Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Δεν πείθεται η βιομηχανία από τις εκπτώσεις της ΔΕΗ

Προβληματισμοί της βιομηχανίας για τη σκοπιμότητα εκπτώσεων που αποφάσισε η γ.σ. της ΔΕΗ. Συνεκλήθη για να καταργήσει τις προηγούμενες, που είχαν χαρακτηριστεί ως κρατική ενίσχυση. Συνεχίζει να χάνει σε ανταγωνιστικότητα η ελληνική βιομηχανία λόγω ενεργειακού κόστους.

Ενέργεια: Δεν πείθεται η βιομηχανία από τις εκπτώσεις της ΔΕΗ

Μετά την «ψυχρολουσία» των οριζόντιων εκπτώσεων δια της κρατικής παρέμβασης στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, η βιομηχανία αναμένει τις διαπραγματεύσεις που υποσχέθηκε η διοίκηση της επιχείρησης και άλλα συμπληρωματικά μέτρα που έχουν δρομολογηθεί, προκειμένου να διαπιστώσει πώς θα διαμορφωθεί το τελικό κόστος της κιλοβατώρας.

Η «λύση» των εκπτώσεων που αποφασίζει το Δημόσιο, ως μέτοχος στη μονοπωλιακή επιχείρηση ηλεκτρισμού, ήταν το τελευταίο που ανέμενε η βιομηχανία στο πλαίσιο της έκτακτης γ.σ. της ΔEH.

Αυτή συγκλήθηκε προκειμένου να κάνει πράξη την κατάργηση της έκπτωσης 20% που είχε αποφασίσει πριν από δύο χρόνια το Δημόσιο σε άλλη έκτακτη γ.σ.

Ως γνωστόν, η έκπτωση αυτή είχε χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω των θεσμών, ως κρατική ενίσχυση. Η κατάργησή της είχε περιληφθεί στο τελευταίο Μνημόνιο και όλοι ανέμεναν ότι η εξέλιξη αυτή θα σήμαινε την έναρξη διαπραγματεύσεων της εταιρείας με κάθε βιομηχανικό πελάτη, για τη διαμόρφωση του τελικού πακέτου τιμολόγησης, με βάση το καταναλωτικό προφίλ του κάθε ένα.

Αντ' αυτού, η γ.σ. της Επιχείρησης, δηλαδή η κυβέρνηση, επί της ουσίας «εξέδωσε διοικητική πράξη» για την τιμολογιακή πολιτική επιχείρησης που δραστηριοποιείται σε μια απελευθερωμένη αγορά. Έτσι είναι πολύ πιθανόν να τεθεί και πάλι εκ μέρους των θεσμών θέμα κρατικής ενίσχυσης, οπότε η κατάργηση της έκπτωσης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη βιομηχανία, θα αποτελεί μονόδρομο, για τον οποίο όμως δεν θα φταίει η ΔΕΗ, αλλά οι θεσμοί.

Παρ' όλα αυτά, πηγές της βιομηχανίας επισημαίνουν ότι ακόμη και οι εκπτώσεις επί του όγκου που αποφάσισε η γ.σ. της Επιχείρησης, και οι οποίες κυμαίνονται από μηδέν έως 15%, εφόσον δεν εφαρμοστούν άλλα «εργαλεία», ή δεν ληφθούν άλλα μέτρα, όπως συμβάσεις διακοψιμότητας, κατάργηση του υψηλού ειδικού φόρου κατανάλωσης, καταλήγουν σε τιμή της κιλοβατώρας για την ελληνική ενεργοβόρο βιομηχανία, που την καθιστά μη ανταγωνιστική.

Για παράδειγμα, αναφέρουν ότι βιομηχανία με ετήσια κατανάλωση 250 γιγαβατώρες, η οποία θα έχει έκπτωση όγκου 8%, με αντιστάθμιση του κόστους ρύπων, θα χρεώνεται 68 ευρώ τη μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες), δηλαδή 10 ευρώ υψηλότερα από τη διετία 2014-15, όταν ίσχυε το προηγούμενο καθεστώς τιμολόγησης.

Την ίδια στιγμή, οι αντίστοιχες γερμανικές βιομηχανίες πληρώνουν 39 ευρώ και οι γαλλικές κάτω από 50 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση και εν αναμονή των διαπραγματεύσεων και της εφαρμογής μέτρων όπως οι συμβάσεις διακοψιμότητας, η βιομηχανία θα βρίσκεται επί ποδός πολέμου, καθώς με τις εξελίξεις διακυβεύεται η βιωσιμότητα πολλών ελληνικών επιχειρήσεων με απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v