλάχιστον από το 2009 μέχρι και την αναστολή λειτουργίας των δομών δεν επένδυσε ούτε ένα σεντ.

«Την περίοδο από το 2009 έως και τον Αύγουστο του 2010 καταβλήθηκαν προς επένδυση στην PK CONSULTANS USA ING, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μου χρημάτων, περί τα 60.000.000 δολάρια, εκ των οποίων τα 35.000.000 ήταν κατατεθειμένα σε λογαριασμούς της PK CONSULTANS USA ING στην τράπεζα Εurobank στην Ελλάδα, τα οποία και εν τέλει δεσμεύθηκαν και με τα οποία αποζημιώθηκαν τότε οι επενδυτές. Τα δε υπόλοιπα 25.000.000 δολάρια ήταν κατατεθειμένα σε trading account στην ΙΚΟΝ GLOBAL MARKETS INC και στην GFT GLOBAL. Τα 25.000.000 δολάρια που δεν μπορούσαν να δεσμευθούν μεταφέρθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του Δασκαλέα, της συζύγου του και δυο ακόμη προσώπων που ανοίχτηκαν στην ουκρανική τράπεζά INTEGRAL. Όπως δε προκύπτει τα ποσά αυτά που κατατέθηκαν στους επιμέρους λογαριασμούς τα ανέλαβαν οι ίδιοι ως άνω κατηγορούμενοι είτε με μετρητά είτε με εμβάσματα σε άλλους λογαριασμούς τους».

Μάλιστα, ο Γ. Λίτινας καταθέτει ότι ετοιμαζόταν να προσκομίσει τα σχετικά παραστατικά στις Αρχές, αλλά δεν πρόλαβε, λόγω της σύλληψής του. Μάλιστα, επιφυλάσσεται να προσκομίσει τα στοιχεία αυτά και προσθέτει: «Θέλω επίσης να προσθέσω ότι τη συγκεκριμένη εκείνη χρονική περίοδο ο Δασκαλέας έβρισκε αφορμές να επισκέπτεται συχνά το Κίεβο, ταξιδεύοντας πάντα με προσωπικό λίαρ τζετ και με προσωπικό πέντε ανδρών της προσωπικής του ασφάλειας, προφανώς για να φυγαδεύει με ασφάλεια τα χρήματα που σήκωνε από την τράπεζα».

Ο Γ. Λίτινας αναφέρεται στις ενέργειες που έχει κάνει για να καταγγείλει τον Γ. Δασκαλέα, Μεταξύ αυτών και η προσφυγή του στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς του Μπελιζ. «Έχω κάνει τα αδύνατα δυνατά να μάθω και μέσω ιδιωτικών ερευνητών, έκανα καταγγελία και στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς του Μπελίζ για να του αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας, αλλά μετά λύπης μου διαπίστωσα ότι μέχρι το φθινόπωρο του 2015 συνέχισε να λαμβάνει χρήματα δήθεν προς επένδυση και θεωρώ ότι το κάνει μέχρι σήμερα μέσω νέων επενδυτικών δομών.

Έχω υποβάλει μήνυση κατά του Δασκαλέα και της συζύγου του, έχω πάει 17 φορές στη ΓΑΔΑ και έχω καταθέσει εγγράφως και προφορικώς όσα σας αναφέρω και έχω κάνει καταγγελία και στο FBI της Αμερικής, την αμερικάνικη πρεσβεία και έχει αρχίσει ήδη έρευνα στην Αμερική. Εχω κάνει καταγγελία στην Scotland Yard της Μεγάλης Βρετανίας, έχω κάνει μήνυση στην Ουκρανία εις βάρος του Δασκαλέα και των λοιπών και έχει ασκηθεί δίωξη εις βάρος του».

Τι λέει ο Δασκαλέας

Απαντώντας στην ανακρίτρια για το εάν γνωρίζει που βρίσκονται σήμερα τα χρήματα που καταβλήθηκαν προς επένδυση από τους επενδυτές, αν διασώζονται ή αν έχουν αναλωθεί, απαντά: «Γεγονός είναι ότι τα χρήματα αυτά λείπουν, δεν γνωρίζω που βρίσκονται, αλλά γνωρίζω ότι δεν βρίσκονται σε δικούς μου λογαριασμούς...».

Ο ίδιος εξηγεί την γνωριμία του με τον επιχειρηματία Β. Ρέστη.

"Το Μάρτιο του 2012 συναντήθηκα με το Βίκτωρα Ρέστη και εκεί άρχισε η επανεκκίνηση της PK Consultans USA INC. Συγκεκριμένα ζήτησα από το Ρέστη να μου ανοίξει ένα λογαριασμό στην τράπεζα συμφερόντων του FIB στην Φρανκφούρτη Γερμανίας και μάλιστα εντυπωσιάστηκα με την ευκολία που το πέτυχε. Με το Β. Ρέστη στη συνέχεια συνεργαστήκαμε, ήτοι αυτός πραγματοποίησε επενδύσεις στην εταιρία.

Κι εγώ αντίστοιχα αγόρασα ποσοστό 2% των μετοχών στην τράπεζα FIB. Ο λόγος που το αγόρασα ήταν διότι είχαμε συζητήσει και από κοινού σκεφτόμασταν να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές μου στο trading επί των συναλλαγματικών ισοτιμιών δημιουργώντας έτσι ένα επενδυτικό προϊόν, το οποίο να μπορεί να διατίθεται με άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Γερμανίας σε πελάτες της τράπεζας του κ. Ρέστη ή άλλους επίδοξους επενδυτές. Από το Φλεβάρη του 2011 δημιούργησε οργανισμό συλλογικών επενδύσεων σαν hedge fund.

Για μένα ήταν ένα αδιάβλητο σχήμα, ωστόσο ο Λιτινας εξέφρασε αντιρρήσεις αρχικά για την πολυπλοκότητα της δομής, την οποία οι Ουκρανοί επενδυτές δεν θα δέχονταν, αφετέρου για το ότι οι ελβετικές τράπεζες θα έλεγχαν την προέλευση των χρημάτων προς επένδυση.

Από τότε και μετά άλλαξε στάση ο Λίτινας απέναντί μου, έγινε αψύς και πολλές φορές εριστικός εκφράζοντας το παράπονό του δια αυτής της συμπεριφοράς ότι δεν τον είχε συμπεριλάβει στη μετοχική σύνθεση του fund που επρόκειτο να ιδρυθεί, παρά τη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια προς εμένα, συγκεκριμένα δε έλεγε ότι δεν είναι ένας απλός πελαταγωγός και ότι είχε αξία σαν άνθρωπος και ήθελε να αναγνωριστεί εμπράκτως αυτή η προσφορά.

Τα mail που εστάλησαν το Μάιο του 2015, την περίοδο αναστολής λειτουργίας των επενδυτικών δομών, ήταν ένα θέατρο ενός καλά ενορχηστρωμένου από την αρχή σχεδίου. Όλα τα χρήματα επενδύθηκαν και επενδύθηκαν προσήκοντος και μάλιστα με πολύ μεγάλο κόπο κι εργασία δική μου. Δεν γνωρίζω που βρίσκονται τα χρήματα που καταβλήθηκαν προς επένδυση από τους επενδυτές".

Για το γεγονός ότι εμφανίζεται να συνέχισε τις επενδύσεις μετά την αναστολή λειτουργίας των επενδυτικών δομών, αναφέρει: "Συνέχισα με την Richcroft Experts LLP με δύο τρεις στενούς μου φίλους, οι οποίοι συνέχιζαν να με εμπιστεύονται, μεταξύ αυτών και ο Βίκτωρας Ρέστης, με τον οποίο ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε τέλη Ιουλίου του 2015 με την εξής λογική: Με το Ρέστη συνεργαζόμασταν κατά τα έτη 2012 -2013 και είχε και αυτό και η μητέρα του πάρει τα χρήματά τους πίσω 4-5 φορές, το ίσιο και η αδελφή του Κάτια Ρέστη.

Όταν ξέσπασε όλο αυτό, τέλη Μαΐου 2015, λογικό ήταν να κλονιστεί και προφανώς να με δοκιμάσει. Μου είπε: "επειδή σε πιστεύω και μου λες ότι είσαι καθαρός, εγώ θα βάλω χρήματα προς επένδυση στο δικό μου όνομα και αν δω κέρδος σημαίνει ότι είσαι καθαρός και όλα τα έχουν κάνει άλλοι". Μάλιστα, μου είπε ότι αν όντως είχε κέρδος θα μου σύστηνε και άλλους επενδυτές Άραβες μέσω ενός νέου fund που θα συστήναμε".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v