Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλό μέτωπο στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό

Τις ενστάσεις των θεσμών και την κάθετη άρνηση της αντιπολίτευσης καλείται να διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου. Πού εστιάζεται η κριτική στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Αρχίζει μπαράζ συναντήσεων στο εξωτερικό, για να παρουσιαστούν οι ελληνικές θέσεις.

Διπλό μέτωπο στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό

Την κάθετη αντίθεση των κομμάτων εισέπραξε ως πρώτη αντίδραση η κυβέρνηση στο σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που παρουσίασε τη Δευτέρα και περιμένει τώρα το επόμενο μεγάλο μέτωπο, τις αντιδράσεις των θεσμών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο Εργασίας παραδέχονται πως το σχέδιο αναμένεται να αντιμετωπίσει την κρησάρα των δανειστών, τόσο σε ό,τι αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την οποία θεωρούν «αντιαναπτυξιακή». Με βάση όσα φάνηκαν στο προηγούμενο διάστημα, οι δανειστές αναμένεται να πιέσουν για εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων στην εθνική σύνταξη και για αλλαγές στους προτεινόμενους συντελεστές αναπλήρωσης, ζητώντας μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών, προκειμένου να δημιουργούνται κίνητρα ασφάλισης και παραμονής στην εργασία.

Απέναντι σε αυτές τις πιέσεις και με το βλέμμα στους «153», η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να σχηματίσει μέτωπο με χώρες της ευρωζώνης και για τον λόγο αυτό αναμένεται μπαράζ επισκέψεων σε πρωτεύουσες από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Κατρούγκαλο αλλά και επαφές του πρωθυπουργού.

Εν τω μεταξύ πάντως στην Αθήνα η πρώτη μέρα κύλησε με μετωπική σύγκρουση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μπαράζ δηλώσεων και non paper με επιθέσεις ένθεν κακείθεν.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι επιχειρούν να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό και να αποσείσουν τις ευθύνες τους για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θεωρούν πως «απευθύνονται σε λωτοφάγους», ενώ αναφέρθηκε μία προς μία στις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από το 2009 στο ασφαλιστικό, οι οποίες, όπως υποστήριξε, μείωσαν τη μέση σύνταξη κατά 40% από το 2010 έως το 2015.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει μειώσεις συντάξεων έως και 35% για τους νέους συνταξιούχους και αύξηση εισφορών που θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Ενώ η κυβέρνηση ταυτίστηκε πλήρως με τους δανειστές, έχει το θράσος να καταγγέλλει άλλους για όσα η ίδια διαπράττει. Η αλήθεια είναι ότι το άδικο και το ανήθικο σχέδιο για το Ασφαλιστικό, που παρουσίασε η συγκυβέρνηση, προβλέπει μειώσεις -μέσα από νέο υπολογισμό- σε όλες τις συντάξεις, που φτάνουν έως και το 35%. Επιπλέον, μειώνει ακόμη περισσότερο τη σύνταξη που θα πάρουν οι σημερινοί εργαζόμενοι, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τις εισφορές τους, γεγονός που πλήττει την απασχόληση, φουντώνει την αδήλωτη εργασία και τελικά υπονομεύει το ασφαλιστικό σύστημα», δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να αξιοποιήσει στη διαπραγμάτευση την άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει σε μειώσεις συντάξεων και αύξηση εισφορών. «Με το κυβερνητικό σχέδιο, οι συντάξεις μειώνονται και οι εισφορές αυξάνονται, αθροιστικά κατά 1,8 δισ. ευρώ. Ο λογαριασμός χρεώνεται αποκλειστικά στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που βύθισε την οικονομία, οδηγεί σε παρατεταμένη ύφεση και καθυστέρησε με ιδεοληπτική εμμονή την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού Νόμου 3863 του ΠΑΣΟΚ. Προς επιβεβαίωση, υπενθυμίζουμε ότι το e-mail Χαρδούβελη τον Δεκέμβριο του 2014 δεν περιλάμβανε μειώσεις συντάξεων. Περιμένουμε να αξιοποιήσουν έστω και τώρα ως διαπραγματευτικό ατού την άρνησή μας για νέες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η προσωπική διαφορά

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται και η «προσωπική διαφορά» που θα καλύψει τις απώλειες για τους νυν συνταξιούχους έως τουλάχιστον το 2018, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι είναι «στον αέρα» μετά το 2018 και την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι θα παραμείνει και στη συνέχεια και μέχρι να εξισωθούν οι διαφορές που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

«Δεν πρόκειται να σταματήσει η προσωπική διαφορά το 2018», διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές με αφορμή τις σχετικές αναφορές και την επίθεση της αντιπολίτευσης. Όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά, «με βάση τις προβολές για την αύξηση του ΑΕΠ μετά το 2018, οι νέες συντάξεις θα εξισωθούν με τις παλιές και άρα θα εκλείψει ο λόγος ύπαρξης της προσωπικής διαφοράς. Ωστόσο αν, παρ' ελπίδα, δεν συμβεί αυτό, προβλέπεται ότι η προσωπική διαφορά θα διατηρηθεί και μετά το 2018. Οι συντάξεις, πάντως, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, από το 2018 και μετά, με δεδομένη την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, θα ξεκινήσουν και πάλι να αυξάνονται», αναφέρουν.

Κατά τις ίδιες πηγές, δεν προκύπτει από πουθενά μείωση συντάξεων 20%-30%. «Για τους σημερινούς συνταξιούχους, μέσω του εργαλείου της προσωπικής διαφοράς, δεν θα προκύψει καμία μείωση στις συντάξεις τους. Η πρόταση της κυβέρνησης κάνει σαφές ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτηθούν είναι τέτοια ώστε να προστατεύουν πλήρως τις χαμηλές και μεσαίες συντάξεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν ακόμα και αυξήσεις».

Απάντηση επιχειρείται και για όσους υποστηρίζουν ότι «πληρώνουν οι νέοι τους παλιούς». «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε συνταξιοδοτική δαπάνη με ποσοστό 17,5% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή στην ΕΕ-28 το ποσοστό αυτό βρίσκεται περίπου στο 11,5%. Είναι φανερό ότι αυτή η κατάσταση, αν αφεθεί ως έχει, θα οδηγήσει σε συνολική κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Με τη μεταρρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση όχι μόνο εξασφαλίζεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος αλλά δίνεται και προοπτική αύξησης των συντάξεων μετά το 2018. Ακόμα δεν πληρώνουν οι νέοι τους παλιούς αλλά όλη χώρα πληρώνει την εγκληματική διαχείριση του ασφαλιστικού συστήματος από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ», καταλήγουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v