Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δημοσιονομικό κενό πρώτος «σκόπελος» για την κυβέρνηση

Πιάνουν δουλειά ξανά τα τεχνικά κλιμάκια. Προσδοκίες επανόδου των επικεφαλής έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Πρώτη... μάχη, το δημοσιονομικό κενό για εφέτος. Ο «μπούσουλας» Τόμσεν για νέα μέτρα, η επιστολή Τσακαλώτου στο ΔΝΤ και τα περιθώρια σύγκλισης.

Το δημοσιονομικό κενό πρώτος «σκόπελος» για την κυβέρνηση

Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναμένεται να ξεκινήσουν οι προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - δανειστών επί ελληνικού εδάφους και αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2016.

Η συμφωνία επί του ύψους του δημοσιονομικού κενού για φέτος θεωρείται το «Α» στο αλφαβητάρι της διαπραγμάτευσης. Για να φτάσουμε όμως στο Ω της επιτυχούς πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος μέσω μιας εύλογης συμφωνίας σε εύλογο χρόνο, η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε επώδυνη συμφωνία στο μέτωπο του ασφαλιστικού, χωρίς να παραβλέπονται και οι δεδομένες αντιδράσεις από το μέτωπο του φορολογικού.

Επί του παρόντος, στο δημοσιονομικό κενό, ξεκάθαρη θέση έχει λάβει μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο διά του Π. Τόμσεν έθεσε τον πήχη -εξωπραγματικά, κατά ελληνικές πηγές- υψηλά. Ο κ. Τόμσεν με το άρθρο του ζήτησε, επί της ουσίας, μέτρα από 7,2 έως και 9 δισ. ευρώ από το 2016 έως και το 2018, προκειμένου στο τέλος του προγράμματος να έχει διαμορφωθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών θέτει κατά πληροφορίες τον πήχη του συνολικού κενού χαμηλότερα, λίγο πάνω από 3% του ΑΕΠ ή κοντά στα 6 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τα 9 δισ. ευρώ του κ. Τόμσεν, η απόκλιση είναι μεγάλη, σε σχέση με τα 7,2 δισ. ευρώ, αισθητή.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιμένει στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. Τα συνολικά μέτρα τα οποία θα απαιτηθούν, κατά την άποψή της, είναι της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ έως το 2018, λιγότερα από 3 δισ. ευρώ.

Οι αποστάσεις είναι τεράστιες, αλλά πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση υποστηρίζουν ότι σε μεγάλο βαθμό υπάρχει προσέγγιση. Αυτή την προσέγγιση σηματοδοτεί, κατά τις ίδιες πηγές, η έλευση των τεχνικών κλιμακίων από σήμερα, με πρώτο αντικείμενο τα δημοσιονομικά, ελπίζοντας ότι προς τα τέλη της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης θα κάνουν την εμφάνισή τους στην Αθήνα και οι επικεφαλής των δανειστών.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή», έχει στείλει επιστολή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την οποία καλεί τον Π. Τόμσεν να εξηγήσει στο EuroWorking Group πώς προκύπτουν οι εκτιμήσεις του για δημοσιονομικό κενό 4%-5% του ΑΕΠ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η επιστολή Τόμσεν έχει κύριο αποδέκτη τους Ευρωπαίους, τους οποίους πιέζει για δραστική λύση στο θέμα του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, όπως προκύπτει από τη συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα (Real), αναγνωρίζει πως η πίεση επί του παρόντος μεταφέρεται κυρίως σε εμάς.

«Το Ταμείο λέει ότι πιέζει συγχρόνως και εμάς για τις μεταρρυθμίσεις και τους πιστωτές για το χρέος. Αλλά μιας και τα κράτη-μέλη έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρώτα θα τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, όλη η πίεση μεταφέρεται σε εμάς»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v