Στο μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ και στον τρόπο με τον οποίο η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί για τη μεταβίβαση του 51% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο, «κολλάει» μέχρι στιγμής η συμφωνία με τους Θεσμούς για την αλλαγή στο καθεστώς λειτουργίας του Διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι επαφές των δύο πλευρών (υπουργείο – Θεσμοί) εξελίσσονται θετικά, ενώ το σχήμα υπό το οποίο θα λειτουργεί στο μέλλον ο ΑΔΜΗΕ, μάλλον θα ενταχθεί στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων.
Από τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, υπήρξε συμφωνία στο ότι δεν είναι υποχρεωτική η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, όπως προέβλεπε το προηγούμενο μνημόνιο, καθώς το μοντέλο που προτείνει η Κυβέρνηση του Σύριζα θα έχει ισοδύναμο.
Αυτό προβλέπει συγκεκριμένα η ΔEH να παραχωρήσει σε εταιρεία του Δημοσίου το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, ενώ το 49% των μετοχών που θα διατηρήσει η ΔEH θα είναι προνομιούχες χωρίς δικαίωμα ψήφου. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται οι υποχρεώσεις έναντι της κοινοτικής νομοθεσίας για πλήρη ανεξαρτησία του ΑΔΜΗΕ έναντι της ΔEH.
Ωστόσο και όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το χάσμα που μένει να καλυφθεί είναι αρκετά μεγάλο, προκειμένου να υπάρξει οριστική συμφωνία, καθώς:
· Οι Θεσμοί επιμένουν, μαζί με τη διατήρηση από το Δημόσιο του 51% των μετοχών, θα πρέπει να προβλεφθεί η ανάθεση του μάνατζμεντ σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα μπορεί να κατέχει μικρό ποσοστό μετοχών (ιταλικό μοντέλο).
· Δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη με ποιο τρόπο θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ για την παραχώρηση του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στο Ελληνικό Δημόσιο.
Στο πρώτο από τα δύο θέματα η θέση του υπουργείου είναι ότι δεν προκύπτει από πουθενά λόγος για παραχώρηση του μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες μαζί με μικρό ποσοστό μετοχών.
Επιπλέον, ότι σε κάθε περίπτωση το επιχείρημα της Κομισιόν, πως το ιδιωτικό μάνατζμεντ θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση της εταιρείας δεν ευσταθεί, καθώς η εταιρεία, όπως φάνηκε από την υπογραφή της πρόσφατης δανειακής σύμβασης με την ΕΙΒ, δεν έχει πρόβλημα πρόσβασης στις αγορές.
Όσο για την αποζημίωση της εταιρίας, εξετάζονται μοντέλα με την παραχώρηση μετοχών άλλων ΔΕΚΟ, από αυτές που κατέχει το Δημόσιο, είτε μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, με το υπουργείο να προκρίνει την πρώτη λύση.
Τέλος να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) για πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, ενδιαφέρον είχαν εκφράσει μεταξύ άλλων η βελγική ΕLIA και η ιταλική TERNA, που είναι οι αντίστοιχοι με τον ΑΔΜΗΕ διαχειριστές των ηλεκτρικών συστημάτων των χωρών τους.
Μετά την κυβερνητική αλλαγή της 25 Ιανουαρίου, ο διαγωνισμός αυτός «πάγωσε».