Στη διαπίστωση ότι τα προσόντα προϋπηρεσίας που απαιτεί το νεότευκτο θεσμικό πλαίσιο (ν. 4340 /2015) για τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών είναι αυστηρά και πρέπει για λειτουργικούς λόγους να γίνουν ηπιότερα συγκλίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, θεσμοί και κυβέρνηση.
Το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών ήρθε μπροστά στην ατζέντα των συζητήσεων μετά τις διοικητικές εξελίξεις στην Πειραιώς. Η τράπεζα, μετά την αποχώρηση Α. Θωμόπουλου, έχει κινήσει ήδη τη διαδικασία ανεύρεσης νέου διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος θα πρέπει να πληροί τις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε το περασμένο φθινόπωρο.
Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις, έχει ανοίξει διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του ν. 4340. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) δείχνει να αντιλαμβάνεται, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ότι τα υφιστάμενα αυστηρά κριτήρια προϋπηρεσίας λειτουργούν ανασχετικά καθώς περιορίζουν το εύρος των ενδιαφερομένων για θέσεις μελών -εκτελεστικές ή μη- στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών.
Υπό το παραπάνω πρίσμα συναινεί στην τροποποίηση του νόμου, η οποία πρέπει να γίνει σύντομα καθώς πέραν της αναζήτησης CEO από την Πειραιώς, είναι προγραμματισμένη από τον Φεβρουάριο να ξεκινήσει και η αξιολόγηση των διοικήσεων από το ΤΧΣ.
Αν δεν υπάρξει εμπλοκή, τα κριτήρια προϋπηρεσίας που θέτει ο νόμος θα γίνουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ηπιότερα, χωρίς να υπάρξουν αλλαγές στη φιλοσοφία τους. Ένα τέτοιο μείγμα εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει καταπραϋντικά και στην ανησυχία των επενδυτών για πολιτικές παρεμβάσεις στα Δ.Σ. των τραπεζών.
Οι εξεταζόμενες τροποποιήσεις
Με βάση τις πρόσφατες τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου, οι πρόεδροι όλων των επιτροπών του Δ.Σ. πρέπει να είναι μέλη με διεθνή εμπειρία 10 ετών σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις ξένων τραπεζών ή ελεγκτικών εταιρειών και ταυτόχρονα να μην έχουν δουλέψει τα τελευταία τρία χρόνια σε εγχώριες τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σύγκλιση απόψεων το κριτήριο προϋπηρεσίας 10 ετών να μειωθεί, χωρίς να είναι βέβαιο αν απαλειφθεί ταυτόχρονα και το κριτήριο εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις.
Πιθανόν είναι να διευρυνθεί το πεδίο για τα μη εκτελεστικά μέλη. Να μην απαιτείται δηλαδή προϋπηρεσία 3 ετών ως μέλος Δ.Σ. σε τράπεζα ή σε επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά να επιτρέπεται και θητεία σε Δ.Σ. άλλων επιχειρήσεων.
Δύσκολο θέμα είναι η τροποποίηση της ρύθμισης που δεν επιτρέπει να γίνουν μέλη Δ.Σ. τραπεζών πρόσωπα που έχουν διατελέσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε κυβερνητικές θέσεις ή είναι στελέχη πολιτικών κομμάτων.
Τέλος, αλλαγές αναμένονται στη διάταξη που προβλέπει ότι τα ανεξάρτητα μέλη πρέπει να έχουν διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, από τα οποία τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη Δ.Σ. διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.