Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΣΕΕ: Χωρίς εκπλήξεις οι εκλογές

Πρώτη η ΠΑΣΚΕ, διασπασμένη και τρίτη η «αντιμνημονιακή» ΔΑΚΕ. Ενωμένη πάρα τις διαφορές η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικά τα αποτελέσματα και οι 45 έδρες.

ΓΣΕΕ: Χωρίς εκπλήξεις οι εκλογές

Μακριά από την Αθήνα, στη Ρόδο και για κάποιους μακριά και από τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου της εργασίας αλλά και της ανεργίας, ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του 36ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ, ενός συνεδρίου χωρίς εκπλήξεις, παρ' ότι είναι κρίσιμο τόσο για το μέλλον του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα όσο και για τα πρόσωπα που το εκπροσωπούν.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και την κοινωνία, εν μέσω δύσκολων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών για την υλοποίηση των μέτρων του 3ου Μνημονίου, η ΓΣΕΕ, η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση που εκπροσωπεί το σύνολο της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα πραγματοποίησε το συνέδριό της με τη συμμετοχή 370 συνέδρων, οι οποίοι καλύπτουν 120 δευτεροβάθμιες οργανώσεις (Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα). Κάθε σύνεδρος εκπροσωπούσε 1.000 συνδικαλισμένους - ψηφίσαντες εργαζόμενους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Η μικρή μείωση των συνέδρων, συγκριτικά πάντα με το 35ο Συνέδριο του 2013, οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της ανεργίας και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων - αποχωρήσεων, έχουν μειωθεί και οι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι.

Η ΠΑΣΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Παναγόπουλο που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ κέρδισε ξανά την πρωτιά, με απώλεια όμως μιας έδρας (15 αντί για 16), ενώ το ΠΑΜΕ διατήρησε ακέραιες τις δυνάμεις του (10 έδρες). Οι «γαλάζιοι συνδικαλιστές» διασπάστηκαν καθώς απέναντι στον Νίκο Κιουτσούκη και τη ΔΑΚΕ που τελικά πήρε 8 έδρες, κατέβηκε η Νέα ΔΑΚΕ με συνδικαλιστικά στελέχη προερχόμενα κυρίως από τις τράπεζες που κατέλαβαν 4 έδρες. Στις προηγούμενες εκλογές η ΔΑΚΕ είχε κατέβει ενιαία και είχε λάβει 11 έδρες. Το ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ), στο οποίο προσχώρησε ένα τμήμα από την παράταξη «ΕΜΕΙΣ» (Νίκος Φωτόπουλος κ.α.) πήρε 7 έδρες (είχε 5), ενώ το εναπομείναν «ΕΜΕΙΣ» κατέλαβε μια έδρα.

Να σημειωθεί ότι το ΜΕΤΑ, η «κυβερνητική παράταξη» διατηρεί την ενότητά της παρά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο με την αποχώρηση της ομάδας Λαφαζάνη και τη δημιουργία της ΛΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό του ΜΕΤΑ διατηρήθηκε κλίμα ενότητας, περισσότερο για λόγους εκλογικής σκοπιμότητας, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων που πρόσκεινται στην παράταξη ανήκουν πολιτικά στη ΛΑΕ.

Αναλυτικά, συνολικά, ψήφισαν 370 αντιπρόσωποι και βρέθηκαν 368 έγκυρα ψηφοδέλτια (από 423 έγκυρα στις προηγούμενες εκλογές). Έλαβαν:

ΠΑΣΚΕ, 119 ψήφους και 15 έδρες (146 και 16). Ποσοστό 32,33% από 34,52%.
ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), 83 ψήφους και 10 έδρες, από 94 ψήφους και 10 έδρες. Ποσοστό 22,55% από 22,22%.
ΔΑΚΕ, 67 ψήφους και 8 έδρες (103 και 11). Ποσοστό 18,2% από 24,35%.
ΜΕΤΑ (πρώην «Αυτόνομη Παρέμβαση»), 53 ψήφους και 7 έδρες (44 και 5). Ποσοστό 14,4% από 10,4%.
Νέα Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων (Νέα ΔΑΚΕ), 31 ψήφους και 4 έδρες. Ποσοστό 8,42%.
ΕΜΕΙΣ, 9 ψήφους και 1 έδρα (32 και 3). Ποσοστό 2,44% από 7,57%.
«Αγωνιστική Ταξική Ενότητα», 6 ψήφους και καμιά έδρα (2 και καμιά). Ποσοστό 1,63% από 0,47%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v