Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς μοιράζεται τώρα ο λογαριασμός του ασφαλιστικού

Τα συμφωνημένα μέτρα αλλά και αυτά που δεν έχει υπάρξει συμφωνία θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας. Αναλυτικά οι αλλαγές. Τα σενάρια που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, προκειμένου να «κλείσει» και το θέμα των επικουρικών.

Πώς μοιράζεται τώρα ο λογαριασμός του ασφαλιστικού

Μέτρα για τα οποία «υπήρξε συμφωνία» αλλά και άλλα, για τα οποία υπάρχει «πολύ σημαντική προσέγγιση» με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών, με κοινή συνισταμένη ότι επιφέρουν σημαντικές αλλαγές-ανατροπές σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που, σύμφωνα με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται σημαντικές μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις, μερίσματα και εφάπαξ, περικοπές στα χαμηλά (στο ΕΚΑΣ που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι) αλλά και στα ρετιρέ (στο ανώτατο πλαφόν συντάξεων), αύξηση εισφορών καθώς και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τις νέες ανταποδοτικές παροχές στις οποίες θα προστίθεται η Εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, θα πρέπει να καταθέσει το σχετικό σχέδιο νόμου πριν από το Eurogroup στις 22 Απριλίου, προκειμένου να ακολουθηθεί η απαιτούμενη διαδικασία και να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το τέλος Απριλίου.

Στο ενδιάμεσο, η κυβέρνηση θα επιδιώξει την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, με τους οποίους μπορεί χθες, τις πρώτες πρωινές ώρες, να κήρυξε «παύση συνομιλιών», εκτιμά όμως ότι εάν υπήρχε λίγο περισσότερος χρόνος, ειδικά το ασφαλιστικό θα μπορούσε να «κλείσει».

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, με τις προωθούμενες αλλαγές θα θιγεί λιγότερο από το 10% των σημερινών συνταξιούχων, ήτοι περίπου 260.000 άνθρωποι, αφού όπως παραδέχθηκε ο υπουργός, θα υπάρξουν «περιορισμένες» μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα δε με τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα υπάρχει και προστασία των συνταξιούχων που λαμβάνουν συνολικά από συντάξεις, κύριες και επικουρικές, έως 1.300 ευρώ.

Αν και ο υπουργός δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του, σύμφωνα με πληροφορίες το «αγκάθι» των επικουρικών παραμένει, παρότι κατά την τελευταία συνάντηση με τους πιστωτές, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών φάνηκαν να δέχονται ένα 75% του ελλείμματος του ΕΤΕΑ να καλυφθεί από μείωση δαπανών και ένα 25% από αύξηση εσόδων. Στον αντίποδα, το υπουργείο Εργασίας προτείνει ένα διαφορετικά μείγμα περικοπών και αξιοποίησης περιουσίας και επεξεργάζονται σενάρια για μικρότερη αύξηση εισφορών. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται το σενάριο για αύξηση εισφορών κατά 1 μονάδα για τρία χρόνια και 0,5 της μονάδας για τα επόμενα 3 (συνολικά 6 χρόνια), που οδηγούν μεσοσταθμικά σε αύξηση της τάξης του 0,75%.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε πάντως ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα πληρώνει χαμηλότερες εισφορές από ό,τι στο παρελθόν, ενώ για τους μισθωτούς που έχουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ, εκτίμησε ότι -παρά τους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογιστούν οι συντάξεις τους- θα λάβουν υψηλότερη σύνταξη σε ποσοστό 80%. Παρουσίασε μάλιστα, παραδείγματα χωρίς επεξηγήσεις, βάσει των οποίων με μέσο συντάξιμο μισθό 100 ευρώ και 36 έτη ασφάλισης, σημερινός συνταξιούχος λαμβάνει 725 ευρώ, ενώ ο μελλοντικός θα λαμβάνει 738 ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, προστατεύονται απόλυτα οι κύριες συντάξεις ενώ «κλειδωμένη» θεωρείται η Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ. Σημειώνεται πως πλήρης η Εθνική Σύνταξη θα δίδεται με τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης, ενώ στα 15-20 χρόνια προβλέπεται μείωση 2% κατ' έτος.

Η συνολική παροχή θα περιλαμβάνει και την ανταποδοτική σύνταξη, που εξαρτάται από τις συντάξιμες αποδοχές και τα ποσοστά αναπλήρωσης που κλείδωσαν από 0,77% για την πρώτη 15ετία μέχρι 2% για τα έτη ασφάλισης από 40 και μετά. Με τους νέους συντελεστές, το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης φτάνει στο 40,7% του συντάξιμου μισθού για τα 40 χρόνια ασφάλισης και στο 11,55% για 15 χρόνια ασφάλισης.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται όμως και άλλα... ψαλίδια, για ήδη καταβαλλόμενες παροχές. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το «ψαλίδι» στο εφάπαξ θα φθάσει το 15% ίσως και 20%, ενώ στο μέρισμα του Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων που λαμβάνουν 280.000 συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι θα αγγίξει το 32,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v