Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφάλειες: Η πίτα των 6-15 δισ.- Οι ξένοι παίκτες

Η ώριμη οικονομικά αλλά παρθένα ασφαλιστικά αγορά και η διαπιστωμένη ανάγκη μεταρρύθμισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος αποτελούν τα ”κίνητρα” των μεγάλων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιριών που τοποθετούν πλέον ψηλά στην ατζέντα τους την εγχώρια αγορά. Έντονο το ενδιαφέρον από τις ΑΧΑ, Groupama, ΙΝG και Eureko. Οι ”συμμαχίες”.

Ασφάλειες: Η πίτα των 6-15 δισ.- Οι ξένοι παίκτες
Οι ΑΧΑ και Groupama εισήλθαν στην ελληνική αγορά δαπανώντας 350 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσουν Alpha Ασφαλιστική και Φοίνιξ και να εξασφαλίσουν μακρόχρονη αποκλειστική συνεργασία με τις Alpha Bank και Emporiki Bank.

Οι ΙΝG και Eureko επιδιώκουν να ενισχύσουν την ήδη σημαντική παρουσία τους στην ελληνική αγορά μέσω συμφωνιών bankassurance με τις Πειραιώς και MPB αντίστοιχα.

Κολοσσοί όπως οι Generali, Αllianz και Ergo έχουν ήδη πολύχρονη παρουσία στην ελληνική αγορά επιδιώκοντας την περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης τους.

Τι άλλαξε ξαφνικά και οι μεγάλες ξένες ασφαλιστικές εταιρίες η μία μετά την άλλη βάζουν ψηλά στις –ευρωπαϊκές τους– προτεραιότητες την ελληνική αγορά, ενώ μέχρι πριν από μια τριετία εγκατέλειπαν την εγχώρια αγορά; Η ώριμη οικονομικά αλλά παρθένα ασφαλιστικά αγορά και η διαπιστωμένη ανάγκη μεταρρύθμισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Οι ξένοι κολοσσοί όπως και οι εγχώριοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι (Εθνική Τράπεζα – Εθνική Ασφαλιστική, EFG Eurobank – EFG Eurolife) λαμβάνουν θέσεις στην αφετηρία μιας κούρσας μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων με έπαθλο μια ”πίτα” που μπορεί να φτάσει στα 6 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας και σε ορίζοντα 20ετίας στα 15 δισ. ευρώ.

Τα υψηλά κέρδη της τελευταίας τετραετίας για τις μεγάλες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές επέτειναν την ανάγκη τους να επεκταθούν σε νέες αγορές. Πρώτος στόχος οι παρθένες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης όπου αργά ή γρήγορα όλοι τους σχεδόν έχουν λάβει θέση. Το κύμα ρευστότητας άγγιξε εσχάτως και την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Το χαμηλό ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης των Ελλήνων, ο χαμηλός κίνδυνος χώρας και κυρίως το ”πορτογαλικό θαύμα” έκαναν τους ξένους να δουν με διαφορετικό μάτι την ελληνική αγορά. Η Πορτογαλία με ρυθμούς υπασφάλισης αντίστοιχους της Ελλάδας πέτυχε μέσα σε μερικά χρόνια χάρη σε φορολογικά κίνητρα που παρείχε η κυβέρνηση να ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή ασφαλίστρων της.

Οι δυνατότητες της ελληνικής αγοράς είναι ακόμη μεγαλύτερες. Τα συνολικά ασφάλιστρα φτάνουν σήμερα στα 4,4 δισ. ευρώ αντιστοιχώντας στο 2,2% με 2,4% του ΑΕΠ (προ αναθεώρησης), ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 9%.

Τα περισσότερα στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι εντός της επόμενης πενταετίας τα συνολικά ασφάλιστρα θα εκτιναχτούν στα 10 δισ. ευρώ (περί το 3,7% του ΑΕΠ) χάρη κυρίως στη στροφή προς τις πωλήσεις ασφαλιστικών - επενδυτικών προϊόντων από τις τράπεζες.

Για τον λόγο αυτόν και στο σύνολό τους οι συμφωνίες που ανακοινώθηκαν τον τελευταίο καιρό έχουν ως βασικό συντελεστή τράπεζα. Η γαλλική ΑΧΑ πλήρωσε 250 εκατ. ευρώ όχι τόσο για την εξαγορά της Alpha Ασφαλιστική αλλά για την πρόσβαση στο δίκτυο καταστημάτων της Alpha Bank.

Η ING θα καταβάλει πολύ περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς για την αντίστοιχη συμφωνία, ενώ υψηλό αναμένεται να είναι και το τίμημα που θα καταβάλει η Eureko στην MPB. Το συνολικό ύψος των παραπάνω συμφωνιών αναμένεται να πλησιάσει τα 400 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η Εθνική Τράπεζα αποσύρει από το Χ.Α. την Εθνική Ασφαλιστική προκειμένου να την αναδιαρθρώσει, ενώ αντίστοιχες σκέψεις έχει καταγράψει η εφημερίδα ”Ισοτιμία” και για την ΑΤΕ Ασφαλιστική της Αγροτικής Τράπεζας. Πίσω από τις παραπάνω ενέργειες ή σκέψεις η αγορά βλέπει επίσης την πρόθεση συνεργασιών των Εθνική Τράπεζα και ΑΤΕ με ξένους ασφαλιστικούς ομίλους.

Καταλύτης για όσα κοσμογονικά συμβαίνουν στον τομέα των ασφαλειών αποτελεί η μεταρρύθμιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Οι ξένες ασφαλιστικές διαβλέπουν κατά το πορτογαλικό αντίστοιχο μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης από την ενδεχόμενη καθιέρωση ενός συστήματος ατομικών συνταξιοδοτικών λογαριασμών καταθέσεων μακράς διάρκειας για την αντιμετώπιση κινδύνων ζωής, γήρατος, ατυχήματος.

Το μέτρο συνδέεται άμεσα με την καθιέρωση της Κατώτατης Εθνικής Σύνταξης και ενδεχόμενα επιπλέον φορολογικά κίνητρα θα στοχεύουν στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα ώστε να μπορούν μέσω μηνιαίας αποταμίευσης να ενισχύουν τη μελλοντική τους σύνταξη.

Στην καταβολή των εισφορών θα μπορεί να συμμετέχει και ο εργοδότης, ενώ έχει γίνει και ειδική πρόβλεψη για απαλλαγή των εισφορών από τον φόρο εισοδήματος και για τον εργαζόμενο και για τον εργοδότη. Τα προγράμματα θα δημιουργούνται και θα διατίθενται από ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες και αμοιβαία κεφάλαια.

Χρ. Κίτσιος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v