Αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία – και τον χρόνο – της αξιολόγησης εκπέμπει το κυβερνητικό επιτελείο, με τον Αλέξη Τσίπρα «να σηκώνει μανίκια» για το κλείσιμο των εσωτερικών εκκρεμοτήτων, ανεβάζοντας, παράλληλα, τους τόνους απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση και, προσωπικά, στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Με τη φράση δε, «σε 3,5 χρόνια θα ξαναγίνουν εκλογές και θα τις χάσετε κι αυτές», από το βήμα της Βουλής το Σάββατο, επιχείρησε να κόψει την «εκλογολογία» των ημερών την οποία, κατά τους συνεργάτες του, «προσπαθούν με κάθε τρόπο να συντηρούν η ΝΔ και η διαπλοκή».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόσο η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ όσο και οι επαφές των τελευταίων τριών ημερών (στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής) με Ευρωπαίους αξιωματούχους, «έδειξαν» ότι η αξιολόγηση θα κλείσει «εντός Μαρτίου».
Μιλούν μάλιστα για «γαλλογερμανικό άξονα» που θα πιέσει σ΄αυτή την κατεύθυνση, προσμετρώντας την άριστη συνεργασία του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο στο θέμα του προσφυγικού.
«Εντός Μαρτίου και...τέλος»
Το υπεραισιόδοξο σενάριο την τοποθετεί στις αρχές του μήνα (πριν από το Eurogroup της 7ης Μαρτίου), ενώ το πιο... προσγειωμένο θέλει το happy (;) end να γράφεται λίγο πριν από το Καθολικό Πάσχα.
Κατά τις ίδιες πηγές, η ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών τάσσεται υπέρ της «τάχιστης αξιολόγησης», με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ να την φρενάρει προβάλλοντας τα γνωστά αιτήματα και, κυρίως, για νέα μέτρα 7-9 δισ. ευρώ. «Μένει να δούμε εάν αυτή είναι η επίσημη θέση του Ταμείου και εάν θα συνταχθεί μ΄ αυτήν ο Β. Σόιμπλε», σημειώνουν.
Διευκρινίζουν πάντως ότι ο κ.Τσίπρας δεν θα δεχτεί… “διαιώνιση της αξιολόγησης” αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες (πχ στο ασφαλιστικό) χωρίς το πράσινο φως της ευρωπαϊκής πλευράς…
Συμφωνία για το Ταμείο – ερωτηματικό οι συντάξεις
Το Μαξίμου προβάλλει ως “θετικό” σήμα την επιστροφή, αύριο, των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα προκειμένου “να βγάλει εισιτήριο” και του κουαρτέτο για την επόμενη εβδομάδα.
Σ΄αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «συμφωνία» στο θέμα του Ταμείου στο οποίο θα περάσει το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου: όπως λένε, την διοίκησή του θα την ορίσει κατά 60% η ελληνική κυβέρνηση και κατά 40% η Κομισιόν και ο ESM.
Η «παραχώρηση» αφορά στον επικεφαλής ο οποίος θα είναι μεν «ξένος» αλλά – όπως διευκρινίζεται... – θα έχει ισότιμη ψήφο με τα υπόλοιπα μέλη.
Για τις νυν συντάξεις, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι «θα επιμείνουμε σθεναρά στη θέση μας να μην υπάρξουν περικοπές», ωστόσο δεν θεωρούν «απίθανο» έναν συμβιβασμό που να αφορά μειώσεις σε υψηλές συντάξεις με κατώφλι που κυμαίνεται από 1.500-1.200 ευρώ.
Οσο για το δημοσιονομικό κενό, ποντάρουν στις ενδείξεις για πλεόνασμα 0,2% το 2015 (έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα 0,2%) ώστε να αποτρέψουν νέα μέτρα – «και σίγουρα όχι αυτά που ζητά ο κ.Τόμσεν».
Πρόταση Τσίπρα στους αγρότες
Ως προς το εσωτερικό μέτωπο: ο πρωθυπουργός αναμενόταν να συναντηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των αγροτών – για την ακρίβεια, των τριών βασικών «μπλόκων» καθώς το τέταρτο, της Νίκαιας, (υπό τον αγροτοσυνδικαλιστή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα) θέτει ως προϋπόθεση συμμετοχής την απόσυρση του σχεδίου Κατρούγκαλου.
Το μπλόκο της Νίκαιας που συνεδρίασε σήμερα, ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη, οπότε μένει να αποφασιστεί πότε θα οριστεί η συνάντηση των δυο πλευρών.
H εξειδίκευση της πρότασης προς τους αγρότες αποτελεί και το αντικείμενο σύσκεψης στο Μαξίμου υπό τον Τσίπρα το απόγευμα της Κυριακής, με τη συμμετοχή του Βαγγέλη Αποστόλου, του Μάρκου Μπόλαρη, του Γιώργου Κατρούγκαλου, του Αναστάσιου Πετρόπουλου και της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η βελτιωτική πρόταση που θα τους παρουσιάσει ο κ.Τσίπρας θα αφορά:
* «Ειδικό καθεστώς» για τον ΟΓΑ στο πλαίσιο του ενός Ενιαίου Ασφαλιστικού Φορέα στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί, τελικά, η πρόταση για τρία Ταμεία (μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών) με την οποία τάσσονται πολλά κυβερνητικά στελέχη αλλά διαφωνεί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
* Τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες με τον κάθε αγρότη να αποφασίζει σε ποια θέλει να ενταχθεί (12% - 15% - 20% του εισοδήματος για εισφορές κύριας ασφάλισης, αντίστοιχα).
Το ρήγμα που δημιουργήθηκε το τελευταίο δεκαήμερο στις τάξεις των αγροτών («μπλόκα εναντίον μπλόκων») καλλιεργεί προσδοκίες για συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν θα συντηρήσει την όξυνση», όπως λένε κυβερνητκά στελέχη, επικαλούμενα την υιοθέτηση από τον κ.Μητσοτάκη του αιτήματος για απόσυρση του προσχεδίου και διάλογο «από την αρχή».
Αποκαλύψεις για τα «CD Μπόργιανς»
Σε ένα δεύτερο... και παράλληλο επίπεδο, το Μαξίμου θα συνεχίσει τις αποκαλύψεις εις βάρος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου «για το πώς δεν χειρίσθηκαν» τις λίστες με τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσίασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης και Αννέτα Καββαδία, η προηγούμενη κυβέρνηση αρνήθηκε να παραλάβει, μετά τις εκλογές του 2012, από τον ΥΠΟΙΚ του γερμανικού κρατιδίου Ρηνανίας-Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς τα CD με τα ονόματα, παρότι ο ίδιος εμφανίσθηκε πρόθυμος να τα παραδώσει.
Το ενοχοποιητικό στοιχείο είναι η επιστολή του Ελληνα Προξένου στο Ντύσσελντορφ Νίκου Πλεξίδα προς την ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο (με κοινοποίηση στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού) και ημερομηνία 8/10/2012, με το οποίο ενημερώνει για την κίνηση του κ. Μπόργιανς.
Η επιστολή ξεκινά ως εξής: «Υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου Β.Ρηνανίας-Βεστφαλίας Dr.Walter Borjians μου απηύθυνε προς ολίγου έγγραφη πρόσκληση συναντηθούμε 22 Οκτωβρίου στο γραφείο του, προκειμένου συζητήσουμε περί ‘οικονομικής κρίσεως και CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων».
Εισαγωγή που καταρρίπτει – κατά την κυβέρνηση – τους ισχυρισμούς του στενού συνεργάτη του κ.Σαμαρά, Κώστα Μπούρα, ότι ο κ.Μπόργιανς πρότεινε συνεργασία για παροχή τεχνογνωσίας και όχι την παράδοση λίστας.
«Μέχρι το τέλος»
Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι η διερεύνηση των λιστών Φαλτσιανί, Μπόργιανς, USB Ψυχικού «θα φτάσει μέχρι το τέλος». Σε σύντομο χρονικό διάστημα, λένε, θα δοθούν επισήμως στοιχεία «με τα ποσά που μπήκαν ήδη στο δημόσιο ταμείο από όσους δεν απέδειξαν ότι οι καταθέσεις τους ήταν φορολογημένες».
Και εμφανίζουν ως «ένα μόνο παράδειγμα» τον πρώην πρωθυπουργικό συνεργάτη Σταύρο Παπασταύρου ο οποίος αρνήθηκε μεν ότι οι καταθέσεις που βρέθηκαν στο όνομά του ήταν δικές του, ωστόσο κατέβαλλε το πρόστιμο των 3,3 εκατ. ευρώ για να αποφύγει την ποινική δίωξη.