Έφτασε σήμερα στο Δικελί της Τουρκίας το πρώτο επιβατηγό πλοίο που μεταφέρει μετανάστες από την Ελλάδα βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Ρόιτερς και του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σημειώνεται πως το πρώτο πλοίο, ξεκίνησε για την Τουρκία με 136 μετανάστες από τη Λέσβο, ενώ από τη Χίο αναχώρησαν, με άλλο πλοίο, 66 μετανάστες. Οι μετανάστες συνοδεύονται από ισάριθμους αστυνομικούς της Frontex.
Η εθνική καταγωγή των 136, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι: 124 από το Πακιστάν, τέσσερις από τη Σρι Λάνκα, δυο από την Ινδία, τρεις από το Μπαγκλαντές, ένας από το Ιράκ και δυο από τη Συρία.
Οι προγραμματισμένες για αύριο και μεθαύριο μετακινήσεις δεν θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με το πρακτορείο, αφού δεν υπάρχει ικανός αριθμός μεταναστών που να δικαιολογεί διαδικασία επαναπροπώθησης. Εδώ σημειώνεται ότι σχεδόν το σύνολο των υπό περιορισμό ευρισκομένων στο χοτ σποτ της Μόριας μεταναστών και προσφύγων, έχουν εκφράσει τη βούληση να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου και έως ότου δοθεί σχετική απάντηση επί της αιτήσεως ασύλου, παγώνει κάθε διαδικασία επαναπροώθησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 2000 από τους ευρισκομένους μέσα στο χοτ σποτ είχαν μέχρι χθες δηλώσει σχετική πρόθεση δηλαδή έχει ανασταλεί κάθε προοπτική επαναπαροώθησης τους για τον αμέσως επόμενο μήνα τουλάχιστον.
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει πως η Άγκυρα θα πάρει πίσω όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες –περιλαμβανομένων των Σύριων- που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα και ως αντάλλαγμα η ΕΕ θα πάρει χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες κατ' ευθείαν από την Τουρκία (και θα δώσει στην Άγκυρα περισσότερα χρήματα και πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις).
Σημειώνεται ότι με τις χθεσινές πληροφορίες, περίπου 350 είναι οι Αστυνομικοί της Frontex από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία έφτασαν στη Λέσβο.
Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως προκύπτει από την απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας Rheinische Post του Ντίσελντορφ, στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή λίγοι μόνο εκ των 300 υπαλλήλων και 200 αστυνομικών, τους οποίους δεσμεύτηκε να στείλει η Γερμανία για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για τους πρόσφυγες.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το σημερινό δημοσίευμα της εν λόγω εφημερίδας, βρίσκονται επί τόπου μόνο ο πρόεδρος της Τεχνικής Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων Άλμπρεχτ Μπρεμ, ως «ειδικός απεσταλμένος» της γερμανικής κυβέρνησης για την εφαρμογή της συμφωνίας. Έχει «προς υποστήριξή του δύο ή τρεις ανθρώπους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου. Επιπλέον, έχει αποσταλεί στην Ελλάδα μια ομάδα προεργασίας αποτελούμενη από τέσσερις συνεργάτες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF). Οκτώ ακόμα συνεργάτες της BAMF θα ξεκινήσουν σήμερα Δευτέρα την δραστηριότητά τους στην Ελλάδα. Εκτός τούτου 30 Γερμανοί αστυνομικοί υποστηρίζουν από σήμερα την επαναπροώθηση προσφύγων επί τόπου και έως το τέλος της εβδομάδας θα γίνουν 100.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό που αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων. Το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφέρει 200 άτομα συνολικά τη φορά (100 μετανάστες και 100 αστυνομικούς) δηλαδή 200 μετανάστες μια και έχει ναυλωθεί για δυο δρομολόγια τη μέρα. Και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιολ» θα μεταφέρει 100 άτομα συνολικά τη φορά (50 μετανάστες και 50 αστυνομικούς) δηλαδή 50 μετανάστες τη μέρα μια και αυτό έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο τη μέρα. Για σήμερα Δευτέρα δηλαδή έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 250 μεταναστών. Ανάλογος αριθμός έχει προβλεφθεί να μετακινηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη με ανάλογες με τη Δευτέρα ναυλώσεις των ίδιων πλοίων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από το χοτ σποτ της Μόριας καθώς και στη διάρκεια του ταξιδιού με το πλοίο ο κάθε μετανάστης θα μετακινείται συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex.
Το Σάββατο εξεδόθησαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που επιτρέπουν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το οποίο είναι ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας να πραγματοποιεί ταξίδια προς τρίτες χώρες δηλαδή και προς την Τουρκία. Άγνωστο παραμένει αν αυτό έγινε στην προοπτική χρήσης του πλοίου για την επαναπροώθηση μεταναστών. Πάντως πλοία όπως το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχουν τη δυνατότητα να δέσουν σε λιμάνια όπως αυτό του Δικελί.
Μόνο 200 θα φύγουν σήμερα
Για σήμερα πάντως, μόνο 200 -αντί 500 που προβλεπόταν αρχικά- θα είναι οι μετανάστες που θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.
Κυβερνητικές πηγές απέδιδαν το «πρόβλημα» στην Ύπατη Αρμοστεία που χορηγούσε το τελευταίο διάστημα σωρηδόν αιτήσεις ασύλου -όπως έλεγαν- στους μετανάστες, εμποδίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο -πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- την επαναπροώθηση στην Τουρκία.
Για το θέμα, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε το βράδυ χθες έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε νωρίτερα συζητήσει για το προσφυγικό με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις το πρωί σήμερα, κατά την επιχείρηση επαναπροώθησης, αντιδράσεις που, όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές υποκινούνται και από συγκεκριμένες ΜΚΟ, με ύποπτο -όπως ανέφεραν- ρόλο.
Για παν ενδεχόμενο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ενίσχυσε τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στους καταυλισμούς.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται αποφασισμένη να ασκήσει ακόμα και ήπια βία προκειμένου να αποσυμφορήσει τον Πειραιά, την Ειδομένη και τα κέντρα στα νησιά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αρχικά θα αδειάσει ο Πειραιάς και εν συνεχεία θα αποσυμφορηθούν τα νησιά -τα κέντρα κράτησης σε αυτά θα παραμείνουν βεβαίως με πληρότητα 100% -και στο τέλος η Ειδομένη, παρότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι η εκκένωση της Ειδομένης θα ξεκινούσε χθες με επίσκεψη στην περιοχή του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα.
Εκρηκτική η κατάσταση
Η κατάσταση πάντως είναι εκρηκτική. Χθες σημειώθηκαν συμπλοκές στη Χίο μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και κατοίκων στα Ταμπάκικα, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τη μεταφορά των προσφύγων προς απέλαση στην περιοχή τους και συγκεκριμένα στο κτίριο, όπου μέχρι πρότινος γινόταν η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν, όταν οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να εμποδίσουν τη διέλευση της κλούβας της Αστυνομίας. Οι άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν με τα γκλομπ τους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τρεις πολίτες να τραυματιστούν ελαφρά.
Πάντως, στο νησί βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ενημέρωσης για τις διαδικασίες παροχής ασύλου. Ομάδα της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, μαζί με μεταφραστές της οργάνωσης ΜΕΤΑδραση βρίσκονταν στο λιμάνι, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες ξεριζωμένοι, οι οποίοι έφυγαν την περασμένη Παρασκευή από το hot spot της ΒΙΑΛ.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα astraparis.gr, οι αρμόδιοι εξηγούσαν στους πρόσφυγες τα προβλεπόμενα βήματα και με βάση τους καταλόγους της καταγραφής που είχαν στην διάθεσή τους, τους εφοδίαζαν με σημείωμα, προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάθεση της αίτησης ασύλου.
Την ίδια ώρα, πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνταν να μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα. Μάλιστα, στα πούλμαν που έφθασαν στο σημείο την Κυριακή, δεν επιβιβάσθηκε κανένας.
Πολλοί φοβούνται ότι τα κέντρα φιλοξενίας είναι μακριά από την πόλη, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους πως θα εγκλωβιστούν σε αυτά.
Ασφυκτική είναι η ατμόσφαιρα και στην Ειδομένη, με τους πρόσφυγες που αντιδρούν στο κλείσιμο των συνόρων να συνεχίζουν σε δύο σημεία τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Ευζώνων για τα οχήματα διεθνών μεταφορών (στα ΙΧ επιτρέπεται η διέλευση).
Χθες, προκλήθηκε επεισόδιο με Έλληνα οδηγό νταλίκας, ο οποίος απείλησε να περάσει με το όχημά του μέσα από το μπλόκο. Ωστόσο, επενέβησαν αστυνομικοί που τον μετέπεισαν να αλλάξει δρομολόγιο και να συνεχίσει από άλλον δρόμο.