«Ποδαρικό» για το νέο έτος με το ασφαλιστικό θα κάνει η κυβέρνηση, το οποίο θα είναι το πρώτο μεγάλο μέτωπο που θα έχει να αντιμετωπίσει στο νέο γύρο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Πρόκειται για ένα «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» καθώς, μέσα σε όλα τα άλλα, οι θεσμοί φαίνεται να πιέζουν ασφυκτικά για μείωση στις κύριες συντάξεις, κάτι όμως που η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά, αντιπροτείνοντας την αύξηση των εσόδων, μέσω των ασφαλιστικών εισφορών.
«Η απόλυτη διασφάλιση των κυρίων συντάξεων είναι το βασικό μέλημά μας και δεν πρόκειται επ' ουδενί να κάνουμε πίσω», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που ουσιαστικά αναγνωρίζουν ότι όλο το «παιχνίδι» θα κριθεί στην αύξηση των πόρων από τα έσοδα και τη δυνατότητα από αυτά άντλησης του απαιτούμενου ποσού των 650 εκατομμυρίων ευρώ. Το θέμα απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής που ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις το απόγευμα.
Η ελληνική πρόταση γράφεται αυτές τις μέρες από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και περιλαμβάνει, ανάμεσα στα άλλα, το τρίπτυχο «καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, μικρή επέμβαση στις επικουρικές (κυρίως τις μεγάλες) και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% και των ασφαλισμένων κατά 0,5%». Θα αποσταλεί στους δανειστές, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των χριστουγεννιάτικων διακοπών τους, στις 3-4 Ιανουαρίου, αυτοί θα τη μελετήσουν και θα έρθουν πιθανότατα στις 8 του μήνα, προκειμένου να συζητήσουν με την ελληνική πλευρά. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να έχει επέλθει η συμφωνία και το σχετικό σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα.
Εναλλακτικές προτάσεις
Επειδή, πάντως, όπως έχει δείξει και η πρόσφατη ιστορία, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συμφωνήσουν με την πρόταση της κυβέρνησης, στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες εναλλακτικές, όπως αναγνώρισε σε δήλωσή της χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος.
«Η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για αύξηση των πόρων στο σύστημα, αρνούμενη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις, όπως ζητούν κόμματα που έχουν ήδη μειώσει κατά έντεκα φορές τις συντάξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη. Δεν διέψευσε έτσι τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει άμεσα μικρό φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από ένα ποσό και πάνω, ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Και όλα αυτά, λίγα 24ωρα μετά την επαναφορά μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου μέρους του «παράλληλου» προγράμματος, παρατείνοντας ανθρωπιστικές δράσεις και προκειμένου να μην υπάρξουν κενά με την αλλαγή του έτους. Όπως σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου, «πρόκειται για υλοποίηση δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό, που ποτέ δεν ακυρώθηκαν και ποτέ δεν ανεστάλησαν, όπως ήθελε και θέλει, διακαώς, η αντιπολίτευση».
«Και στον προϋπολογισμό»
Αυτή, πάντως, από την πλευρά της, υψώνει τους τόνους κατά της κυβέρνησης, με τη ΝΔ να την καταγγέλλει για «ψεύδη» σχετικά με τις συντάξεις και το ενδεχόμενο περικοπών. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Συγγρού, «ψεύδεται και πάλι η κυβερνητική εκπρόσωπος, κατηγορώντας άλλους για όσα ήδη απεργάζεται η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στις συντάξεις. Ήδη, άλλωστε, ενέγραψε στον προϋπολογισμό περικοπές συντάξεων 1,7 δισ. ευρώ και δεσμεύτηκε για περικοπές που συνολικά φτάνουν τα 3,2 δισ. Και, ήδη, αντί να δώσει τη 13η σύνταξη που υποσχόταν, προχώρησε σε 13 μειώσεις συντάξεων». Υπενθυμίζει μάλιστα ότι προεκλογικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έταζε 13η σύνταξη και αυξήσεις μισθών και συντάξεων.
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για ευθύνες της κυβέρνησης καθώς όπως είπε, ο νέος κύκλος ύφεσης με ευθύνη των Τσίπρα-Καμμένου δυσχέραναν το ασφαλιστικό.
Επίσης, η Ένωση Κεντρώων [στην οποία υπουργοί της κυβέρνησης (Φλαμπουράρης-Μάρδας) εξαπέλυσαν "επίθεση φιλίας" την οποία απέκρουσε ο Βασίλης Λεβέντης] σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως «οι δανειστές όμως επιμένουν ότι το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει και ότι το μέτρο της μείωσης των επικουρικών δεν επαρκεί. Συνεπώς πρέπει να λεχθεί η αλήθεια στον λαό και όχι τα μασημένα λόγια που αποπροσανατολίζουν και καθιστούν αναξιόπιστο τον πολιτικό βίο της χώρας».
Επίθεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα εξαπέλυσε και το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «νέα σφαγή που ετοιμάζεται στο ασφαλιστικό».