Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Επείγει η αποτελεσματική διαχείριση των NPLs

Οι εταιρείες που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά δανείων θα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες όσον αφορά στην προστασία του καταναλωτή, ξεκαθαρίζει η ΤτΕ. Στα μικρά επιχειρηματικά, τα περισσότερα κόκκινα δάνεια.

ΤτΕ: Επείγει η αποτελεσματική διαχείριση των NPLs

Την επείγουσα διάσταση της αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τονίζει η ετήσια έκθεση του Διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος για το 2015.

Όπως σημειώνεται, στη διάρκεια του 2015 ανακόπηκε η επιβράδυνση στη δημιουργία νέων καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επί του συνόλου των ανοιγμάτων να ανέλθει στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2015 σε 43,6% από 39,9%% τον Δεκέμβριο του 2014. Η επιδείνωση ήταν εμφανής σε όλες τις κατηγορίες δανείων.

Ειδικότερα, το ποσοστό στα καταναλωτικά ανοίγματα ανήλθε σε 55,4% (Δεκέμβριος 2014: 51,3%), στα επιχειρηματικά ανοίγματα σε 43,3% (Δεκέμβριος 2014: 39,8%) και στα στεγαστικά ανοίγματα σε 39,8% (Δεκέμβριος 2014: 35,6%).

Η πιο προβληματική περιοχή μεταξύ των επιχειρηματικών ανοιγμάτων με το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τον Σεπτέμβριο του 2015 εμφανίζουν εκείνα προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες (66,5%), προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (58,2%) και προς επιχειρήσεις αξιοποίησης ακινήτων (46,3%). Χαμηλότερο είναι το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τις μεγάλες επιχειρήσεις (28,5%) και τις ναυτιλιακές (26,7%).

Στην εξέλιξη αυτή, υποστηρίζει η ΤτΕ, συνέβαλε όχι μόνο η αναβολή της εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και η λιγότερο ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου δανείων από τις τράπεζες, με έμφαση κυρίως σε λύσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Στην εξεύρεση λύσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, προσαρμοσμένων στις ανάγκες του κάθε δανειολήπτη, εκτιμάται ότι θα συντείνουν οι συγκεκριμένοι στόχοι για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν διαβούλευσης με τις τράπεζες, με ορίζοντα εφαρμογής από τον Ιούνιο του 2016 και με παρακολούθηση ανά τρίμηνο.

Η υποχρέωση των τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους, σε συνδυασμό με το νέο θεσμικό πλαίσιο που συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, την επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών και την ευκολία ρευστοποίησης των εγγυήσεων από τις τράπεζες, εκτιμάται ότι θα συμβάλει θετικά στη σταδιακή υποχώρηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Θετική συμβολή στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έχει η δραστηριοποίηση ειδικών εταιριών που θα αναλαμβάνουν τη διαχείριση των προβληματικών δανείων (π.χ. asset management companies, servicing companies).

Η δραστηριοποίησή τους, υποστηρίζει η ΤτΕ, θα γίνει εντός ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης και εποπτείας των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στην εν λόγω αγορά, ενώ θα πρέπει να καθοριστούν άμεσα οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την απόκτηση άδειας.

Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνεται σαφές ότι οι εταιρείες που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά δανείων θα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες όσον αφορά στην προστασία του καταναλωτή. Εξάλλου, οι ενέργειες των εταιριών θα πρέπει να βρίσκονται σε συμμόρφωση με τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα Δεοντολογίας και το πλαίσιο θα πρέπει να προβλέπει αυστηρές ποινές, περιλαμβανομένης της ανάκλησης αδείας, σε περίπτωση παράβασης των κανόνων λειτουργίας.

Τέλος, εκτός από τις προσπάθειες των τραπεζών, θετικά είναι και τα πρώτα βήματα που έγιναν για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης για ζητήματα μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφερεγγυότητας και πτωχεύσεων με την ψήφιση των νόμων 4335/2015 και 4336/2015, αλλά και οι προθέσεις της Πολιτείας να αναπτύξει μεθόδους, εργαλεία και ανεξάρτητους φορείς για την παροχή χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής υποστήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v