COSCO: Ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι παγκοσμίως ο Πειραιάς

Μπαράζ επενδύσεων στον ΟΛΠ προανήγγειλε ο πρόεδρος της COSCO, στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το 67%. Η χώρα εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου έμφαση δίνεται στην ανάκαμψη, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Επίσκεψη Τσίπρα στην Κίνα εντός μηνών.

COSCO: Ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι παγκοσμίως ο Πειραιάς

Σειρά επενδύσεων για τη μετατροπή του Πειραιά στο σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου και ένα από τα ισχυρότερα στην Ευρώπη ανακοίνωσε ο πρόεδρος της China COSCO Shipping Corporation Limited Xu Lirong, κατά την εκδήλωση στο Ζάππειο, μετά την υπογραφή της συμφωνίας απόκτησης του 67% του ΟΛΠ. Ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli υποστήριξε πως ετοιμάζεται επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο εντός των προσεχών μηνών.

Οπως επισημαίνει και το γραφείο Τύπου του Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας δέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί το Πεκίνο, την οποία και αποδέχθηκε. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης που μίλησε στην εκδήλωση του Ζαππείου, λόγω έκτακτης υποχρέωσης του πρωθυπουργού, τόνισε πως η συμφωνία για το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ ανοίγει το δρόμο για ευρύτατη συνεργασία με την Κίνα σε πολλά επίπεδα. 

Ο κ. Xu χαρακτήρισε ιστορική στιγμή τη συμφωνία και τόνισε πως ο ευρωασιατικός διάδρομος είναι το πιο κρίσιμο τμήμα στο διεθνές εμπόριο και ο Πειραιάς είναι το πρώτο λιμάνι με βαθιά νερά στο συγκεκριμένο άξονα. Πρόσθεσε πως ο κινεζικός όμιλος είναι πλέον ο δεύτερος στον κόσμο στη διαχείριση τερματικών σταθμών καθώς διαχειρίζεται πλέον 95.000.00 TEUs σε 50 προβλήτες, οι 11 από τις οποίες βρίσκονται στο εξωτερικό. Ο Zou Xiaoli, Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, δήλωσε πως «η σημερινή συμφωνία σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο για την Σινο-Ελληνική φιλία και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε πολλαπλά επίπεδα».

Νωρίτερα, κατά την υπογραφή της συμφωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε ως κίνηση που θα καταστήσει τον δρόμο του Μεταξιού συντομότερο. Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου η έμφαση δίνεται στην ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη της οικονομίας, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η επένδυση αυτή θα αποτελέσει αφετηρία για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Την τελετή της υπογραφής φιλοξένησε το γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού, ενώ ακολούθησε εορταστική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο. Oι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, Zou Xiaoli, Κινέζος pρέσβης στην Ελλάδα, Στέργιος Πιτσιόρλας, Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Xu Lirong, Πρόεδρος της China COSCO Shipping, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, τόσο της Κίνας όσο και της Ελλάδας, παρευρέθηκαν την τελετή.

Η υπογραφή αυτών των συμφωνιών ανέρχεται σε μια επένδυση €368,5 εκατ. για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου της COSCO, Xu Lirong, ανέφερε ότι ο όμιλος αποδίδει μεγάλη σημασία στην τιμή που του έκανε η κυβέρνηση, ορίζοντας η υπογραφή της συμφωνίας να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρόεδρος της China COSCO Shipping δήλωσε: «Η China COSCO Shipping υλοποιεί επενδύσεις υψηλής ποιότητας στο λιμάνι από το 2009. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η China COSCO Shipping έχει ενισχύσει με επιτυχία την ανταγωνιστικότητα και τη σημασία του Πειραιά στη διεθνή αγορά ναυτιλίας και έχει συμβάλει ενεργά στην τοπική οικονομική ανάπτυξη. Ο Πειραιάς είναι πλέον ένας σύγχρονος τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων μεγάλης κλίμακας με κορυφαίες τεχνολογίες, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι των δύο τελευταίων ετών ανάμεσα στα κορυφαία 100 εμπορευματικά λιμάνια παγκοσμίως, καθώς και ένας σημαντικός κόμβος για πολλές διεθνείς μεταφορικές εταιρείες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η China COSCO Shipping θα κεφαλαιοποιήσει τη στρατηγική ευκαιρία που παρουσιάζει η πρωτοβουλία "One Belt, One Road", ξεκινώντας δυναμικά μια νέα σειρά επενδύσεων σε υποδομές και λειτουργίες που θα εξορθολογίσουν πλήρως τις επιδόσεις του λιμανιού και θα βοηθήσουν τον ΟΛΠ να αξιοποιήσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του και να καταστεί ένα από τα κορυφαία λιμάνια στην Ευρώπη. Η China COSCO Shipping δεν θα λειτουργεί απλώς ένα υπερσύγχρονο λιμάνι που θα συνδέει το εμπόριο της Ασίας και της Ευρώπης, αλλά επιπλέον θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα συνδράμει στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας».

Ο Zou Xiaoli, Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή συμφωνία σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο για τη σινο-ελληνική φιλία και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε πολλαπλά επίπεδα. Με τον στόλο και την τεχνική εξειδίκευση της China COSCO Shipping, η Ελλάδα θα γίνει η κορυφαία πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη και οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Κίνα θα ενισχυθούν περαιτέρω. Οι λαοί μας έχουν μια μακρά παράδοση στη ναυτιλία, η οποία χρονολογείται από την αρχαιότητα. Οι στόλοι και η ναυτιλιακή τεχνογνωσία της Ελλάδας και της Κίνας είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο για την ικανότητα και τη δυναμική τους, επομένως το να ενώνουμε τις δυνάμεις μας είναι απόλυτα φυσιολογικό. Την ίδια στιγμή, η συμφωνία διευρύνει ουσιαστικά τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες».

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Οπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ, η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφεται μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ εκκρεμεί η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η συμφωνία θα επικυρωθεί από τη Βουλή και εκτιμάται ότι εντός του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Με την εξέλιξη αυτή επιτυγχάνεται, με απόλυτη επιτυχία, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει: την ανωτέρω προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v