Μπορεί την Τετάρτη να ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ωστόσο στη ΝΔ αντί να προετοιμάζονται για τη σπουδαία κοινοβουλευτική μάχη, ψάχνουν τους υπαιτίους του χθεσινού φιάσκου των εσωκομματικών εκλογών για τον νέο αρχηγό.
Σε μια στιγμή που ο ρόλος της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής θεωρείται κομβικός, στη Συγγρού περί άλλων τυρβάζουν, με τα μαχαίρια να έχουν βγει από τις θήκες τους και το μέλλον του κόμματος να δείχνει πιο αβέβαιο από ποτέ.
Στο προσκήνιο επανήλθε απειλητικά ακόμα και ο εφιάλτης της διάσπασης, η οποία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί σε περίπτωση που το σκηνικό εσωστρέφειας συνεχιστεί για πολύ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τη δημιουργία νέου κόμματος από τα «σπλάχνα» της ΝΔ, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν εν ευθέτω χρόνο και ανάλογα με τις διαμορφούμενες συνθήκες.
Τόσο στη βάση του κόμματος όσο και ανάμεσα στα στελέχη επικρατεί έντονος προβληματισμός και πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως ήρθε η ώρα να πάρουν θέση οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να διασφαλιστεί -στο μέτρο του δυνατού- η ενότητα της παράταξης.
Εμφύλιος δίχως τέλος
Προς το παρόν πάντως κανείς δεν έχει παραιτηθεί για το χθεσινό ναυάγιο, ενώ εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ. Το παρών θα δώσει και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και πρόεδρος της ΚΕΦΕ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος στοχοποιήθηκε απ' όλες τις πλευρές όσον αφορά στις ευθύνες του για τις εξελίξεις και που δεν φέρεται, τουλάχιστον προσώρας, διατεθειμένος να αποχωρήσει από τη θέση του.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση των εκπροσώπων των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων, που κατά τη χθεσινή μέρα «απασφάλισαν», επιδιδόμενοι σε έναν... εμφύλιο δίχως τέλος, ωστόσο όλοι τους φέρονται να αναγνωρίζουν την ανάγκη εξεύρεσης λύσης, πριν επέλθει η ολική καταστροφή. Δεν αποκλείεται, κατανοώντας το μέγεθος του προβλήματος, να ρίξουν σήμερα «νερό στο κρασί τους» και να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν στην άμεση εκλογή του νέου προέδρου από άλλη εταιρία.
Μέχρι τώρα, ωστόσο, η μόνη εμφανής διάθεση που υπάρχει είναι αυτή της οξείας αντιπαράθεσης, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα να ζητούν την παραίτηση Μεϊμαράκη, τον Άδωνι Γεωργιάδη να ζητά εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της ΝΔ και όλους από κοινού να ζητούν την παραίτηση της ΚΕΦΕ και του Ανδρέα Παπαμιμίκου. Την ίδια στιγμή, συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα έκαναν λόγο για «προμελετημένο Βατερλό ώστε να μη γίνει η διαδικασία»... φωτογραφίζοντας τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Από την πλευρά τους, συνεργάτες του τελευταίου απέρριπταν μετ' επιτάσεως τις παραπάνω καταγγελίες, σημειώνοντας πως αφενός «όλοι όσοι είναι σε θέσεις-κλειδιά στο κόμμα στηρίζουν τον κ. Τζιτζικώστα» και αφετέρου, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «σε όλες τις δημοσκοπήσεις έχει μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο και δεν υπήρχε λόγος να... στήσει μια τέτοια ιστορία».
Και μέσα σε όλα αυτά, ένα τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη άναψε ακόμα περισσότερο τα αίματα. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ, μετά τα χθεσινά γεγονότα, να παραιτηθεί τόσο από το αξίωμά του όσο και από την υποψηφιότητά του, με τον κ. Μεϊμαράκη να του απαντά σε πολύ υψηλούς τόνους ρίχνοντας νέο «λάδι στη φωτιά».
«Βούτυρο στο ψωμί»
Η πλευρά Μεϊμαράκη εκτιμά ότι είναι δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου μετά από 2-3 εβδομάδες με άλλη εταιρεία, πρόταση που πιθανόν να πέσει στο τραπέζι κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Η εταιρία Infosolution, που είχε επιλεγεί για τη διαδικασία, επέστρεψε χθες την προκαταβολή που είχε λάβει (από τις 300.000 ευρώ που είχε συμφωνηθεί να εισπράξει συνολικά), ενώ επισήμως η ΝΔ ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή σε βάρος της, ζητώντας το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, γαλάζιοι βουλευτές ζητούν τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος (θέση που διατύπωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης), ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που ζητούν σύγκληση έκτακτου συνεδρίου και μετάθεση της εκλογής προέδρου για το 2016!
Προς το παρόν, πάντως, η πλήρης αποτυχία της ΝΔ να διοργανώσει με επιτυχία τις εσωκομματικές της εκλογές, είναι «βούτυρο στο ψωμί» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία μπορεί... ανενόχλητη (τουλάχιστον όσον αφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση) να φέρνει προς ψήφιση όλα τα δύσκολα μνημονιακά νομοσχέδια.