Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλειστηριασμοί: Στην κάλυψη του 55% των δανειοληπτών μπαίνει ο πήχης

Πώς εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων της τρόικας. Οι διαφορές σε εισοδηματικό κριτήριο, αντικειμενική αξία και σύνολο οφειλής. Στο τραπέζι των συζητήσεων και η ετήσια αναπροσαρμογή των ορίων προστασίας.

Πλειστηριασμοί: Στην κάλυψη του 55% των δανειοληπτών μπαίνει ο πήχης

Υστατες προσπάθειες για την επίτευξη ενός «έντιμου συμβιβασμού» με τους δανειστές σε ό,τι αφορά στα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για όσους ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη, καταβάλλει η Κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν επιχειρήσει να βρουν συγκλίσεις από τις αρχικές τους θέσεις, χωρίς ωστόσο να φτάσουν σε συμφωνία. Οι διαφορές παραμένουν και είναι σημαντικές -σ.σ. παράγοντας που είναι κοντά στη διαπραγμάτευση κάνει λόγο για χάος και ουσιαστική διάσταση απόψεων-, με το εισοδηματικό κριτήριο να παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι.

Η ελληνική πλευρά, αν και επισήμως φαίνεται να μην κάνει πίσω από τα αρχικά κριτήρια που έχει βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, σε επίπεδο διαπραγμάτευσης φέρεται να είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο η αντικειμενική αξία του ακινήτου να υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για το παιδί.

Το εισοδηματικό κριτήριο για μια οικογένεια να υποχωρήσει ελαφρά κάτω από τις 30.000 ευρώ. Απώτερος στόχος αυτής της νέας βελτιωμένης πρότασης της ελληνικής πλευράς, η προστασία του 55% των δανειοληπτών.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται ο προσδιορισμός του εισοδήματος με βάση έναν συντελεστή (για παράδειγμα 1,6-1,7) επί του κόστους διαβίωσης όπως αυτό προκύπτει από την ΕΛΣΤΑΤ για την κάθε οικογένεια. Αυτό θα μπορούσε είτε να είναι σταθερό για μια τριετία, είτε να ξεκινήσει από υψηλό ποσοστό (π.χ. 1,7) και να υποχωρεί κάθε χρόνο.

Πάντως, αν και δανειστές και κυβέρνηση δεν τα έχουν βρει στο ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και στο εισοδηματικό κριτήριο, φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει οι 200.000 ευρώ να είναι το ύψος του συνολικού χρέους που δεν πρέπει να ξεπερνά όποιος επιδιώκει να προστατεύσει την κατοικία του από πλειστηριασμό.

Ποσό το οποίο θεωρείται χαμηλό από την Ένωση Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, εκπρόσωποι της οποίας πριν από λίγες ημέρες συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη ενώ αύριο Τρίτη 10 Νοεμβρίου, μαζί με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (ΠΟΜΕΚ) Η Παρέμβαση, θα έχουν συνάντηση με τον τεχνικό κλιμάκιο των θεσμών.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ εκτιμά πως το ένα τρίτο των οφειλετών θα μείνει εκτός του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σημειώνεται πως το σύνολο των κόκκινων στεγαστικών δανείων εκτιμάται ότι αγγίζει τις 320.000, ενώ η συνολική τους αξία ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v