Από την εξασφάλιση συμβολαίων με αγοραστές αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή (Βουλγαρία, Σερβία) εξαρτάται στον μεγαλύτερο βαθμό η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου για πλωτό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας φυσικού αερίου Cheniere Marketing, κ. Jean Abiteboul.
Ο Γάλλος επικεφαλής της εμπορικής εταιρείας της Cheniere, ο οποίος προωθεί τις πωλήσεις αμερικανικού αερίου σε αγορές Ευρώπης, Ασίας, Νότιας Αμερικής, επισκέφθηκε χθες τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος με την ευκαιρία δημοσιοποίησε ακόμη μια φορά τη στήριξη της κυβέρνησης στο σχέδιο.
Έτσι, σήμερα το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου «ξεδίπλωσε» τον σχεδιασμό της εταιρείας του για το όλο πρότζεκτ, το οποίο αποσκοπεί στον εφοδιασμό των αγορών της περιοχής με αμερικανικό υγροποιημένο αέριο και τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Abiteboul, η υλοποίησή του προϋποθέτει την εξασφάλιση τριών -βασικά- παραγόντων. Την ύπαρξη του φορέα που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του πλωτού σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου, την εξασφάλιση ποσοτήτων φυσικού αερίου και την εξασφάλιση πελατών που θα δεσμευτούν να αγοράζουν αέριο.
Από τις τρεις προϋποθέσεις, έχουν εξασφαλιστεί οι δύο, δηλαδή ο φορέας υλοποίησης του έργου, που είναι η Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, και ο προμηθευτής του αερίου, που είναι η Cheniere.
Ετσι, απομένει η εξεύρεση πελατών, τους οποίους αναζητά η αμερικανική εταιρεία. Ήδη μιλάει με τη ΔΕΠΑ όπως και με τη βουλγαρική Boulgargaz, χωρίς όμως να υπάρχει κατάληξη σε συμφωνία.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο η εταιρεία του θα συμμετείχε ως επενδυτής στον πλωτό σταθμό υγροποιημένου αερίου, η απάντηση ήταν ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει εφόσον χρειαζόταν, αλλά με μειοψηφικό ποσοστό, και βεβαίως χωρίς καμία συμμετοχή στο μάνατζμεντ του πλωτού σταθμού.
Ωστόσο, πέρα από τους τρεις παράγοντες, ο επικεφαλής της Cheniere Marketing τόνισε ότι για να λειτουργήσει το σχέδιο απαιτείται να κατασκευαστεί ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB, για τον οποίο η επενδυτική απόφαση ελήφθη (έστω και υπό όρους) την περασμένη Πέμπτη στη Σόφια. Ως γνωστόν, το έργο έχει καθυστερήσει σημαντικά επειδή δεν εξασφαλίζεται επαρκές ενδιαφέρον χρηστών του αγωγού, ώστε να είναι βιώσιμος οικονομικά.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο η εταιρεία του ενδιαφέρεται να δεσμεύσει χωρητικότητα στον συγκεκριμένο αγωγό, η απάντηση ήταν αρνητική, με το επιχείρημα ότι τους αγωγούς τους χρησιμοποιούν οι αγοραστές του αερίου και όχι οι προμηθευτές.
Στην ουσία δηλαδή ο κ. Abiteboul εμφανίστηκε να υπονομεύει την επιτυχή εξέλιξη της επενδυτικής πρωτοβουλίας, καθώς, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, η εταιρεία του δεν μπορεί να πουλήσει αέριο βόρεια της Ελλάδας (Βουλγαρία, Σερβία) από το υπάρχον δίκτυο, επειδή δεν το επιτρέπει ο σχεδιασμός του.
Τέλος, το στέλεχος της Cheniere αναφέρθηκε στα επενδυτικά σχέδια του ομίλου στις ΗΠΑ, όπου σε δύο σημεία (Corpus Christi, Sabine Pass) αναπτύσσει γραμμές παραγωγής υγροποιημένου αερίου συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 45 δισ. κυβικών μέτρων και προϋπολογισμού της τάξης των 30 δισ. δολαρίων. Η παραγωγή από την πρώτη νέα μονάδα αναμένεται τον προσεχή Ιανουάριο.