Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα κριθεί στο σημερινό Eurogroup

Θέμα κοινωνικής συνοχής έθεσε ο πρωθυπουργός στους συνομιλητές του. Κρίσιμο Eurogroup με το βλέμμα στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Για «διάθεση προσέγγισης», μιλούν κυβερνητικές πηγές. «Θα συζητήσω με τον Σόιμπλε», διαμήνυσε η Μέρκελ. «Θερμός υποστηρικτής» ο Ολάντ.

Τι θα κριθεί στο σημερινό Eurogroup

Την «αρχή της πολιτικής διαπραγμάτευσης» σηματοδοτούν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Οπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός ζήτησε επισήμως «πολιτική λύση» για την προστασία της πρώτης κατοικίας «όσων αποδεδειγμένα είναι οικονομικά αδύναμοι», καθώς ούτε χθες καρποφόρησαν οι οικονομικές διαβουλεύσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας περίμενε να φανούν οι προθέσεις των «θεσμών» το Σαββατοκύριακο και μετά «να σηκώσει το τηλέφωνο», παρότι η αρχική σκέψη ήταν να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Κομισιόν την Παρασκευή.

Εθεσε θέμα κοινωνικής συνοχής

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έθεσε θέμα κοινωνικής συνοχής στην περίπτωση που «βγουν στο σφυρί» σπίτια πολιτών οι οποίοι δεν μπορούν αντικειμενικά να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Η επισήμανση που φέρεται να έκανε -«σας το λέω για να ξέρετε..- παραπέμπει στη σαφή προειδοποίηση για πρόκληση ανεξέλεγκτων καταστάσεων, δεδομένου ότι τα περισσότερα μέτρα της συμφωνίας είναι, έτσι κι αλλιώς, επώδυνα, ενώ συνοδεύονται από βαριές φορολογικές υποχρεώσεις το επόμενο διάστημα.

Οπως σημείωνε και χθες το Euro2day.gr, κυβερνητικά στελέχη παρακολουθούν «με προσοχή» την επαναδραστηριοποίηση της Χρυσής Αυγής, η οποία ποντάρει στην απογοήτευση για να εμφανισθεί ότι «μόνο αυτή» βρίσκεται απέναντι στα κόμματα του λεγόμενου «ευρωμονόδρομου» και να προσελκύσει ένα (όχι μικρό αριθμητικά) κοινό.

«Διάθεση προσέγγισης»

Κατά τις κυβερνητικές πηγές, οι συνομιλίες του πρωθυπουργού «έγιναν σε κλίμα κατανόησης» ενώ διεφάνη «διάθεση προσέγγισης», κυρίως στο θέμα των 100 δόσεων.

Η κ. Μέρκελ φέρεται να συμφώνησε στο πρόσθετο «βάρος» που προκαλεί στη χώρα το προσφυγικό, ενώ δεσμεύθηκε να συζητήσει το θέμα με τον Β. Σόιμπλε πριν από την έναρξη του σημερινού Eurogroup.

Την ίδια στάση κράτησε ο κ. Γιούνκερ, ενώ ενημέρωσε ότι θα κάνει κι ο ίδιος σήμερα «κάποιες κινήσεις».

Ο πλέον υποστηρικτικός ήταν ο κ. Ολάντ, ο οποίος επανέλαβε αυτό που είχε πει προ δύο εβδομάδων από την Αθήνα: ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν να προστατευθεί η στέγη των οικονομικά αδύναμων.

Ικανοποίηση για το ταξίδι στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον κ. Γιούνκερ και το προσφυγικό, ειδικότερα την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να αποδεσμευτούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ προς τη χώρα για τις ανάγκες ταυτοποίησης και φιλοξενίας των προσφύγων.

Κατά τις κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες και ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασαν ικανοποίηση για το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, στις 17 Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι θα μεταβεί στη γείτονα εκπροσωπώντας όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ.

Δόση όχι, θετική πρόοδος ναι

Σε κάθε περίπτωση, το σημερινό Eurogroup είναι κρίσιμο τόσο όσον αφορά στις αποφάσεις, όσο και τις εντυπώσεις. Στο μέτωπο των αποφάσεων, όλα τα δεδομένα λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης υποδεικνύουν ότι το Eurogroup δεν θα ανάψει πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Η απόσταση που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές στο θέμα των πλειστηριασμών δεν γεφυρώθηκε παρά τις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις από την περασμένη Παρασκευή έως και χθες το απόγευμα, γεγονός το οποίο καταγράφηκε και στη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Ως εκ τούτου, εκταμίευση δεν φαίνεται στον ορίζοντα της σημερινής συνεδρίασης, αν και πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν με νόημα χθες το βράδυ πως παρότι συμφωνία δεν υπάρχει, «δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις» σήμερα, πριν την έναρξη του Eurogroup.

Στο βασικό σενάριο λοιπόν, όπου το Eurogroup δεν ανάβει πράσινο φως για εκταμίευση, έρχεται να προστεθεί η πτυχή των εντυπώσεων. Και εδώ το ζήτημα είναι να μη φτάσουμε στο σημείο να περάσουμε στο adverse -κατά τα πρότυπα της ανακεφαλαιοποίησης- σενάριο.

Κοινώς, η ανακοίνωση η οποία θα εκδοθεί από το Eurogroup έχει μεγάλη σημασία να μη δίνει την εντύπωση σοβαρής εμπλοκής και πισωγυρίσματος στην εποχή προ της 12ης Ιουλίου, την οποία επανειλημμένα μνημόνευσε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Π. Μοσκοβισί, τραβώντας σε αυτό το χρονικό σημείο τη διαχωριστική γραμμή πάνω στην οποία άρχισε να οικοδομείται εμπιστοσύνη με την ελληνική κυβέρνηση.

Οι εντυπώσεις της ανακοίνωσης μπορούν να θεωρηθούν καθοριστικές καθώς σήμερα ξεκινά η διαδικασία άντλησης κεφαλαίων από τις συστημικές τράπεζες, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους, και το μήνυμα δεν χρειάζεται να αναλυθεί γιατί είναι καθοριστικό για τις προσπάθειες άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Το κλίμα που μετέδιδαν πηγές με γνώση των διαδικασιών πάντως είναι πως πιθανότερο θεωρείται το Eurogroup να καταγράψει την πρόοδο και να δώσει περιθώριο ολίγων ημερών στην ελληνική πλευρά να καλύψει τα τελευταία δύσκολα προαπαιτούμενα για τα 2 δισ. ευρώ.

Τα δύσκολα της τελικής ευθείας δεν είναι άλλα από το θέμα των πλειστηριασμών σε πρώτο πλάνο και σε δεύτερο επίπεδο, πολύ μικρότερης δυσκολίας, το ζήτημα των εκατό δόσεων και ακόμα λιγότερο των τιμών στα γενόσημα φάρμακα.

Για τους πλειστηριασμούς, η διαπραγμάτευση έχει πάρει έντονα πολιτικό χρώμα, για τις εκατό δόσεις η διαφορά είναι 29 ημέρες. Οι δανειστές επιμένουν ότι όποιος δεν πληρώνει έναν φόρο στην ώρα του, να χάνει τη ρύθμιση των εκατό δόσεων από την επομένη.

Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει απώλεια της ρύθμισης μετά την πάροδο τριάντα ημερών και εμφανίζεται διατεθειμένη να δώσει κλιμακωτή μείωση του χρόνου (των τριάντα ημερών) με την πάροδο των μηνών, με τη σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας στην ελληνική οικονομία και την επάνοδο στην ανάπτυξη.

Οι δανειστές όμως θεωρούν ότι το περιθώριο των 30 ημερών συμβάλλει στη διατήρηση της «κουλτούρας κακοπληρωτών», η οποία εκτιμούν ότι έχει γίνει δεύτερη φύση των Ελλήνων.

«Προφανώς, αδυνατούν να αντιληφθούν ότι ακόμα και ένας φορολογούμενος ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με μπαταχτσήδες μπορεί ένα μήνα να καθυστερήσει να πληρώσει τη δόση του, διότι απλά δεν τον πλήρωσε η επιχείρηση στην οποία εργάζεται», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος δίνοντας το κλίμα των διαπραγματεύσεων...

Μεγάλη σημασία θα έχουν και οι δηλώσεις των συμμετεχόντων υπουργών, οι οποίες θα προηγηθούν και θα ακολουθήσουν το Eurogroup. Τη μεγαλύτερη όμως θα έχει το ανακοινωθέν. Και αν δίνει ένα περιθώριο έως την Τετάρτη για παράδειγμα, όπως εκτιμούσαν ορισμένες πηγές χθες, για να κάνει η Ελλάδα πράξη όσα συμφωνηθούν(;) για τους πλειστηριασμούς, το μεγάλο ζήτημα θα είναι να μη χαθεί άλλη μία προθεσμία και να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ. Διότι στην αντίθετη περίπτωση μπλέκουμε ξανά. Και το μπλέξιμο παρασύρει όχι μόνο το επόμενο 1 δισ. ευρώ (για το οποίο έρχονται οι επικεφαλής των δανειστών Τετάρτη για να οριστικοποιήσουν τη λίστα με τα προαπαιτούμενα), αλλά και τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης, τα οποία επίσης αναμένεται να συνδεθούν με μία υπολίστα προαπαιτουμένων σχετικών με τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v