Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιους «καίει» η νέα φορολογική κλίμακα

Τα μεσαία (κυρίως) εισοδήματα καλούνται να συνεισφέρουν 300 εκατ. ευρώ επιπλέον. Περισσότερες κλίμακες αλλά και ανώτατος συντελεστής 50%. Ενιαία, πιθανότατα, η φορολόγηση για εισοδήματα από μισθούς-ενοίκια. Το ερώτημα για επαγγελματίες και οι αγρότες.

Ποιους «καίει» η νέα φορολογική κλίμακα

Διάχυση των φορολογικών επιβαρύνσεων προς τα μεσαία εισοδήματα υποδεικνύει η πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων από φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ το 2016, κατ' επιταγή της συμφωνίας του καλοκαιριού.

Από την επεξεργασία των δεδομένων των περυσινών φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι μόλις 27.710 μισθωτοί και συνταξιούχοι δήλωσαν περισσότερα από 50.000 ευρώ, στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών οι έχοντες δηλωμένα περισσότερα από 50.000 ευρώ είναι 15.159 φορολογούμενοι, ενώ υπάρχουν και 4.723 φορολογούμενοι οι οποίοι δήλωσαν εισόδημα από ενοίκια υψηλότερο των 50.000 ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή, 47.592 φορολογούμενοι δήλωσαν πέρυσι περισσότερα από 50.000 ευρώ. Επομένως, αν ο ανώτατος συντελεστής 50%, ο οποίος προτάθηκε χθες στους δανειστές, επιβληθεί πάνω από τις 50.000 ευρώ, όπως είναι ένα σενάριο, προφανώς το μέτρο είναι ανεπαρκές για να προκύψουν 300 εκατ. ευρώ έξτρα φόρων.

Οι φοροεπιβαρύνσεις θα διαχυθούν προς τα κάτω και το ζητούμενο είναι πού θα τεθεί η διαχωριστική γραμμή ελαφρύνσεων (αν υπάρξουν) - επιβαρύνσεων.

Προτείναμε 50%, θέλαμε παραπάνω

Κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ότι η ελληνική πρόταση για τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος προβλέπει ανώτατο συντελεστή 50%. Η ίδια πηγή μάλιστα πρόσθεσε πως υπήρξαν εισηγήσεις και για ακόμα υψηλότερο συντελεστή, οι οποίες δεν προχώρησαν, ενώ το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ενσωματώσει στη νέα προτεινόμενη κλίμακα την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική φορολογική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη.

Το σχέδιο το οποίο επεξεργαζόταν τις τελευταίες εβδομάδες με απόλυτη μυστικότητα, ακόμα και έναντι των στελεχών της Καραγιώργη Σερβίας, μια ομάδα στελεχών του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή της στενής συνεργάτιδας του Ευκλείδη Τσακαλώτου Έλενας Παπαδοπούλου (Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών), προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες ενιαία φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα από μισθούς–συντάξεις και ενοίκια.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο στην κλίμακα αυτή να περιληφθούν και τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς όμως να υπάρχει αφορολόγητο, ενώ επί του παρόντος η κυβέρνηση επιδιώκει να κρατήσει σε δεύτερη φάση -λόγω κινητοποιήσεων- τις αλλαγές στους φόρους των αγροτών.

Τα λεφτά και τα κλιμάκια

Ο προϋπολογισμός είναι αυτός ο οποίος δείχνει το δρόμο των επιβαρύνσεων. Προβλέπει για το 2016 αύξηση των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 150 εκατ. ευρώ και επιπλέον έσοδα 140 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια.

Τα κλιμάκια, στη νέα κλίμακα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι τουλάχιστον πέντε ή έξι, με έναν χαμηλό πρώτο συντελεστή ο οποίος θα μπορούσε να είναι της τάξεως του 15%, για να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το «πενηντάρι» του ανώτατου συντελεστή.

Όσο για το σε ποια εισοδήματα θα επιβληθεί ο συντελεστής 50%; Μια πιθανή διαχωριστική γραμμή είναι τα εισοδήματα άνω των 50.000-60.000 ευρώ.

Το ζήτημα είναι τι θα γίνει στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, όπου για να βγει ο λογαριασμός μοιραία θα υπάρξουν επιβαρύνσεις. Πηγή με γνώση των διαδικασιών έλεγε τις προηγούμενες ημέρες ότι για να βγει ο λογαριασμός των έξτρα εσόδων, οι όποιες ελαφρύνσεις -το περιτύλιγμα για να περάσουν από τη Βουλή οι προτεινόμενες αλλαγές- θα αφορούν σε εισοδήματα το πολύ έως 10.000-15.000 ευρώ στο καλό σενάριο… 

Στους κόλπους της κυβέρνησης υπήρχαν εισηγήσεις ακόμα και για συντελεστή άνω του 50%. Ορισμένοι έβλεπαν συντελεστές 55% ή ακόμα και 60% για τους έχοντες πολύ μεγάλα εισοδήματα. Τα σενάρια αυτά απορρίφθηκαν.

Αν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για τη νέα κλίμακα και περάσει από τη Βουλή, θα έχει εφαρμογή από τα εισοδήματα του 2016, τα οποία θα δηλωθούν το επόμενο έτος. Σε αυτή την περίπτωση όμως, άμεσα θα υπάρξει αλλαγή στη μηνιαία παρακράτηση φόρου, ώστε να προκύψει φέτος αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού.

Σε εκκρεμότητα παραμένει άλλωστε η πρόβλεψη του Μνημονίου για ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα. Η εισφορά αποδίδει κοντά στο 1 δισ. ευρώ εσόδων σε ετήσια βάση και επιβάλλεται με συντελεστές οι οποίοι ξεκινούν από 0,7% (για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ) και φτάνουν έως και το 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v