Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει από χθες το απόγευμα στα χέρια της την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα μέσω της οποίας της ζητά «εξηγήσεις» για τα λεχθέντα μεταξύ Τόμσεν-Βελκουλέσκου που αποκάλυψε χθες το Wikileaks.
Η απάντηση αναμένεται να φτάσει στο Μαξίμου "εντός 48 ωρών" ενώ, σ΄ αυτό το διάστημα, ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με όλα τα πρόσωπα-κλειδιά των ευρωπαϊκών θεσμών – ομολόγους του και αξιωματούχους.
Ο συναγερμός ήχησε στην Αθήνα (και όχι μόνο...) δύο ημέρες πριν από την επανέναρξη των συζητήσεων με το κουαρτέτο οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω του Καθολικού Πάσχα.
«Σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο και κλίμα», επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, καθώς το περιεχόμενο της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου «βγάζει στη φόρα» την προσπάθεια του υπευθύνου του ΔΝΤ για την Ευρώπη (σ.σ. «πρωτομάστορα του αποτυχημένου και λανθασμένου πρώτου δανειακού προγράμματος») να βάλει σφήνες στην αξιολόγηση ώστε να μην κλείσει μέχρι να προκληθεί πιστωτικό γεγονός στη χώρα.
Δεδομένου ότι το ίδιο το Ταμείο δεν διέψευσε το περιεχόμενο της συνομιλίας «είναι ένα ερώτημα πώς θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις στο κουαρτέτο», αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, καθώς η εκπρόσωπός του Ντέλια Βελκουλέσκου θα βρεθεί «απέναντι» στους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών – Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM.
«Πόσο μάλλον που τα δύο στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονται, στη διαρροή, να αμφισβητούν και τις ικανότητες και τα στοιχεία και τις προθέσεις της Κομισιόν, την οποία έθεσαν πρωτίστως στο στόχαστρο», η επισήμανση.
«Τώρα βγαίνουν στη φόρα και τα περσινά»
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος χαρακτηρίζει «ιστορικό γεγονός» την αποκάλυψη του Wikileaks καθώς «συμπληρώνει τα κενά στο παζλ του τελευταίου 14μηνου» .
Οπως εξηγεί, μιλώντας στο Euro2day.gr, αφενός μέσω αυτού αποκαλύπτεται «τι έγινε την περσινή άνοιξη εις βάρος της χώρας (και της νέας κυβέρνησης) που οδήγησε στο ΄δραματικό΄ δημοψήφισμα και στη συμφωνία του Ιουλίου» και, αφετέρου, αναδεικνύει τον «εκβιασμό» που επιχειρείται τον τελευταίο μήνα προκειμένου να μην κλείσει η αξιολόγηση.
Και στις δύο περιπτώσεις ως «ένοχος» αναφέρεται το ΔΝΤ και (κατά άλλο υψηλόβαθμο παράγοντα) «η γκαγστερική μέθοδος που χρησιμοποιεί» προκειμένου να συρθεί η Ελλάδα σε ακόμα πιο βαθιά ύφεση και να αποσταθεροποιήσει τόσο τη χώρα όσο και την Ευρώπη.
«Η διαφορά των δύο χρονικών περιόδων εντοπίζεται στην (χθεσινή) αποκάλυψη του Wikileaks και στο γεγονός ότι, πλέον, είμαστε όλοι πιο έμπειροι από την περσινή περιπέτεια», σημειώνει κεντρικό επιτελικό στέλεχος.
Το ... «καήκαμε» του Τσακαλώτου
Ως προς το δεύτερο, επικαλείται τις πληροφορίες που είχαν φτάσει στο οικονομικό επιτελείο και στο Μαξίμου από τα μέσα Ιανουαρίου για τον ρόλο του Ταμείου και τον ορατό κίνδυνο να «συρθούν» οι συζητήσεις για την αξιολόγηση μέχρι τον Ιούλιο. Προκειμένου, δηλαδή, να «γονατίσει», πάλι, η κυβέρνηση από την οικονομική ασφυξία και τις υπέρογκες δανειακές της υποχρεώσεις.
Προς επίρρωση, παραπέμπει στην φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου «αν φτάσουμε στον Ιούνιο καήκαμε», η οποία ειπώθηκε σε μία χρονική στιγμή που τίποτα δεν οδηγούσε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο ίδιος παράγοντας επικαλείται το ξέσπασμα του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΟΙΚ Φραγκίσκου Κουτεντάκη, ο οποίος απέδωσε στο ΔΝΤ τακτική «καταστροφικής αβεβαιότητας στην οικονομία» και το παρομοίωσε με τον Σαιξπηρικό τοκογλύφο Σάϋλοκ.
«Στην ουσία, από τον Φεβρουάριο και μετά δεν γίνονται διαπραγματεύσεις των θεσμών με την Ελλάδα αλλά των θεσμών μεταξύ τους», αναφέρει τώρα χαρακτηριστικά ο (έχων γνώση των συζητήσεων) κυβερνητικός παράγοντας.
Συντονισμός κυβέρνησης-Προεδρίας
Το Μαξίμου αντέδρασε αστραπιαία χθες, μετά την ανάρτηση των αποκαλύψεων στο Wikileaks, με τον πρωθυπουργό να συγκαλεί πρωί πρωί κυβερνητική σύσκεψη, ενώ Μαξίμου και Προεδρικό Μέγαρο επέδειξαν απόλυτο συντονισμό:
* Ο Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε «ως πρωθυπουργός και ως Ευρωπαίος» καθώς, κατά τους συνεργάτες του, μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (και στους ομολόγους του...) την άποψη: «κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη».
* Ο Προκόπης Παυλόπουλος «έκανε το βήμα»», αναδεικνύοντας τη θέση του για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και για αντικατάστασή του από τον ESM: «η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου", ήταν η ακριβής φράση του.
Η στάση του κ. Παυλόπουλου φαίνεται ότι ελήφθη υπόψη από την αντιπολίτευση, καθώς πέραν ορισμένων «φωνών» στη ΝΔ (σ.σ. αρχικά άφησαν υπονοούμενα, μέσω των social media, ότι την διαρροή στο Wikileaks έκανε κυβερνητική πηγή...) επικράτησαν χαμηλοί τόνοι.
«Υποστηρικτής του ΔΝΤ ο κ. Μητσοτάκης»
Αργά το βράδυ χθες πάντως ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ερωτήματα για την προστασία των τηλεφωνικών συνομιλιών εντός της χώρας και μίλησε για «γνωστές διαφορές μεταξύ των θεσμών» που δραματοποιούνται από την κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόφους.
Το πρωθυπουργικό γραφείο απάντησε άμεσα και σκληρά: «Ο κ. Μητσοτάκης άργησε μερικές ώρες να αντιδράσει αλλά τελικά κατέληξε να πάρει τη γνωστή και αναμενόμενη θέση: την σθεναρή υποστήριξη του ΔΝΤ ενάντια στη χώρα του. Επί της ουσίας των σημερινών αποκαλύψεων φυσικά, απόλυτη σιωπή».