Ανταπόκριση από Βρυξέλλες
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το γεύμα μεταξύ των 28 ηγετών της ΕΕ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής διαφοροποιείται. Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το γεύμα, μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ετσι, μετά το γεύμα θα ακολουθήσει η Σύνοδος των 28 ηγετών και μετά το τέλος της θα επιστρέψει ο Α. Νταβούτογλου για το δείπνο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος είναι πρώτα να παρουσιάσει ο Τούρκος πρωθυπουργός τις θέσεις του, έπειτα να συμφωνήσουν οι 28 σε μια κοινή θέση και να επιστρέψει στο δείπνο ο Τούρκος πρωθυπουργός για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος της σημερινής Συνόδου, από την ευρωπαϊκή πλευρά είναι να υπάρξει μια συμφωνία η οποία να πηγαίνει πέρα από τα όσα συμφώνησε ο πρόεδρος Τουσκ με τον Α. Νταβούτογλου την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα.
Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι η Τουρκία καλείται να δεχθεί την επανεισδοχή όχι μόνο όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου (παράνομων μεταναστών), αλλά ενδεχομένως μη Σύρων προσφύγων ή ακόμα και των ίδιων των Σύρων, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία, ακυρώνοντας στην πράξη τη δράση των διακινητών. Σε αυτό το πλαίσιο η γραμμή της Τουρκίας είναι για κάθε μετανάστη που παίρνει πίσω να στέλνει ένα πρόσφυγα σε χώρες της Ευρώπης (αναλογία 1 προς 1).
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι η συνάντηση του κ. Τουσκ με τον κ. Νταβούτογλου την περασμένη εβδομάδα δεν έφερε και τα απαραίτητα αποτελέσματα, με επακόλουθο να χαμηλώσει πολύ ο πήχης των προσδοκιών και να ανακοινώσει η καγκελάριος Μέρκελ με τον πρόεδρο Ολάντ ότι το θέμα επαναπατρισμού -που είναι ένα από τα φλέγοντα- δεν θα είναι στην ατζέντα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από χθες το βράδυ υπήρξαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ώστε να καμφθεί η αδιάλλακτη στάση της Αγκυρας και να πραγματοποιηθεί η επιθυμία της να επικεντρωθεί η σύνοδος στις ενταξιακές διαδικασίες, παράλληλα με το προσφυγικό.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε να δοθούν στην Τουρκία 6 δισ. ευρώ αντί για 3 δισ. ευρώ που δίνει η ΕΕ και παράλληλα το άνοιγμα πέντε κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας. Ο κ. Νταβούτογλου δεν ζήτησε να ανοίξει ένα μόνο κεφάλαιο (που αφορά τη διακίνηση προσώπων) επειδή είναι μπλοκαρισμένο... από την Γερμανία. Οι κινήσεις αυτές ωστόσο προκαλούν αντιδράσεις από την Κύπρο με την οποία φαίνεται να συντάσσεται η Γαλλία.
Ο Α. Νταβούτογλου, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω. Ενδεικτικό πάντως είναι ότι χθες το βράδυ, στη συνάντηση με τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς, δεν κλήθηκαν οι κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ, ενώ αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να αλλάξει το παιχνίδι και να αναθεωρηθεί η ατζέντα.
Αλλάζει το προσχέδιο με πίεση Γερμανίας-Ελλάδας
Εν τω μεταξύ σκληρή είναι η διαπραγμάτευση αναφορικά με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, που πληροφορίες φέρουν να έχει ενταχθεί στο αρχικό προσχέδιο ανακοίνωσης, καθώς Γερμανία και Ελλάδα διαφώνησαν.
Προς επίρρωση των πληροφοριών, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία της δήλωσης των αρχηγών, με στόχο να μην περιλαμβάνει την επίμαχη φράση για κλείσιμο διαδρόμου.
«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι διαμορφώνεται διαφορετικό κλίμα», αναφέρει κυβερνητική πηγή, με τη σύσταση να αποφεύγει η αντιπολίτευση (σ.σ. εννοεί τη ΝΔ) επικριτικές δηλώσεις, χωρίς οι εκπρόσωποί της να έχουν ζητήσει επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για την πορεία των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.
Κατά την ίδια κυβερνητική πηγή, στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ «συμφώνησαν πως δεν πρέπει να επικροτηθεί στην απόφαση της Συνόδου η τακτική του "κλείνουμε τα σύνορα μονομερώς", την οποία ακολούθησαν οι γνωστές χώρες».
Ανάλογες πληροφορίες μετέδωσαν νωρίτερα και γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν «η γραμμή Όρμπαν να υπερισχύει της θέσης Μέρκελ».
Μάλιστα με ένα tweet ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε την κοινή γραμμή με Γερμανία: «Με την καγκελάριο Μέρκελ μοιραζόμαστε τη γνώμη ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν μπορεί να αποτελούν πολιτική της ΕΕ», έγραψε.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή (σ.σ. που βρίσκεται σε εξέλιξη το γεύμα εργασίας των 28 με τον Αχμέτ Νταβούτογλου) η συζήτηση εστιάζεται στο «κλειδί» της προσφυγικής διαχείρισης, δηλαδή στην τήρηση των συμφωνιών από την Τουρκία, και στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το AFP εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου χαρακτήρισε την πληροφορία για κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου «εικασία».
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η ίδια η καγκελάριος, προσερχόμενη στη Σύνοδο, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε», αναφερόμενη στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες αλλά για όλες τις χώρες και γι' αυτό απαιτείται μια «βιώσιμη λύση» από κοινού με την Τουρκία, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Εν κατακλείδι, η προσπάθεια αφορά σε μία απόφαση που να κινείται στο πνεύμα της δήλωσης που έκανε στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ:
1. Καθιστά απαγορευτικό (ως προς τη σκοπιμότητά του) το πέρασμα των προσφύγων/μεταναστών στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια.
2. Για τους μεν πρόσφυγες, η μεταφορά τους στις ευρωπαϊκές χώρες να γίνεται από το τουρκικό έδαφος κι αφού θα έχουν πιστοποιηθεί στα εκεί hot spots. Για τους παράνομους μετανάστες, το μήνυμα, αντίστοιχα, θα είναι «μην έρχεστε, δεν θα γίνετε δεκτοί».
3. Η ΕΕ να μην επιβραβεύσει το «αντάρτικο» των χωρών-μελών της που κινήθηκαν μονομερώς εναντίον της προηγούμενης απόφασης Κορυφής.
Τσίπρας: Συμφωνίες που δεν τηρούνται δεν είναι συμφωνίες
«Καταρχήν, αυτό είναι ένα κοινό μας πρόβλημα. Δεν είναι πρόβλημα μίας χώρας. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Επομένως, χρειάζεται να βρούμε συλλογικές λύσεις, ευρωπαϊκές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Δυστυχώς, ανάμεσα στις δύο Συνόδους Κορυφής υπήρξαν συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν από όλους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για το κοινό μας σπίτι, για την Ευρώπη. Είτε υπάρχουν συμφωνίες τις οποίες εφαρμόζουμε, είτε δεν υπάρχουν καθόλου συμφωνίες».
«Τώρα υπάρχει μία δύσκολη κατάσταση την οποία πρέπει να διαχειριστούμε. Περιμένω σημαντικά αποτελέσματα σε αυτή τη συνάντηση ΕΕ - Τουρκίας, προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο δράσης ώστε να μειωθούν σημαντικά οι ροές και να διαλυθεί το δίκτυο των διακινητών. Την ίδια στιγμή, είναι απαραίτητη η επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης, (είναι απαραίτητο) να έχουμε μία αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης, γιατί νομίζω ότι ο καθένας θα μπορούσε να κατανοήσει ότι στην Ευρώπη έχουμε κάποιες αρχές, κάποιες αξίες. Μία από τις θεμελιώδεις μας αρχές ήταν ο επιμερισμός της ευθύνης, ο επιμερισμός των βαρών και η αλληλεγγύη και περιμένω ότι αυτές οι αρχές είναι για όλους, οι κανόνες είναι για όλους και όλοι πρέπει να εφαρμόζουμε τις κοινές μας αποφάσεις», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα
Ο πρωθυπουργός πριν από τη Σύνοδο Κορυφής συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Τις θέσεις της κυβέρνησης διατύπωσε ο πρωθυπουργός με δύο tweets.
«Εχουμε την ευκαιρία να δείξουμε ότι αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στη γειτονιά μας. Η συνεργασία μας και η εφαρμογή του σχεδίου δράσης μπορεί να αλλάξει την εικόνα προς όφελος των δύο χωρών μας», έγραψε.
Ερντογάν: Ελπίζω να γυρίσει με τα 3 δισ. ευρώ ο Νταβούτογλου
Την ελπίδα του ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα επιστρέψει από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες με τα 3 δισ. ευρώ σε βοήθεια την οποία υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προσφυγική κρίση, εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Ήδη δαπανήσαμε 10 δισ. δολάρια για 3 εκατ. ανθρώπους. Υποσχέθηκαν να μας δώσουν 3 δισ. ευρώ, από τότε έχουν περάσει τέσσερις μηνες. Ο πρωθυπουργός είναι αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. Ελπίζω να επιστρέψει με τα χρήματα αυτά, τα 3 δισ. ευρώ».
Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, σε ομιλία του, η οποία, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.