Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υφεση στην ελληνική μεταποίηση δείχνει ο PMI

Κάτω από τις 50 μονάδες για πρώτη φορά το τελευταίο τρίμηνο ο δείκτης μεταποίησης της Markit τον Φεβρουάριο. Πολύ μακρινή η έξοδος από την κρίση, τονίζει ο οίκος. Μείωση παραγωγής και απολύσεις.

Υφεση στην ελληνική μεταποίηση δείχνει ο PMI

Οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών για πρώτη φορά σε διάστημα τριών μηνών κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.

Οπως επισημαίνει η Markit, oρισμένες εταιρείες ανέφεραν συρρίκνωση της παραγωγής και των εισερχόμενων νέων παραγγελιών, η οποία οδήγησε σε ελαφρά μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Εν τω μεταξύ, οι τιμολογιακές πιέσεις εξακολούθησαν να εξασθενούν, καθώς υποχώρησαν περαιτέρω τόσο το κόστος εισροών όσο και οι μέσες τιμές χρέωσης.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index® - PMI®) -ένας σύνθετος δείκτης ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε στις 48.4 μονάδες τον Φεβρουάριο. Χαμηλότερη από τις 50.0 μονάδες του Ιανουαρίου, η πρόσφατη τιμή υπέδειξε ύφεση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. 

Οι όγκοι παραγωγής των Ελλήνων παραγωγών αγαθών συρρικνώθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης ήταν σχετικά μέτριος. Μέλη του πάνελ που ανέφεραν μείωση της παραγωγής τη συνέδεσαν με την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα για την οικονομία.

Τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν περαιτέρω υποχώρηση των εισερχόμενων νέων εργασιών και με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μέλη του πάνελ απέδωσαν τη μείωση των νέων εργασιών από το εξωτερικό στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στις μεταφορές ως αποτέλεσμα των διαδηλώσεων των αγροτών.

Επιπλέον, οι Έλληνες κατασκευαστές, έχοντας λάβει μικρότερους όγκους νέων εργασιών, επικεντρώθηκαν στην αποπεράτωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών. 

Ο αριθμός των εργαζομένων στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας περιορίστηκε κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου για πρώτη φορά σε διάστημα τριών μηνών, παρότι ο ρυθμός μείωσης ήταν οριακός. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι ο μειωμένος αριθμός των εργαζομένων ήταν αποτέλεσμα των απολύσεων που πραγματοποιήθηκαν στον τομέα.

Οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να περιορίζουν την αγοραστική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Μέλη του πάνελ συνέδεσαν τη μείωση των αγορών προμηθειών με την έλλειψη ζήτησης στον τομέα. Η υποχώρηση αυτή ήταν εμφανής στη μείωση του όγκου αποθεμάτων προμηθειών. 

Οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί αγαθών στην Ελλάδα επιμηκύνθηκαν για δέκατο πέμπτο συνεχή μήνα. 

Επιπλέον, τα στοιχεία της έρευνας του Φεβρουαρίου υπέδειξαν τη σημαντικότερη επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2015 και ήταν αποτέλεσμα των διαταραχών που προκάλεσαν οι διαμαρτυρίες των αγροτών στις μεταφορές. 

Οι τιμές εκροών στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας μειώθηκαν και πάλι τον Φεβρουάριο. Ο ρυθμός υποχώρησης ήταν έντονος και επέκτεινε την τρέχουσα τάση μείωσης των τιμών σε 60 συνεχείς μήνες. Υπήρξαν ενδείξεις ότι οι περιορισμένες τιμές χρέωσης ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών εισροών, οι οποίες υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2009. 

Τέλος, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν τον Φεβρουάριο, μολονότι με τον πιο ανεπαίσθητο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα οκτώ μηνών.

Ο Samuel Agass, οικονομολόγος της Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI®, είπε: «Το τρέχον οικονομικό κλίμα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα οικείο για τους Έλληνες παραγωγούς αγαθών, δεδομένου ότι ο δείκτης PMI υπέδειξε περαιτέρω επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών.

Ο κύριος δείκτης κατέγραψε τιμή κάτω από το κρίσιμο σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων τον Φεβρουάριο, ενώ φαίνεται ότι έχουν ξεθωριάσει τα ελπιδοφόρα σημάδια τα οποία διαφάνηκαν κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων περιόδων της έρευνας.

Οι βασικοί τομείς που καλύπτονται από την έρευνα παρείχαν ανησυχητικές ενδείξεις για τη σημερινή κατάσταση της υγείας του μεταποιητικού κλάδου στην Ελλάδα. Η παραγωγή συρρικνώθηκε περαιτέρω λόγω της σταθερής μείωσης των εισερχόμενων νέων εργασιών, ενώ οι περικοπές των θέσεων εργασίας ήταν εμφανείς μετά την καταγραφή ακόμα μιας σημαντικής μείωσης των επιπέδων αδιεκπεραίωτων εργασιών.

Η σύγκριση των αποτελεσμάτων του δείκτη PMI με τις τελευταίες τιμές του ΑΕΠ σκιαγραφεί μία ακόμα απαισιόδοξη εικόνα της τρέχουσας κατάστασης της οικονομίας. Η κατά 0,6% συρρίκνωση στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2015 ήταν η δυσμενέστερη που καταγράφηκε από τα μέλη της ευρωζώνης, ενώ συνέβαλε στην αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας.

Δεδομένου ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στη φορολογία έχουν ήδη προκαλέσει οικονομικές αντιξοότητες, οι προοπτικές εξόδου από την εν λόγω τεχνική κρίση φαίνονται προς το παρόν πολύ μακρινές».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v