Λόγω της υπάρχουσας αβεβαιότητας και της ρευστότητας που επικρατεί σε ένα σωρό σημαντικά ζητήματα, πολλές επιχειρήσεις θα καθυστερήσουν φέτος να οριστικοποιήσουν τους προϋπολογισμούς τους για την επόμενη χρονιά έως και το τέλος του Δεκέμβρη.
«Πιθανόν να φτάσουμε και μέχρι τα Χριστούγεννα. Κανονικά, αυτή την περίοδο θα έπρεπε να είμαστε αρκετά κοντά στο να ολοκληρώσουμε τον προϋπολογισμό μας για το 2016, αλλά το καθυστερούμε μέχρις ότου να δούμε το πώς θα κινηθεί η γενικότερη κατάσταση στις τράπεζες, στο πολιτικό σκηνικό και στην οικονομία» δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο επιχειρηματικό στέλεχος συμπληρώνοντας:
«Πέρυσι, πολλές επιχειρήσεις είχαν ξεκινήσει τη χρονιά με δύο εναλλακτικούς προϋπολογισμούς, λόγω του κλίματος της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατούσε προς τα τέλη του 2014. Φέτος, μπορούμε να πούμε πως η πολιτική κατάσταση δείχνει να είναι πολύ περισσότερο σταθεροποιημένη παρά τις αποχωρήσεις κάποιων βουλευτών από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες εκκρεμότητες, όπως το τι τελικά θα γίνει με τους κεφαλαιακούς ελέγχους, το πώς θα αντιδράσει η ζήτηση στο μπαράζ των φόρων που έχει επιβληθεί κατά τους τελευταίους μήνες και θα ενταθεί στη συνέχεια, το κατά πόσο η κυβέρνηση θα αρχίσει να αποπληρώνει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές της και τόσα άλλα».
Πέραν αυτών όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι διοικήσεις πολλών επιχειρήσεων δείχνουν να είναι πελαγωμένες μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί φέτος, αλλά και με τα τόσα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν.
Για παράδειγμα, κάποιες εταιρείες ξεκίνησαν επεκτατικά σχέδια κατά το πρώτο εξάμηνο, τα οποία σταμάτησαν απότομα το καλοκαίρι λόγω των capital controls και τώρα εξετάζεται το αν τελικά θα τα συνεχίσουν.
Άλλες επιχειρήσεις περιμένουν να εξειδικευθεί η κυβερνητική πολιτική σε διάφορους κλάδους και δραστηριότητες, προκειμένου να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις για μια σειρά από σημαντικά θέματα και μετά να οριστικοποιήσουν τον προϋπολογισμό του 2016.
Πολλές διοικήσεις περιμένουν από τις τράπεζες την ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεών τους προκειμένου να ξανασυζητήσουν την εξέλιξη της δανειακής τους συνεργασίας. Ανάλογα με το αποτέλεσμα των συζητήσεων, θα επηρεαστούν αρκετές από τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν μέσα στην επόμενη χρονιά.
Δεν είναι λίγοι επίσης οι επιχειρηματίες που έχουν έρθει σε επαφή με διεθνή funds προκειμένου να αντλήσουν «ζεστό χρήμα» και να επεκταθούν, ή έστω να λύσουν το πρόβλημα της ρευστότητάς τους. Τα σχέδιά τους είναι υπαρκτά και ενίοτε φιλόδοξα, πλην όμως οι ξένοι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής μέχρις ότου να πειστούν πως η γενικότερη κατάσταση στη χώρα βαίνει προς ομαλοποίηση.
Γενικότερα, ο επιχειρηματικός κόσμος έχει εκφράσει την δυσφορία του για τη στάση ορισμένων κυβερνητικών παραγόντων που κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα μιλούν ασυντόνιστα για νέους φόρους, οι οποίοι αναστατώνουν την αγορά και συχνά ανακαλούνται μετά από κάποιες ημέρες.
Οι ψυχραιμότεροι πάντως παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, ελπίζουν πως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η κατάσταση θα αρχίσει σταδιακά να ομαλοποιείται, ενώ -σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους- ένα ακόμη μεγάλο βήμα θα γίνει με την ψήφιση του ασφαλιστικού μέσα στο Δεκέμβριο. Συχνά μάλιστα επικαλούνται το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων ακολουθούν εδώ και κάποιους μήνες καθοδική τάση, η οποία συνεχίζεται και κατά τις τελευταίες ημέρες παρά το γεγονός ότι οι τιμές διάθεσης των νέων μετοχών στις τράπεζες ήταν πολύ χαμηλές.
«Κατά τους τελευταίους μήνες, οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 500 μονάδες βάσης, όταν των άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν αυξηθεί κατά 20-30 μονάδες λόγω των γενικότερων εξελίξεων γύρω από την κινεζική οικονομία και την τρομοκρατία. Η μείωση των αποδόσεων αντανακλά την σταδιακή εμπέδωση ενός κλίματος σταθερότητας, χωρίς να υπάρχει κάποιος που να αμφιβάλει πως πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση», καταλήγουν.