Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Ίσως το β' τρίμηνο η απόφαση για Ελλάδα

Το β' τρίμηνο -ίσως- η απόφαση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ. "Κλειδιά" για τη συμμετοχή του Ταμείου, η βιωσιμότητα του χρέους και το ασφαλιστικό.

Λαγκάρντ: Ίσως το β τρίμηνο η απόφαση για Ελλάδα

Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην Süddeutsche Zeitung, αποκλείει αυτήν την χρονική στιγμή τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα, διότι δεν υπάρχουν δύο σαφείς προϋποθέσεις.

«Καταρχήν, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα, όπου το ασφαλιστικό είναι βασική παράμετρος για να αποδείξει ότι βελτιώνει την αποδοτικότητα της οικονομίας. Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα πρέπει να είναι φιλόδοξα» υπογραμμίζει. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η βιωσιμότητα του χρέους», φέρεται να δηλώνει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα

«Το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, δεν θα πρέπει να επιβαρύνει την οικονομία. Αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο. Και οι δύο αυτές προϋποθέσεις δεν υφίστανται». πρόσθεσε. Η Κρ. Λαγκάρντ παραδέχεται ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού: «το παρακολουθούμε, κάνουμε τις παρατηρήσεις μας και βλέπουμε μια πολιτική διαδικασία, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει, ίσως και το δεύτερο τρίμηνο του 2016».

Αλλά και οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι οι όροι συμμετοχής του Ταμείου δεν υφίστανται. Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η Ελλάδα θα πρέπει επί δεκαετίες να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, να μειώσει δηλαδή το χρέος της από το 200 στο 120% του ΑΕΠ ώστε να καταστεί βιώσιμο χωρίς να χρειαστεί κούρεμα. Οι οικονομολόγοι εκφράζουν μεγάλη αμφιβολία κατά πόσο το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα πειστεί ότι μπορεί να επιτευχθεί μια τόσο ασυνήθιστη επίδοση.

Το ίδιο ισχύει και για τις μεταρρυθμίσεις, που σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να φτάσουν το 6 με 7% του ΑΕΠ. Εκείνο που ενοχλεί επίσης είναι ότι ο έλληνας πρωθυπουργός αρνείται να αυξήσει τη φορολογία στους πλούσιους καθώς και το γεγονός ότι γενικά επειδή οι φόροι είναι ήδη υψηλοί, αυτό που απομένει είναι η μείωση των συντάξεων.

Το προσφυγικό σε πρώτο πλάνο

Παρά τις πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θέλει να αποκαλύψει με τι ποσό θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σε περίπτωση που το χρέος γίνει βιώσιμο, ούτε επίσης εάν πρόκειται για ένα ποσό 16 δις ευρώ που έχει απομείνει ήδη από το προηγούμενο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση η επικεφαλής του ΔΝΤ θέλει να συναντήσει τον έλληνα πρωθυπουργό στο παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί βασική προϋπόθεση για το Βερολίνο. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχουν υποσχεθεί ότι η Γερμανία θα στηρίξει την Αθήνα μόνο εφόσον παραμείνει το ΔΝΤ. Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη παρά τα δισ. ευρώ που έχουν αποδεσμεύσει οι ευρωπαίοι εταίροι. Υπό αυτό το πρίσμα η παρουσία του Πολ Τόμσεν, προχθές στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, δεν φαίνεται να ήταν τυχαία.

Για την Κριστίν Λαγκάρντ ωστόσο η προσφυγική κρίση αποτελεί μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση από το ελληνικό χρέος. Θεωρεί ότι έχει έρθει η ώρα να αναλάβουν τα ΗΕ υπό τον Μπαν Κι Μουν μια μεγάλη πρωτοβουλία, «έναν συνδυασμό ειρηνευτικής αποστολής με πολυμερείς ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, συνοδευόμενες από δημοσιονομική και οικονομική στήριξη». Εξήγγειλε ότι στο Νταβός θα παρουσιάσει μελέτη για τους πρόσφυγες και την συμβολή τους στις εθνικές οικονομίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v