Συνεννόηση ναι, «οικουμενική» όχι

«Αισθάνομαι πολύ ασφαλής με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών, δηλώνει ο πρωθυπουργός. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα περικοπούν κύριες συντάξεις. Διπλωματική απάντηση για το ΔΝΤ, ευθεία για όσους «προσπαθούν να επαναφέρουν το Grexit». Νέα προειδοποίηση «στη διαπλοκή».

Συνεννόηση ναι, «οικουμενική» όχι

«Ζητώ συνεννόηση, θα ήθελα συναίνεση, αποκλείω "οικουμενική", η κυβέρνησή μου είναι ισχυρή».

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της απάντησης που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ, στο θέμα που εγείρει η αντιπολίτευση για νέα κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας από την παρούσα Βουλή.

«Αισθάνομαι πολύ ασφαλής με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών, η πρωτοβουλία μου για συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν είχε στόχο τη διεύρυνση της κυβέρνησης», είπε, τονίζοντας διαρκώς ότι οι εκλογές έγιναν πριν από μόλις δύο μήνες. «Η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση 4ετίας και αυτό καλό είναι το έχουμε όλοι στο μυαλό μας», ήταν μία ενδεικτική φράση.

Θα ήταν «ύποπτη» κι άλλη διαφοροποίηση...

- Ο πρωθυπουργός επέμεινε ιδιαίτερα στη θέση ότι η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών είναι επαρκής: πρώτον, επειδή αποκλείει άλλες αποχωρήσεις βουλευτών (σ.σ. χαρακτήρισε μάλιστα προδιαγεγραμμένο το «αντάρτικο» των Ν. Νικολόπουλου και Στ. Παναγούλη) και, δεύτερον, διότι, όπως είπε, ο Κώστας Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κυβέρνησαν επί μακρόν με 151 βουλευτές.

Στο σημείο αυτό, πάντως, υπογράμμισε με νόημα ότι οι βουλευτές εξελέγησαν με λίστα, ξέροντας αφενός τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση και αφετέρου, τα μέτρα που επρόκειται να ψηφιστούν.

Δεν πέρασε απαρατήρητη ωστόσο η επισήμανσή του ότι, με βάση τα παραπάνω, θα ήταν «ύποπτη» τυχόν διαφοροποίηση κι άλλου κυβερνητικού βουλευτή...

«Θέλετε να βγάλω το σακάκι μου;»

- Αν αυτό ήταν το ένα μήνυμα στους «153» και στην αντιπολίτευση, το δεύτερο μήνυμα είχε αποδέκτη την κοινωνία και αφορούσε στην άρνησή του να περικοπούν οι κύριες συντάξεις. «Τι θέλετε, να βγάλω το σακάκι μου;» απάντησε γελώντας όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν επιμόνως, επαναλαμβάνοντας κατηγορηματικά τη δέσμευσή του.

Δεν άνοιξε πάντως τα χαρτιά του σχετικά με το πώς θα κινηθεί στην περίπτωση που οι δανειστές αρνηθούν μέχρι τέλους την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Αν και οι πληροφορίες μιλούν για πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια ψηφίζοντας την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ο ίδιος προτίμησε να αναδείξει την ανάγκη συμβολής των εργοδοτών στην προσπάθεια, σημειώνοντας πως το επιπλέον κόστος από την αύξηση των εισφορών θα καλυφθεί από τη σταδιακή (και επιδιωκόμενη) αύξηση του ΑΕΠ.

Στην παρατήρηση μάλιστα ότι, στο μεταξύ, το εν λόγω μέτρο θα αποβεί σε βάρος της ανταγωνιστικότητας, απάντησε με ερώτηση: «Και τι θέλετε, να πάμε στη 12η μείωση των συντάξεων;»...

Τι θέλει το ΔΝΤ;

- Το τρίτο μήνυμα είχε αποδέκτη το ΔΝΤ. Στην ερώτηση εάν θέλει την αποχώρησή του από το δανειακό πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός απάντησε... διπλωματικά: όταν έρχονται εδώ -είπε- οι εκπρόσωποί του ζητούν πράγματα που δεν τα θέλουν οι Ευρωπαίοι (χρέος) και όταν μιλούν με τους Ευρωπαίους, ζητούν πράγματα που δεν τα θέλουμε εμείς (ομαδικές απολύσεις κ.λπ.). «Να καταλήξει το Ταμείο τι θέλει», είπε, χωρίς να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τα περί εξόδου του από το πρόγραμμα.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι κάποιοι εκ των εταίρων «θέλουν να βάλουν από το παράθυρο αυτό που δεν κατάφεραν να βάλουν από τον πόρτα το καλοκαίρι», δηλαδή το Grexit. "Αλλά θα διαψευστούν», τόνισε, παραπέμποντας στο δημοσίευμα της Die Welt και τη διάψευση από τη γερμανική πρεσβεία.

Προς Χ. Τρικούπη...

- Το τέταρτο μήνυμα εστάλη στο ΠΑΣΟΚ: αφού αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας (σ.σ. κυβερνητική συνεργασία των εκεί σοσιαλιστών με τα αριστερά κόμματα), εστίασε στα δικά του ανοίγματα στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες («ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε άλλη πολιτική οικογένεια από τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά πρέπει να αναζητάς συμμαχίες στην Ε.Ε."). Ο στόχος, σαφής: να πετάξει το μπαλάκι του διαλόγου στη Χ. Τρικούπη, την οποία κατηγορεί ότι παραμένει δεμένη στο άρμα της ΝΔ.

Δεν διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε, πάντως, την πληροφορία ότι ο Φρ. Ολάντ τού εξέφρασε τη δυσφορία του για τη στάση του "αδελφού" ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας πρόθυμος "να παρέμβει" αν χρειαστεί...

Τηλεοπτικές άδειες: Θα αλλάξουμε τον νόμο, εάν...

- Το πέμπτο μήνυμα αφορούσε στη διαπλοκή. Αφού αναφέρθηκε "στο τρίγωνο, στη μία άκρη του οποίου είναι το πολιτικό σύστημα, στην άλλη το τραπεζικό σύστημα και στην τρίτη το μιντιακό σύστημα", επανέλαβε τη θέση του ότι αυτή η αλληλεξάρτηση πρέπει να σπάσει.

Εν προκειμένω, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι εάν δεν προσέλθει η αντιπολίτευση (κυρίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ) στην ανάδειξη νέου ΕΣΡ, η κυβέρνηση θα αλλάξει τον νόμο που ψήφισε πριν από ενάμιση μήνα ώστε να μη χρειασθεί η συμβολή του στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Ονόματα πάντως για το ποιοι είναι η διαπλοκή δεν έδωσε, λέγοντας ότι δεν είναι... ο Χρυσός Οδηγός αλλά πρωθυπουργός που βάζει κανόνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v