Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε απιστία κατά Στ. Ψυχάρη

Η υπόθεση αφορά προσωπικά δάνεια που είχε λάβει ο εκδότης, ύψους περίπου 57 εκατ. ευρώ, χωρίς να προκύπτουν επαρκείς εγγυήσεις. Κακουργηματικού χαρακτήρα η δίωξη. Μέσω... ΔΟΛ η απάντηση στις κατηγορίες.

Ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε απιστία κατά Στ. Ψυχάρη

Ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε κατά του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη, μετά από παραγγελία του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Π. Αθανασίου.

Μαζί του διώκονται για απιστία οι υπάλληλοι της τράπεζας Alpha Bank που του χορήγησαν προσωπικά δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα εταιρικά δάνεια του ΔΟΛ από την έρευνα της εισαγγελίας προέκυψε ότι είναι εξασφαλισμένα και εξυπηρετούνται. 

Η υπόθεση αφορά προσωπικά δάνεια που είχε λάβει ο Σταύρος Ψυχάρης ύψους περίπου 57 εκατ. ευρώ, χωρίς να προκύπτουν επαρκείς εγγυήσεις.

Ο επικεφαλής του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη (ΔΟΛ) είχε καταθέσει υπόμνημα με τους υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς στις 11 Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι ο κ. Ψυχάρης είχε κληθεί σε εξηγήσεις στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τα επονομαζόμενα «θαλασσοδάνεια» σε συγκροτήματα του Τύπου. 

Ως φυσικοί αυτουργοί της πράξης της απιστίας ελέγχονται τα στελέχη των τραπεζών, οι οποίοι ως μέλη επιτροπών ενέκριναν τη χορήγηση των δανείων, καθώς οι οικονομικοί εισαγγελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο να χορηγήθηκαν χωρίς να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις.

Υπενθυμίζεται, ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν στα χέρια τους πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος για τα δάνεια των συστημικών τραπεζών προς ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

Η απάντηση του ΔΟΛ

«Η πλειστάκις προαναγγελθείσα δίωξη για τα δήθεν «θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ» ασκήθηκε χθες, αναφέρει από την πλευρά του ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη σε ανακοίνωσή του.

«Δεν αφορά όμως τις δανειοδοτήσεις του ΔΟΛ, ή των θυγατρικών του, σημαντικών σε αριθμό και ακόμη σημαντικότερου ύψους. Κρίθηκε ότι το σύνολο των δανείων αυτών έχουν χορηγηθεί νομίμως, είναι επαρκώς εξασφαλισμένα και εξυπηρετούνται κανονικά. Αφορά ουσιαστικώς μία και μόνον ενδιάμεση δανειοδότηση, του μετόχου και όχι της εταιρείας, που τίθεται πλέον υπό αναλυτική δικαστική διερεύνηση. Η χρηματοδότηση αυτή – απολύτως διαφανής όπως και οι άλλες - χρησίμευσε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, στην εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας και στην έξοδο του ΔΟΛ από το Χρηματιστήριο. Και είναι αυτή που επέτρεψε την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού του Οργανισμού, την ενίσχυσή του εν καιρώ κρίσεως αλλά και τη βελτίωση της θέσεως των τραπεζών. Και η χρηματοδότηση αυτή χορηγήθηκε νομίμως, έχει τις ίδιες εξασφαλίσεις με τα λοιπά δάνεια του Οργανισμού και εξυπηρετείται κανονικά κατά τους όρους των συμβάσεων.

Γιατί η δανειοδότηση αυτή διαφέρει από τις άλλες, γιατί μία τράπεζα κρίθηκε ότι ενήργησε διαφορετικά από ότι οι άλλες δύο, γιατί ένα δάνειο που είναι εξασφαλισμένο και εξυπηρετείται όπως και τα υπόλοιπα τυγχάνει διαφορετικής μεταχειρίσεως, αποτελεί μυστήριο που ασφαλώς θα λύσει η περαιτέρω δικαστική έρευνα, στην οποία – εννοείται – προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη. Όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σημεία των καιρών - την συστηματική ποινικοποίηση των πιστώσεων και την επιθετική πολιτική ρητορεία ορισμένων κατά των ΜΜΕ – που διαμορφώνουν το όζον πολιτικό περιβάλλον στο οποίο η χώρα κινείται. Αντιλαμβανόμεθα καλύτερα από όλους τη σκοπιμότητα που το περιβάλλον αυτό υπηρετεί. Ξέρουμε επίσης ότι είναι προσωρινό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v