Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς κοινή γραμμή οι 28 για το προσφυγικό

Αντιδράσεις από Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και χώρες του Βίζενγκραντ οδήγησαν στο να μην υπάρξει κοινή ανακοίνωση μετά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής. Κρίσιμες οι διαπραγματεύσεις με Τουρκία. Καθησυχαστικοί στις δηλώσεις τους οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Χωρίς κοινή γραμμή οι 28 για το προσφυγικό

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες

 

 

Δεν τα βρήκαν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr οι «28» για το κοινό ανακοινωθέν αναφορικά με την συμφωνία με την Τουρκία.

Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία αλλά και οι χώρες του Βίζενγκραντ έφεραν αντιρρήσεις για το κείμενο των συμπερασμάτων που βρίσκονταν στα σκαριά.

Και παρά το γεγονός ότι εκπρόσωποι της Κομισιόν έλεγαν ότι υπάρχει κοινή γραμμή η οποία θα παρουσιαστεί αύριο στην τουρκική πλευρά, ανώτερο στέλεχος της ΕΕ έλεγε ότι: «η Ισπανία είχε τις ενστάσεις της, ο Αλέξης Τσίπρας τις ενστάσεις του, ο Ματέο Ρέντζι τις ενστάσεις του, ενώ χώρες του Βιζενγκραντ διατύπωσαν τις ανησυχίες τους».

Σε ερώτηση αν η Κύπρος ήταν η κύρια αιτία που δεν κατέληξαν οι 28 σε κοινή θέση η απάντηση ήταν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στην ολομέλεια ότι από τη στιγμή που οι θέσεις της Κύπρου έχουν διατυπωθεί δεν υπήρχε νόημα να πάρει το λόγο.

Η συνεδρίαση των 28 ηγετών έληξε χωρίς να γίνει η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Ντοναλντ Τουσκ και του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Η είδηση για το γεγονός έγινε γνωστή αργά το βράδυ αν και σε σχετική ερώτηση η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι οι αξιωματούχοι «γνώριζαν από νωρίς ότι δεν θα υπάρξει συνέντευξη τύπου».

Καθησυχαστικοί οι ηγέτες

Από την πλευρά της πάντως, η γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε καθησυχαστική. «Έχουμε καταλήξει στα βασικότερα σημεία ενός σχεδίου που θα παρουσιάσουμε στον Τούρκο πρωθυπουργό με στόχο να καταλήξουμε σε ένα κοινό ανακοινωθέν», δήλωσε.

Συμφωνήσαμε στο γεγονός ότι κάθε αίτηση παροχής ασύλου θα πρέπει να εξετάζεται σε μεμονωμένη βάση. Αυτό από διοικητική πλευρά θα είναι πολύ δύσκολο όμως όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε στην Ελλάδα. Ελπίζουμε ότι όλες οι αρχές παροχής ασύλου στην Ευρώπη θα συνεργαστούν εποικοδομητικά, ανέφερε.

Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να λάβει τα απαιτούμενα μέσα ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Για την Τουρκία πρέπει να συζητήσουμε σειρά θεμάτων όπως τη βίζα, τα κεφάλαια που θα αποδεσμευθούν, σημείωσε η Καγκελάριος.

Σήμερα το κλίμα ήταν πολύ εποικοδομητικό. Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν είναι εύκολες αλλά μπορώ να πω ότι η γενική αίσθηση είναι πως θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση του να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα, ανέφερε η Α. Μέρκελ. Πρόσθεσε επίσης πως ιδιαίτερη σημασία έχει και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Από την πλευρά του ο Φ. Ολάντ δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία των 28 ηγετών και εκκρεμούν μόνο τεχνικά θέματα. Ωστόσο αυτή η πρόταση θα συζητηθεί με την Τουρκία.

«Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα». Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο αλλά δεν έχουμε φτάσει στον προορισμό μας, ανέφερε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Παρασκευή θα είναι δύσκολη σε σχέση με την διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό. 

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι».

Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v