Τράπεζες: Διπλή αβεβαιότητα μετά το Παρίσι

Ερχεται νευρικότητα στις αγορές. Κρίσιμο να μην υπάρξουν εξελίξεις που θα αυξήσουν τον κίνδυνο χώρας. Το ενδεχόμενο νέας παράτασης στις ιδιωτικές τοποθετήσεις και η ανησυχία για αύξηση της επιφυλακτικής στάσης από ξένους επενδυτές.

Τράπεζες: Διπλή αβεβαιότητα μετά το Παρίσι

Στη χειρότερη συγκυρία για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και το εν εξελίξει εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, ήρθε το τρομοκρατικό κτύπημα του ISIS στο Παρίσι. 

Την ώρα που οι τράπεζες και ανάδοχοι επέλεξαν να κρατήσουν ανοικτή τη διαδικασία ιδιωτικής τοποθέτησης σε θεσμικούς και άλλους ειδικούς επενδυτές ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ποντάροντας στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών και σε θετική δήλωση για την αποδέσμευση των 2+10 δισ. ευρώ, ανοίγει ένα νέο μέτωπο αβεβαιότητας.

Το τυφλό τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι επαναφέρει στις αγορές τον όρο «αδιανόητοι κίνδυνοι». Μαζί του επανέρχεται και η νευρικότητα. Η ένταση και η διάρκειά της θα κριθεί από τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας.
Η προσοχή θα στραφεί, σύμφωνα με αναλυτές, στα μέτρα που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Αν το κτύπημα επιτείνει τα συντηρητικά αντανακλαστικά που πυροδοτεί ήδη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το μεταναστευτικό, είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα τεθεί θέμα αυστηροποίησης της συνθήκης του Σένγκεν, εξέλιξη που ενδέχεται να πλήξει τις μεταφορές και βεβαίως τον τουρισμό.

Την ίδια στιγμή είναι πιθανόν να αυξηθούν οι πιέσεις για λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας στις πύλες εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι κάποιοι από τους πρωτεργάτες του τρομοκρατικού κτυπήματος μπήκαν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος, εκμεταλλευόμενοι το κύμα εισροής Σύρων προσφύγων, η ανασφάλεια των επενδυτών θα επιταθεί καθώς αυξάνεται το ρίσκο χώρας.

Το κακό για τις εγχώριες τράπεζες είναι ότι η νευρικότητα έρχεται τη στιγμή που περίμεναν τη… λύτρωση από την άρση της πολιτικής αβεβαιότητας και την αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ προς το ΤΧΣ.

Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών που συμμετέχουν στα σχήματα αναδοχής, αρκετοί επενδυτές έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να δεσμεύσουν κεφάλαια ή να αυξήσουν το ποσό που προτίθεται να βάλουν, στην περίπτωση που κυβέρνηση και θεσμοί φθάσουν σε συμφωνία η οποία θα επικυρωθεί από το EWG. Ωστόσο και σε αυτό το μέτωπο το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει, δεδομένου ότι οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις του Σαββάτου δεν οδήγησαν σε συμφωνία και ορίστηκε νέος κύκλος για σήμερα, ενώ ο Ντάισελμπλουμ προανήγγειλε ότι το EWG θα γίνει την Τρίτη.

Το ερώτημα είναι πόσο θα επηρεάσει τις μεσοπρόθεσμου ορίζοντα επενδυτικές επιλογές, όπως η συμμετοχή στην ΑΜΚ των ελληνικών τραπεζών, η νευρικότητα που προκαλεί βραχυπρόθεσμα το τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι. Αν δηλαδή, θα αυξήσει την επιφυλακτικότητα των ξένων, με αποτέλεσμα είτε να μειωθεί το ποσό που προτίθενται να βάλουν στις τράπεζες, είτε να υπαναχωρήσουν ως προς την αρχική τους πρόθεση, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν δεσμεύσει κεφάλαια.

Αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί οι τράπεζες να αναγκαστούν να παρατείνουν ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας τα βιβλία προσφορών, ποντάροντας σε ταχεία υποχώρηση της διπλής αβεβαιότητας μετά την επίτευξη συμφωνίας και την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς Ευρώπης για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών που θα κτυπούν το πρόβλημα στη ρίζα, αντί να υψώνουν τείχη.

Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιοι που επισημαίνουν ότι το «τυφλό» κτύπημα στο Παρίσι ενδέχεται να αποτελέσει τομή στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσδίδοντας στην πολιτική το πάνω χέρι, σε σχέση με την οικονομία. Εξέλιξη που θα αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v