Εντυπωσιακά αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τις 22 Απριλίου, επιθετικός ως προς τη στάση του στο ΔΝΤ («ως εδώ, δεν θα κάνουμε ούτε ένα χιλιοστό πίσω από τη συμφωνία του Ιουλίου») και με νέο άνοιγμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία συγκάλεσε εκτάκτως χθες το βράδυ.
Οπως εξήγησε ανεβαίνοντας στο βήμα (και «απολογούμενος» καθώς αργοπόρησε μία ώρα), είχε μόλις επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι συμφώνησαν στην ελληνική θέση να κλείσει η αξιολόγηση άμεσα και με τήρηση της συμφωνίας του περσινού Ιουλίου -όπερ, χωρίς τα νέα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ.
Προς επίρρωση, λίγη ώρα αργότερα ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση για τη συνομιλία Τσίπρα - Μπάιντεν: «O αντιπρόεδρος και ο πρωθυπουργός Τσίπρας συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστεί η ταχεία πρόοδος στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και στην ανάγκη η Ελλάδα, το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να εργαστούν εποικοδομητικά για την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας», ανέφερε.
Με την επισήμανση: «Ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη η Ευρώπη να ακολουθήσει τη δέσμευσή της να βάλει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμο μονοπάτι μέσω ελάφρυνσης χρέους».
Μάλιστα στο ελληνικό ζήτημα αναφέρθηκε αργότερα και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου. Απαντώντας σε δημοσιογράφους για το εάν θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, δήλωσε «ότι δουλεύουμε γι' αυτό».
«Ως εδώ», αλλά όχι κάλπες
Η φράση του πρωθυπουργού που προκάλεσε αίσθηση ήταν: «Ως εδώ, δεν θα κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω από τη συμφωνία του Ιουλίου, την οποία υπογράψαμε φτάνοντας στα πολιτικά μας όρια».
Προκειμένου να μην υπάρξουν... παρερμηνείες, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας διευκρίνιζε αργότερα στο Euro2day.gr ότι το «ως εδώ» δεν αφήνει εκλογικό υπονοούμενο.
Αντιθέτως, όπως εξηγούσε, τυχόν επιμονή του ΔΝΤ (ή και συμμάχων του στην Ευρώπη) σε νέα μέτρα που ακυρώνουν τη συμφωνία του Ιουλίου θα οδηγήσουν σε άνοιγμα της διαδικασίας για νέα συμφωνία. Δηλαδή, «νέα Eurogroup, νέες Σύνοδοι Κορυφής, νέες ψηφοφορίες στα εθνικά Κοινοβούλια».
Κατά τον ίδιο, μία τέτοια εξέλιξη συγκεντρώνει μηδενικές πιθανότητες εν μέσω προσφυγικής κρίσης, τρομοκρατικού εφιάλτη και βρετανικού δημοψηφίσματος.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τα καταφέραμε, το ΔΝΤ απέτυχε
Σε μία εξίσου εντυπωσιακή κίνηση, ο πρωθυπουργός έδωσε καθαρά φιλοευρωπαϊκή ερμηνεία στο πείσμα του ΔΝΤ να τροποποιήσει, ουσιαστικά, τη συμφωνία του Ιουλίου.
Απευθυνόμενος πρωτίστως στους Ευρωπαίους εταίρους και αξιωματούχους και δευτερευόντως στο εγχώριο κοινό, είπε ότι τα δύο πρώτα Μνημόνια στα οποία πρωταγωνίστησε το ΔΝΤ απέτυχαν, ενώ το τρίτο, το οποίο συνετάχθηκε-εφαρμόσθηκε (μέχρι στιγμής) χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, πετυχαίνει τους στόχους του (πλεόνασμα 2015, οριακή ύφεση κ.λπ.).
Συνεπώς, κατέληξε (με εμφανή τη στόχευση), το ΔΝΤ δεν θέλει να φανεί αυτή η ερήμην του επιτυχία και επιχειρεί να μπλοκάρει (τη συμφωνία) απαιτώντας νέα μέτρα που θα οδηγήσουν σε νέα ύφεση.
Το χρέος είναι στη συμφωνία
Παρά τις ερμηνείες, ο κ. Τσίπρας δεν «εγκατέλειψε» τον στόχο για ελάφρυνση του χρέους. Αντιθέτως, επισήμανε ότι το ΔΝΤ «μάς προσφέρει» ως αντίδωρο (στα νέα μέτρα) τη συζήτηση για το χρέος, παρότι αυτή εμπεριέχεται στη συμφωνία του Ιουλίου.
Για τη... διαδικασία πάντως, κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν εδώ και λίγες εβδομάδες ότι το ζητούμενο είναι «να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος τον Ιούνιο, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου» και όχι «να ανοίξει και να κλείσει εντός του καλοκαιριού».
«Ποιος το αρνείται (σ.σ. το θέμα του χρέους); Ο τελευταίος ήταν ο κ. Σαμαράς, που έλεγε ότι είναι βιώσιμο και ζητούσε πιστοποιητικό βιωσιμότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Τι απορρίπτουμε»
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα ενδεχόμενα για την έκβαση είναι τέσσερα:
--- Να κλείσει κανονικά χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
--- Να κλείσει με το ΔΝΤ και μεγάλη μείωση χρέους (σ.σ. άρα χωρίς νέα μέτρα).
--- Να κλείσει με περισσότερα μέτρα και προοπτική μικρής ελάφρυνσης του χρέους.
--- Να πάμε στη «σαλαμοποίηση», δηλαδή σε τμηματική αξιολόγηση με τμηματική χρηματοδότηση.
«Είναι προφανές ότι τα δύο τελευταία σενάρια δεν τα συζητούμε καν», η επισήμανση.
Ποιοι είναι οι «ανόητοι»;
Οσο για τη λίαν επιθετική απάντηση της κ. Λαγκάρντ; Ο κ. Τσίπρας «επέστρεψε» στην επικεφαλής του ΔΝΤ τα περί «ανοησιών» («συμφωνώ απολύτως με την άποψή της ότι είναι ανοησίες τα περί πρόκλησης πιστωτικού γεγονότος στη χώρα» κ.λπ.).
Αναρωτήθηκε ωστόσο εάν συμφωνούν και οι υπόλοιποι με αυτή την εκτίμηση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «τις επόμενες μέρες δεν θα διαφανεί η πρόθεση να κινηθεί η διαπραγμάτευση της Ελλάδας και των θεσμών με ανόητο τρόπο».
Κατά τον ίδιον, πάντως, «οι εξελίξεις θα είναι θετικές»...
Διαχωρισμός Μητσοτάκη - Γεννηματά
Ως προς το εγχώριο πολιτικό προσωπικό, ο κ. Τσίπρας καυτηρίασε τη στάση της ΝΔ στην υπόθεση Wikileaks (σ.σ. εμμένει στην «πηγή» της διαρροής και υποβαθμίζει το περιεχόμενό της) κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ακολουθεί» τον Αδωνι Γεωργιάδη.
Δεν πέρασε απαρατήρητη η έμμεση, πλην σαφής, θετική αναφορά στη Φώφη Γεννηματά επειδή, όπως είπε, ζήτησε εξηγήσεις από το ΔΝΤ για τα λεχθέντα Τόμσεν-Βελκουλέσκου.