Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Η Ευρώπη θα αφήσει το ΔΝΤ να φύγει, αν χρειαστεί

Οι Ευρωπαίοι θα προχωρήσουν τη συμφωνία με την Αθήνα για την πρώτη αξιολόγηση αφήνοντας προσωρινά εκτός το ΔΝΤ, εάν χρειαστεί, εκτιμά η Citi. Στο πλαίσιο των "συνηθισμένων εντάσεων" οι διαρροές στο Wikileaks. Ο ρόλος του προσφυγικού.

Citi: Η Ευρώπη θα αφήσει το ΔΝΤ να φύγει, αν χρειαστεί

Ενώ η διαρροή του διαλόγου στελεχών του ΔΝΤ δεν μας λέει κάτι νέο για τις θέσεις του Ταμείου, συμβάλλουν σαφέστατα στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Αθήνας και του ΔΝΤ, υπογραμμίζει σε σχόλιό της η Citi. 

Ο οίκος σημειώνει ότι αντιμετωπίζει αυτές τις διαρροές ως μέρος των συνηθισμένων εντάσεων ενόψει κρίσιμων αξιολογήσεων του ελληνικού προγράμματος. 

Το βασικό εμπόδιο αυτή τη στιγμή είναι οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών για το πόσο ρεαλιστικοί είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος. Το ΔΝΤ ζητά ουσιώδη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από την ΕΕ (και σκληρή δημοσιονομική σύσφιξη από την Αθήνα), την οποία οι Ευρωπαίοι δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να παραχωρήσουν αυτή τη στιγμή.

Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη πιέζει περισσότερο για συμφωνία με την Ελλάδα και ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, λόγω του κρίσιμου ρόλου που διατελεί η χώρα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Οπως αναφέρει η Citi, εάν χρειαστεί, θα υπάρξει συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση, κάτι που θα αφήσει προσώρας εκτός το ΔΝΤ (τουλάχιστον στο οικονομικό σκέλος του προγράμματος), με τη δέσμευση επανεκτίμησης της κατάστασης σε λίγους μήνες.

      

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v