Μετά το επίσημο κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της 24ης Μαΐου (πλην απροόπτου, πάντα), η κυβέρνηση θα κληθεί να κάνει αυτό που δεν κατάφερε λόγω αδιάλειπτης 15μηνης διαπραγμάτευσης: να κυβερνήσει.
Οπως παραδέχονται όλα τα στελέχη του κεντρικού επιτελείου της, «εάν δεν αρχίσουμε να παρουσιάζουμε έργο σε όλους τους τομείς και πρωτίστως στην ανάπτυξη, δεν θα μας φταίει κανένας εταίρος και κανένας θεσμός».
Αυτό, λένε, εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας χθες όταν μιλώντας ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου έβγαλε το υπουργείο Οικονομικών (υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σήμερα) από την περίοπτη θέση που βρισκόταν επί 15 μήνες και τοποθέτησε σ' αυτήν το υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης (υπό τον Γιώργο Σταθάκη).
Ανασχηματισμός και «προσκλητήριο»
Μοιραία, ανοίγει και η συζήτηση για τον ανασχηματισμό. Ολες οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να ετοιμάζεται για αλλαγή του υπουργικού σχήματος προκειμένου να σηματοδοτήσει «τη μετάβαση στη νέα εποχή». Η κίνηση αυτή αναμένεται (φυσικά) μετά τις 24 Μαΐου και θεωρείται πολύ πιθανό να μην περιοριστεί σε προσθαφαίρεση προσώπων αλλά να αφορά δομικές αλλαγές, ώστε να καταστήσουν το νέο σχήμα πιο λειτουργικό και πιο μάχιμο.
«Εννοείται ότι θα απομακρυνθούν όσοι δεν διακρίθηκαν στην επτάμηνη θητεία τους από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου», λένε οι γνωρίζοντες, αν και ουδείς βιάζεται να ανοίξει (σε σοβαρή βάση...) την ονοματολογία.
Ενα στοιχείο που συζητείται έντονα στους κυβερνητικούς διαδρόμους είναι αυτό της «διεύρυνσης»: όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, δεν θα αφορά πρόσκληση για κυβερνητική σύμπραξη σε κόμματα της αντιπολίτευσης (π.χ. ΠΑΣΟΚ...) αλλά πρόσωπα από τον προοδευτικό χώρο («ακόμα και πρώην στελέχη άλλων χώρων που δεν άσκησαν πολεμική στην κυβέρνηση Τσίπρα»).
Και σ' αυτή την περίπτωση «η παρέλαση ονομάτων» έχει ξεκινήσει, ωστόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού αρνούνται κάθε συζήτηση.
Σχετικές αναζητήσεις άλλωστε κάνει και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος περιορίζεται να απαντά σε συνομιλητές του ότι «υπάρχουν πολλά ονόματα προς συζήτηση» και από τα δύο κόμματα.
Αλλη μία δύσκολη ψηφοφορία στη Βουλή
Προς το παρόν, το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις δύο μάχες του επόμενου 15νθημέρου:
* Το Eurogroup της 24ης Μαΐου που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα επικυρώσει το κλείσιμο της αξιολόγησης και θα ορίσει το πλαίσιο για την ελάφρυνση του χρέους.
* Την ψήφιση από τη Βουλή του υπερ-νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει το τρίτο πακέτο μέτρων 1,8 δισ. ευρώ (έμμεσοι φόροι), τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης («κόφτη»).
Κατά τον σχεδιασμό, η επεξεργασία για το staff level agreement θα γίνει στις 17 Μαΐου στο EuroWorking Group, οπότε η συζήτηση-ψηφοφορία του νομοσχεδίου στη Βουλή θα πρέπει να γίνει στο διάστημα 18-23 Μαΐου.
Από το Μαξίμου διαβεβαιώνουν, φυσικά, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα αποδειχθεί συμπαγής (και) σ' αυτή την ψηφοφορία, διότι κανένα μέλος των «153» δεν θα σπάσει τη στάμνα πάνω από την πηγή...