Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πέντε πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ποια πρόσωπα θα αποτελέσουν το στενό επιτελείο του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Τι αλλάζει σε κομματικό μηχανισμό και κοινοβουλευτική ομάδα. Συνάντηση σε καλό κλίμα με Κ. Καραμανλή. Βλέπει τον Αντ. Σαμαρά.

Οι πέντε πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο ούτε για την παράταξη ούτε για τη χώρα». Με αυτή τη φράση, συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη φανέρωνε τις προθέσεις του νέου προέδρου της ΝΔ, ο οποίος ήδη από χθες «έπιασε δουλειά» στον τρίτο όροφο της Συγγρού. Και ο ίδιος άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά ότι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλές και γι' αυτό θέλει την άμεση υιοθέτηση της φιλοσοφίας του από τον κομματικό -και όχι μόνο- μηχανισμό.

Η χθεσινή μέρα περιελάμβανε συνεχείς συσκέψεις, προκειμένου να ενημερωθεί για τα πάντα και ήδη έχει αρχίσει να προετοιμάζει την οργανωτική αναδιάταξη του κόμματος, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει βάσει του σχεδιασμού του. Το πλάνο των 111 ημερών που εξήγγειλε προεκλογικά μπορεί και πρέπει, όπως λέει, να εφαρμοστεί, προκειμένου την Πρωτομαγιά η ΝΔ που οραματίζεται να είναι καθ' όλα έτοιμη. Πέντε είναι οι πρώτες κινήσεις που έχει στο μυαλό του και αρχίζει να υλοποιεί:

1. Η στελέχωση του στενού επιτελείου του. Νέος γενικός διευθυντής του κόμματος στη θέση του Κώστα Τσιμάρα θα αναλάβει, εκτός απροόπτου, ο Νίκος Παπαθανάσης (πρώην πρόεδρος της Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.), ενώ για διευθυντής του γραφείου του νέου προέδρου προορίζεται ο Μιχάλης Μπεκίρης, πρώην βουλευτής Αχαΐας και κουμπάρος του κ. Μητσοτάκη.

Ο πρώην βουλευτής Κέρκυρας Νίκος Γεωργιάδης θα αξιοποιηθεί από τον κ. Μητσοτάκη ίσως στη θέση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού, απ' όπου παραιτήθηκε χθες ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (προς διευκόλυνση του νέου προέδρου). Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ θα αναλάβει ο δημοσιογράφος Μακάριος Λαζαρίδης, υπεύθυνος για τα οργανωτικά ο Θανάσης Νέζης και για τα social media ο Κώστας Κυρανάκης, πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

2. Αναδιοργάνωση του κομματικού μηχανισμού και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Έγινε από χθες γνωστό ότι ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το τακτικό συνέδριο, οπότε θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες ανάδειξης του διαδόχου του. Τις επόμενες μέρες θα οριστούν οι νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο εκπρόσωπος Τύπου και οι τομεάρχες. Άγνωστο είναι ακόμα αν ο κ. Μητσοτάκης θα διορίσει αντιπροέδρους, όπως έχει το δικαίωμα, με ένα από τα ονόματα που ακούγονται να είναι αυτό του Απόστολου Τζιτζικώστα. Πιθανά ονόματα προς αξιοποίηση είναι αυτά των Λευτέρη Αυγενάκη, βουλευτή Ηρακλείου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Άδωνι Γεωργιάδη, Κωστή Χατζηδάκη και Μάκη Βορίδη, καθώς και των ευρωβουλευτών Μαρίας Σπυράκη και Γιώργου Κύρτσου. Επίσης, θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

3. Συναντήσεις με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή (στήριξε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη) και Αντώνη Σαμαρά, για συμβολικούς αλλά και για λόγους ουσίας. Ηδη συναντήθηκε με τον Κώστα Καραμανλή και ακολουθεί το ραντεβού με τον Αντώνη Σαμαρά.

«Η συνάντηση πήγε θαυμάσια», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης για το ραντεβού με Καραμανλή. Σε ερώτηση για το τι συζητήθηκε απάντησε «τα εν οίκω μη εν δήμω» συμπληρώνοντας ότι «το κλίμα ήταν πολύ καλό, όπως πάντα άλλωστε».

Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η διασφάλιση της ενότητας της παράταξης και πρόθεσή του να δείξει πως οι προεκλογικοί υψηλοί τόνοι αποτελούν παρελθόν. Ο νέος πρόεδρος θέλει να διαμηνύσει πως όλοι είναι απαραίτητοι, δεν περισσεύει κανείς και ότι για να γίνει εφικτή η αναγέννηση της παράταξης από τις... στάχτες της, θα πρέπει να υπάρξει σύνθεση όλων των δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιώξει και συνάντηση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος, στη χθεσινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, άφησε αιχμές κατά των τριών συνυποψηφίων του για την αρχηγία.

4. Σύγκληση των κομματικών οργάνων, με πρώτη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, μάλλον μεθαύριο, Πέμπτη. Κι εκεί θα εμφανιστεί ενωτικός, ενώ θα χαραχθεί, σε μια πρώτη μορφή της έστω, η αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η ΝΔ. Ένα πρώτο δείγμα αυτής ίσως φανεί κατά τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό τα επόμενα 24ωρα.

Επίσης, άμεσα θα συγκληθεί και η Πολιτική Επιτροπή, στην οποία πιθανόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εισηγηθεί τη χρονική μεταφορά του τακτικού συνεδρίου από το καλοκαίρι τον Μάρτιο. Εκεί, πέρα από τον προσδιορισμό της ιδεολογικής φυσιογνωμίας της γαλάζιας παράταξης, θα εκλεγεί και η νέα Πολιτική Επιτροπή, ενώ μπορεί να αλλάξει και το καταστατικό.

5. Η διαδικασία για την αλλαγή του καταστατικού, πάντως, θα ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα, ίσως και από την 1η Φεβρουαρίου. Είναι η ημερομηνία που προγραμματίζεται να ξεκινήσει η ανοιχτή δημόσια διαβούλευση του προτεινόμενου νέου Καταστατικού του κόμματος. Το σχέδιό του θα περιγράφει τη λειτουργία της εσωτερικής δημοκρατίας, τον τρόπο που θα αξιολογούνται τα στελέχη, τις θητείες στους αιρετούς, στα Όργανα και στον Πρόεδρο. Το κάθε μέλος και το κάθε στέλεχος θα έχει διακριτό ρόλο, δικαιώματα, αρμοδιότητες και ανάλογες ευθύνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v