Eurostat: Εκπληξη με πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%

Μόλις... 2,3 δισ. ευρώ «έπεσε έξω» το ΔΝΤ για τον προϋπολογισμό. Αλμα πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,7% του ΑΕΠ το 2015 δίνει η Eurostat, όπως επιβεβαίωσε και η Κομισιόν. Μαξίμου: Εκτίθεται το ΔΝΤ και όσοι ζητούν έκτακτα μέτρα.

Eurostat: Εκπληξη με πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%

Αν η διαπραγμάτευση εξελισσόταν σχετικά ομαλά, η ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat από τα οποία προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα (κατά πρόγραμμα όπως το «διαβάζουν» στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αλλά και όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν) ύψους 0,7% του ΑΕΠ, θα ήταν ικανή συνθήκη να μεταβάλλει καθοριστικά τη ζυγαριά της διαπραγμάτευσης υπέρ των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Η διαπραγμάτευση όμως έχει μπλοκάρει, οι δανειστές εμφανίζονται πλέον με ενιαία σκληρή θέση, τα πολιτικά μηνύματα από τους ισχυρούς παίκτες της Ευρώπης είναι αυστηρά και το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως πιστοποιούν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ στους υπολογισμούς του (επέμενε για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% και προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%) εκτιμάται πως δύσκολα θα έχει τη δυναμική των επιπτώσεων που του… αξίζει. Μια απόκλιση ενός – δύο δεκάτων είναι κατανοητή, αλλά όταν το «λάθος» ξεπερνά τα 2,3 δισ. ευρώ δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί.

Η Eurostat ανακοίνωσε σήμερα, όπως είχε προϊδεάσει τους αναγνώστες του από την Τρίτη το Euro2day.gr, πρωτογενές πλεόνασμα σαφώς πάνω από το 0,2% του ΑΕΠ που προσδοκούσε επισήμως η κυβέρνηση. Οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα κατά πρόγραμμα 0,7%, καθώς τα στοιχεία της Eurostat προκύπτουν με διαφορετική μεθοδολογία.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πρωτογενές έλλειμμα γενικής κυβέρνησης (κατά ESA 2010) ύψους 6,054 δισ. ευρώ ή 3,4% του ΑΕΠ για το 2015. Παράλληλα όμως πέρυσι καταγράφονται δαπάνες στήριξης των τραπεζών ύψους 7,158 δισ. ευρώ ή 4,1% του ΑΕΠ, οι οποίες όμως δεν μετρούν στον υπολογισμό του πρωτογενούς αποτελέσματος κατά πρόγραμμα. Αφαιρώντας αυτές τις δαπάνες από το πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης προκύπτει τελικά πλεόνασμα 1,104 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.

Το μέγεθος αυτό, μπορεί να έχει τελικά μικρή διαφοροποίηση στην προσαρμογή του σε όρους προγράμματος, δεν πρόκειται όμως να περιοριστεί δραματικά και σε καμία περίπτωση ένα τόσο μεγάλο πλεόνασμα δεν μπορεί να γίνει έλλειμμα όπως το διαβάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αναθεωρήσεις

Τα στοιχεία της Eurostat, έρχονται παράλληλα να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες του Euro2day.gr για δραστική αναθεώρηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος το 2013 εξαιτίας της αλλαγής στη στατιστική καταγραφή των συμβάσεων παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων, όπως καταγράφονται στους λογαριασμούς της κυβέρνησης ύστερα από τις τροποποιήσεις των συμβάσεων.

Με βάση τα νέα στοιχεία, το 2013 το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης από 12,4% του ΑΕΠ ανεβαίνει στο 13% (επίπτωση κοντά στο 1 δισ. ευρώ) ενώ σημειώνεται παράλληλα και αύξηση του χρέους κατά 1,5% (ή περίπου 3,5 δισ. ευρώ) το 2014.

Μαξίμου: Με σκληρή προσπάθεια επετεύχθη ο στόχος

«Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμα 0,6%», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

«Με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα αυτό παρά τις δυσκολίες των capital controls αλλά και της προσφυγικής κρίσης δεν ήρθε τυχαία. Ήρθε με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους.

Τα στοιχεία αυτά βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία. Επίσης, το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018».

* Δείτε τα στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v