Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση στα προγράμματα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης

Δύο τροπολογίες για τη συνέχιση σημαντικών δράσεων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας. Έως τον Ιούνιο ισχύουν επιδότηση ρεύματος, κάρτα σίτισης και επιδότηση ενοικίου. Τι προβλέπει η διάταξη για τις δομές φτώχειας.

Παράταση στα προγράμματα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης

Παράταση έως τα τέλη Ιουνίου, για τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης (επιδότηση σίτισης, ενοικίου, δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος) προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στον νόμο «Κύρωση της Συμφωνίας Κοινού Αεροπορικού Χώρου».

Ειδικότερα, παρατείνεται κατά μία τετραμηνία η περίοδος παροχής δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος (σήμερα ισχύει για δύο τετραμηνίες) και κατά τρεις μήνες η περίοδος χορήγησης της επιδότησης σίτισης και ενοικίου (σήμερα ισχύει για εννέα μήνες) σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Σημειώνεται ότι με τον ν. 4320/2015 χορηγήθηκαν παροχές σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης στο πλαίσιο της δυσχερούς οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Συγκεκριμένα, χορηγήθηκαν:


(α) Δωρεάν ποσότητα ρεύματος έως και 300 kwh μηνιαίως και ειδικότερα 1.200 kwh ανά τετραμηνία, που είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία οι βασικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας εκδίδουν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς. Σε περίπτωση δικαιούχων των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31.1.2015, η παροχή επανασυνδεόταν ατελώς και χωρίς επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονταν,


(β) Επιδότηση ενοικίου, που καταβαλλόταν στον εκμισθωτή της κατοικίας του δικαιούχου και ήταν αφορολόγητη και ακατάσχετη,


(γ) Επιδότηση σίτισης. Οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 92.000 νοικοκυριά για την παροχή δωρεάν ρεύματος, 21.000 νοικοκυριά για την επιδότηση ενοικίου και 148.000 νοικοκυριά για την επιδότηση σίτισης.

Το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην αρχική επέκταση της χορήγησης των παραπάνω παροχών και εντός του 2016, προκειμένου να καλυφθούν δύο τετραμηνίες παροχής δωρεάν ρεύματος και εννέα μήνες παροχής επιδόματος ενοικίου και σίτισης αντίστοιχα. Η περίοδος της χορήγησης των παροχών ολοκληρώθηκε για το σύνολο των εγκριθέντων δικαιούχων-ωφελούμενων στα τέλη του Μαρτίου 2016 και προτείνεται με την παρούσα ρύθμιση η παράταση κατά μια τετραμηνία της παροχής του δωρεάν ρεύματος και κατά τρεις μήνες της περιόδου χορήγησης της επιδότησης σίτισης και της επιδότησης ενοικίου.

Τροπολογία και για τις δομές φτώχειας

Με δεύτερη τροπολογία στο ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπεται η συνέχιση λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, για τυχόν σύναψη νέων προγραμματικών συμβάσεων. Έτσι, ρυθμίζεται με νόμο, αναδρομικά, το χρονικό διάστημα από την έναρξη ισχύος των υπηρεσιών που παρέχουν οι Δομές Φτώχειας έως την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι για τις Δομές Φτώχειας είχε προϋπολογιστεί δαπάνη 10 εκατ. ευρώ και δεν προκαλείται επιπλέον δαπάνη για τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην τροπολογία τονίζεται ότι «οι απορρέουσες από τις ως άνω προγραμματικές συμβάσεις δαπάνες για τη διάρκεια του έργου θεωρούνται νόμιμες, αναγνωρίζονται και εκκαθαρίζονται σε βάρος των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης».

Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη από το υπουργείο για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και την απρόσκοπτη συνέχιση των υπηρεσιών που παρέχονται σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού -ιδιαίτερα σε άστεγους και άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας-, η οποία κρίνεται εξαιρετικά επείγουσα κατά την τρέχουσα περίοδο όξυνσης των κοινωνικών αναγκών, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Η διάταξη ισχύει αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v