Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγουν ξανά θέμα αφορολόγητου οι δανειστές

Ποια είναι η κλίμακα φόρου που προτείνει η κυβέρνηση και πού αντιδρούν οι δανειστές. Η συμφωνία για τη φορολόγηση των ενοικίων και οι έμμεσοι φόροι που είναι στο τραπέζι. Προσπάθεια για συμφωνία με Ευρώπη και με «αστερίσκο» το ΔΝΤ.

Ανοίγουν ξανά θέμα αφορολόγητου οι δανειστές

Έως το βράδυ της Κυριακής, πολλά μπορεί να συμβούν. Η κυβέρνηση καλλιεργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές, η οποία όμως, εφόσον επιβεβαιωθεί, δεν μπορεί παρά να είναι συμφωνία μόνο με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το κείμενο θα είναι ξεχωριστό και με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το Ταμείο δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του στο ευρωπαϊκό κείμενο παρά μόνο εφόσον υπάρξουν και οι συμπληρωματικές αποφάσεις για το χρέος. Και μέχρι να φτάσουμε εκεί, υπάρχει αρκετός δρόμος, με ενδιάμεσο σταθμό την Ουάσινγκτον.

Αλλά και για τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους φαίνεται να υπάρχει ακόμα απόσταση καθώς, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, υπάρχουν ζητήματα τα οποία χρίζουν περαιτέρω εξειδίκευσης σε τεχνικό επίπεδο και θέματα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω πολιτική συζήτηση.

Ενδεικτικό είναι ίσως το στοιχείο ότι ενώ η κυβέρνηση θεωρούσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία από τον προηγούμενο γύρο διαπραγμάτευσης για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, χθες το κεφάλαιο αυτό άνοιξε εκ νέου και μετ' επιτάσεως, με τους δανειστές να ζητούν περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου.

Ηδη η κυβέρνηση είχε συναινέσει σε μείωση του αφορολογήτου από τις 9.500 στις 9.100 ευρώ. Νωρίτερα άλλωστε πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων έδιναν την εικόνα περαιτέρω προόδου στο ασφαλιστικό, αλλά ανοιχτών ζητημάτων στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Η τελευταία κυβερνητική πρόταση προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες:

* Συντελεστές 22% για εισόδημα έως 20.000 ευρώ,

* 29% για κλιμάκιο εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ,

* 37% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 30.001 έως και 40.000 ευρώ και

* 45% για το υπερβάλλον

Αλλάζει παράλληλα και η κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 9.100 ευρώ (από 9.500 ευρώ) με την παροχή έκπτωσης φόρου 2.000 ευρώ (από 2.100 ευρώ σήμερα) σε όλους τους φορολογούμενους με εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Για υψηλότερα εισοδήματα, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος. Με τον τρόπο αυτό προκύπτουν επιβαρύνσεις έως 100 ευρώ για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, ελαφρύνσεις στη ζώνη εισοδημάτων από 28.000 έως και 40.000 ευρώ και μεγάλες επιβαρύνσεις στη συνέχεια.

Oι δανειστές όμως, αναφέρουν πληροφορίες, επέμειναν χθες σε πρόσθετη μείωση του αφορολογήτου.

Τα ενοίκια

Αντίθετα φέρεται να υπάρχει συμφωνία στον τρόπο φορολόγησης των ενοικίων. Στην κλίμακα των ενοικίων, η τελευταία πρόταση προβλέπει αύξηση του συντελεστή 11% στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, αύξηση από το 33% στο 35% για εισοδήματα από 12.001 έως και 100.000 ευρώ και επιβολή συντελεστή 45% για υψηλότερα εισοδήματα από ενοίκια.

Οι έμμεσοι φόροι

Στο μέτωπο των έμμεσων φόρων, στο τραπέζι έχουν τεθεί προτάσεις για επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, φυσικό αέριο, τσιγάρα και ποτά, στα τέλη κινητής τηλεφωνίας και επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.

Στο πακέτο του 1,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται ακόμα προτάσεις για παράταση του καθεστώτος πρόσληψης ενός υπαλλήλου στο δημόσιο για κάθε πέντε αποχωρήσεις αλλά και μείωση των αμυντικών δαπανών.

Αυξήσεις μελετώνται και στα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ.

Τι δηλώνει ο Ευ. Τσακαλώτος

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Τσακαλώτου, αυτό το οποίο έγινε στη χθεσινή συνάντηση ήταν «συζήτηση για το ποια βήματα χρειάζεται να γίνουν από εδώ μέχρι το Σάββατο, για να αρχίσει το Σάββατο η μετατροπή των συμφωνηθέντων σε κείμενο απόφασης -ένα κείμενο που θα έχουμε συναποφασίσει- και που ελπίζουμε να τελειώσει Κυριακή απόγευμα.

Άρα εντοπίσαμε σε ποια θέματα χρειάζεται περισσότερη τεχνική συζήτηση, σε ποια πολιτική συζήτηση και έτσι να είμαστε έτοιμοι το Σάββατο -όλο το Σάββατο φαντάζομαι και όλη την Κυριακή είναι η πρόβλεψή μου-, να έχουμε αυτό το τελικό κείμενο για να μπορούμε να πάμε στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη. Θα έχουμε το κείμενο και μπορεί η συζήτηση να διευρυνθεί και σε άλλα θέματα, όπως το χρέος».

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει μια συμφωνία επί της αρχής την Κυριακή, ο κ. Τσακαλώτος ήταν κατηγορηματικός.

«Όχι. Θα είναι ένα κανονικό κείμενο ότι συμφωνήσαμε να κάνουμε αυτά. Τι είναι η συμφωνία για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Όταν τελειώνεις μια πρώτη αξιολόγηση, λες τι πρέπει να κάνεις, τι νομοθετήματα χρειάζεσαι και μετά συζητάς ποια πράγματα θα πρέπει να γίνουν μέχρι τη δεύτερη αξιολόγηση», απάντησε συμπληρώνοντας όμως πως «θα είναι ένα κείμενο με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς -με τον ESM βασικά- και θα υπάρχει και ένα άλλο κείμενο που είναι μαζί με το ΔΝΤ. Αυτά τα κείμενα μοιάζουν αλλά δεν είναι και ίδια».

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν αυτή η συμφωνία φέρνει την εκταμίευση δόσης, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε αρνητικά, καθώς όπως είπε, υπάρχει η διαφωνία για την παραμονή ή μη του ΔΝΤ ενώ υπάρχει και η παράμετρος Eurogroup.

«Δεν φέρνει δόση, γιατί όπως ξέρετε, υπάρχει μια διαφωνία. Η Γερμανία και οι άλλες χώρες θέλουν το ΔΝΤ μέσα, άρα πρέπει να συμφωνήσουμε και με το ΔΝΤ και με την Κομισιόν. Και το Eurogroup να πει ότι προχωράμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v