Τα τελευταία 24ωρα θυμίζουν ...άνοιξη του 2015 και όχι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Οι εταίροι-δανειστές «έτριξαν τα δόντια» στη διαπραγμάτευση εγκαταλείποντας τα χαμόγελα και τις φιλοφρονήσεις του μετα-Ιουλιανού διαστήματος.
Τα εύσημα που έδωσε προ ολίγων ημερών ο Πιερ Μοσχοβισί στη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα ακυρώνονται εν πολλοίς από την σκληρή στάση των εκπροσώπων των εταίρων – με νέες απαιτήσεις που προκαλούν ερωτηματικά δε, όπως έδειξε η απότομη σκλήρυνσή τους στο θέμα των 100 δόσεων.
Αυτό, μαζί με τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, μπλοκάρουν τις διαβουλεύσεις και ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες να βρεθεί λύση στο αυριανό Eurogroup.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτά που ζητούν οι εταίροι» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας ότι «η κοινωνική συνοχή θα διαρραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες», εάν οι πραγματικά αδύναμοι να ανταποκριθούν στις ασφυκτικές φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις τους δουν να ανοίγει με ευκολία ο δρόμος των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.
Στρώνεται έδαφος στη Χρυσή Αυγή;
Δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη μάλιστα η επαναδραστηριοποίηση της Χρυσής Αυγής μετά από πολύμηνη σιωπή – όχι λόγω της εν εξελίξει δίκης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά εξαιτίας της ελπίδας που γέννησαν οι απανωτές εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επιλογή των τραμπούκων της να επιτεθούν στον «κεντρώο ευρωπαϊστή» Γιώργο Κουμουτσάκο εκτιμάται ότι στέλνει «μήνυμα» για το «ιδεολογικό» προσανατολισμό των έκτροπων που (πιθανόν) ετοιμάζονται.
Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πλέον μονόδρομο την πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής: αρχικά επικοινωνώντας με αξιωματούχους και ηγέτες (Ζ.Κ.Γιουνκερ, Φρ.Ολαντ, Αγκελα Μέρκελ) και στη συνέχεια, «εάν χρειασθεί», θέτοντας το ζήτημα σε Σύνοδο Κορυφής.
Το όπλο του, μέχρι στιγμής, είναι η στήριξη του Γάλλου προέδρου (σ.σ. ζήτησε ήδη να συζητηθεί εκ νέου από τους υπουργούς Οικονομικών το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας).
O πρωθυπουργός μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία έθεσε το πλαίσιο: «Η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Οπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων», είπε.
Ο πορτογαλικός ... αριστερός ιός
Συνεργάτες του, πάντως, δεν υποτιμούν τις πολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται σε ευρωπαϊκές χώρες – και όχι κατ΄ανάγκην με καταλύτη το προσφυγικό: στην Πορτογαλία η κυβέρνηση μειοψηφίας του κεντροδεξιού Κοέλιο μετράει ώρες, καθώς μετά από συζητήσεις πολλών εβδομάδων συμφώνησαν χθες σε «μεγάλο αριστερό συνασπισμό» οι Σοσιαλιστές με το Μπλόκο (σ.σ. αντιστοιχεί στον ΣΥΡΙΖΑ) και το Κομμουνιστικό Κόμμα, υπό το σύνθημα «τέλος στην λιτότητα».
Εξέλιξη που δεν αποκλείεται να έχει επίδραση στην γειτονική Ισπανία που ετοιμάζεται για εθνικές εκλογές (στις 20 Δεκεμβρίου) με τον κεντροδεξιό Ραχόι να μην κάνει περίπατο...
Αν στα παραπάνω προστεθούν οι κλυδωνισμοί που προκαλεί το προσφυγικό στις κεντρο-ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες, μένει να φανεί με ποιον τρόπο οι «ισχυροί της Ευρώπης» θα αντιμετωπίσουνε το εκρηκτικό κοκτέηλ που διαμορφώνεται.
Την απάντηση «με διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε ό,τι αφορά την Ελλάδα» εν προκειμένω, δίνει ο κ.Τσίπρας – και σ΄αυτή θα εστιάσει ανοίγοντας, πάλι, την πολιτική διαπραγμάτευση.
Η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν δεν έγινε την Παρασκευή, παρότι οι συνεργάτες τους είχαν προχωρήσει την προετοιμασία, διότι «κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί άλλο ένα περιθώριο στην τεχνική διαπραγμάτευση». Αναμένεται να γίνει σήμερα, εάν διαπιστωθεί πια ότι «πάμε στο Eurogroup χωρίς λύση».
Στα «κάγκελα» και οι ΑΝΕΛ...
Πέραν τούτων, το Μαξίμου βρίσκεται και ενώπιον μιας επίσης πιο σκληρής στάσης των ΑΝΕΛ. Με τις διαφωνίες του κυβερνητικού εταίρου να μην οφείλονται τόσο στις επώδυνες οικονομικές αποφάσεις όσο στην απόφαση του πρωθυπουργικού επιτελείου να θέσει σε τροχιά μεταρρυθμίσεις που δεν γίνονται ανεκτές από την λαϊκή Δεξιά.
Ετσι, η καταψήφιση (την Πέμπτη) από τους ΑΝΕΛ της τροπολογίας για την ελληνική μπύρα και της ρύθμισης για το Μέγαρο Μουσικής, συνοδεύθηκε από σφοδρή επίθεση του Πάνου Καμμένου στον Νίκο Φίλη για τα περί Γενοκτονίας των Ποντίων και με διαρροές για αντίθεση στην συζήτηση (που ετοιμάζεται να ανοίξει το Μαξίμου) για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας εν όψει Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Συνεργάτες του κ.Καμμένου δε, σημειώνουν σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσβληθεί σύντομα από τον... πορτογαλικό ιό», εννοώντας ότι θα ανταποκριθεί σε προσέγγιση (ή «θα επιδιώξει προσέγγιση») με το ΠΑΣΟΚ και τμήμα του Ποταμιού.
Οι ίδιοι φυσικά δεν κρύβουν την δική τους αγωνία «μην έχουμε την τύχη του ΛΑΟΣ και της ΔΗΜΑΡ», οπότε αρχίζουν να αναδεικνύουν τους περίφημους διακριτούς ρόλους...