Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής διήρκεσε 36 ώρες, οι πρώτες χιλιάδες προσφύγων εγκλωβίζονται στη χώρα και η Τουρκία φέρεται έτοιμη να βάλει βέτο... στη δική της πρόταση για ανάμειξη του ΝΑΤΟ, το οποίο καλείται να αποφασίσει αύριο εάν και πώς θα διατάξει τις δυνάμεις του στο ανατολικό Αιγαίο.
Σ' αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, η κυβέρνηση ξεκινά (άλλον ένα) διπλωματικό μαραθώνιο για να μην τελεσφορήσουν μονομερείς ενέργειες ευρωπαϊκών χωρών (Αυστρία), ενώ την ίδια στιγμή εκπονεί σχέδιο εσωτερικής διαχείρισης της κατάστασης, αφού ο κίνδυνος να γίνει η χώρα «αποθήκη προσφύγων» είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.
Αυτό το σχέδιο συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Άμυνας Πάνος Κάμμενος, Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Nαυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας και οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Μουζάλας.
Για το επιχειρησιακό σκέλος λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές επισήμως, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι καταστρώθηκαν πλάνα προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων που εγκλωβίσθηκαν ή θα εγκλωβισθούν στη χώρα, «στην περίπτωση που η ΕΕ αποδειχθεί ανίκανη να υπερασπίσει τις συμφωνίες της».
Ευρωπαϊκό αλαλούμ με αυστριακό αντάρτικο
Σε διπλωματικό επίπεδο, θα υπάρξει επικοινωνία με την ολλανδική προεδρία (της ΕΕ), προκειμένου να γίνουν έκτακτες κινήσεις αποτροπής των μονομερών ενεργειών των «απρόθυμων» χωρών υπό την Αυστρία.
Ως προς αυτό δεν περισσεύει η αισιοδοξία καθώς «η Ευρώπη δίνει αυτή τη στιγμή εικόνα αλαλούμ», όπως μεταφέρει κυβερνητικό στέλεχος, με την Ανγκελα Μέρκελ αποδυναμωμένη και την ανατολική - βαλκανική πλευρά «να κάνει ό,τι θέλει, περιφρονώντας ανοικτά κάθε συμφωνία».
Από τις άτυπες επαφές με την αυστριακή κυβέρνηση δεν υπήρξε καμία πειστική απάντηση για το «αντάρτικο» της Βιέννης. Αντιθέτως, προκύπτει η επιμονή της στη διάσκεψη «α λα Βίσεγκραντ», που συγκαλεί αύριο με τη συμμετοχή όλων των βαλκανικών χωρών (πλην της Ελλάδας, φυσικά), προκειμένου να μην ανοίξει ποτέ ο «διάδρομος» για το πέρασμα των προσφύγων στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Ηδη μάλιστα για την στάση της Αυστρίας ο Νίκος Κοτζιάς έκανε διάβημα διαμαρτυρίας.
Τουρκικά «νερά» στην ανάμιξη του ΝΑΤΟ
Οπως διαπιστώθηκε και στη χθεσινή σύσκεψη, το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο εξ ανατολών:
* Από τη μια, και όπως αναμενόταν, οι Τούρκοι διακινητές βρίσκουν άλλες διόδους (Καστελόριζο, Αλεξανδρούπολη), καθώς τα hot spots στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λειτουργούν αποτρεπτικά στα σχέδιά τους.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη θέση της Αθήνας ότι το πρόβλημα βρίσκεται στα τουρκικά παράλια και εκεί πρέπει να αντιμετωπισθεί.
* Από την άλλη, η Αγκυρα τορπιλίζει τη συμφωνία που η ίδια πρότεινε (δια του Ταγίπ Ερντογάν) στην Ανγκελα Μέρκελ για ανάμειξη του ΝΑΤΟ, αρνούμενη -αίφνης- την επαναπροώθηση στο τουρκικό έδαφος όσων περισυλλέγονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στην Ευρώπη.
Κατά τις πληροφορίες, εγείρει (όπως επίσης αναμενόταν...) το γνωστό θέμα περί ελληνικών και τουρκικών χωρικών υδάτων, ενώ η ένταξη του Καστελόριζου στο κάδρο της προσφυγικής κρίσης ανεβάζει το θερμόμετρο στα ύψη.
Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού το μεσημέρι της Παρασκευής (κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής), ενώ ο κ. Καμμένος, ως αρμόδιος υπουργός Αμυνας, ανέλαβε τις επιχειρησιακές συνομιλίες με τη ΝΑΤΟϊκή διοίκηση.
Εν προκειμένω, η ελληνική γραμμή είναι πως η Τουρκία παραβιάζει μία πολιτική συμφωνία που ελήφθη σε επίπεδο κορυφής, οπότε η ίδια η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την παραβίαση.
Το πώς και το εάν παραμένει ζητούμενο, με την εικόνα διάλυσης που δίνει η "ευρωπαϊκή οικογένεια" στο προσφυγικό.