Συμφωνία εντός της ημέρας αναφορικά με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος επιδιώκει η κυβέρνηση. Όπως προκύπτει από δηλώσεις κορυφαίου κυβερνητικού αξιωματούχου μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου συνάντησης, από τις 14:30, συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση που ξεκίνησε στις 18:30 «για να το τελειώσουμε».
Στη διάρκεια της μεσημεριανής συνάντησης η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε νέα πρόταση με μικρότερη σε σύγκριση με την πρόταση των δανειστών μείωση του αφορολογήτου και αλλαγές στους ενδιάμεσους συντελεστές.
Όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή οι εκπρόσωποι των δανειστών έκαναν κάποια σχόλια και συμφωνήθηκε να επανεξεταστεί το θέμα στις 18:30, γεγονός που οδήγησε στην αναβολή του προγραμματισμένου ραντεβού για την Παιδεία.
Να σημειωθεί ότι μιλώντας το μεσημέρι στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε «αισιόδοξη» ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν την 25η Μαρτίου και ότι αυτό θα γίνει κοντά στις θέσεις της ελληνικής πλευράς. Οι δεσμεύσεις για μηδενικές περικοπές στις κύριες συντάξεις, το αφορολόγητο και το αφορολόγητο των αγροτών θα τηρηθεί στο ακέραιο, υποστήριξε.
Οπως μετέδωσε το πρωί το Euro2day.gr η κυβέρνηση έχει ως στόχο να περισώσει ό,τι παραπάνω μπορεί από το αφορολόγητο, το οποίο οι δανειστές τοποθετούν στην περιοχή των 7.000-8.000 ευρώ, μέσω δραστικής συρρίκνωσης της ισχύουσας έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ στα 1.800 ή ακόμα και στα 1.500 ευρώ.
Παράλληλα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά τις ίδιες πληροφορίες τέθηκαν και οι συντελεστές της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος μισθωτών - συνταξιούχων - αγροτών, όπου η βασική διαφοροποίηση μέχρι σήμερα είναι στους συντελεστές 32% και 42%.
Η κυβέρνηση επιθυμούσε να κατέβει ο συντελεστής 42% στις 30.000 ευρώ, οι δανειστές από την πλευρά τους στη δική τους πρόταση αφήνουν το 42άρι στις 42.000 ευρώ εισοδήματος και έως τις 65.000 (οπότε επιβάλλεται 50%) και προσγειώνουν τον συντελεστή 32% στις 22.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ σήμερα), αλλάζοντας την ισορροπία των επιβαρύνσεων, μεταφέροντας σε συνδυασμό με την καθήλωση του αφορολογήτου μεγάλα βάρη στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.