Κρίσιμη αλλά όχι αρκετή για να εξασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, κρίνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η Fitch.
Ο οίκος αξιολόγησης σε έκθεσή του αναφέρει ότι τα 14,4 δισ. ευρώ είναι ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση της δυνατότητας απορρόφησης ζημιών, αλλά δεν θα είναι -από μόνη της- αρκετή για να εξασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η βιωσιμότητα του τραπεζικού κλάδου θα παραμείνει αδύναμη, μέχρι να αντιμετωπιστούν βαθύτερα δομικά προβλήματα. Οι τράπεζες, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, διακρατούν ιδιαίτερα υψηλό όγκο προβληματικών δανείων και οι χρηματοδοτικές δομές υποφέρουν από ανισορροπίες.
Όπως σημειώνει ο οίκος, το stress test δείχνει ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες διακρατούν 112 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE). Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο 63% του ΑΕΠ και καθιστά δύσκολη την ανάκτηση, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση.
Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στο πτωχευτικό πλαίσιο ίσως βελτιώσουν την ανάκτηση. Οι προβλέψεις για τα NPEs βελτιώθηκαν αλλά παραμένουν χαμηλές, στο 53% ή και χαμηλότερα, δεδομένης της συνεχούς πτώσης της αξίας των collaterals.
Επιπρόσθετα, οι ελληνικές τράπεζες, γράφει η Fitch, εξαρτώνται πολύ από την κεντρική τράπεζα για τη χρηματοδότησή τους, δεδομένης της εκροής καταθέσεων 116 δισ. ευρώ από το 2009 και μετά, εκ των οποίων τα 43 δισ. ευρώ τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Η συμπεριφορά των πελατών παραμένει πολύ «ευαίσθητη» σε πολιτικές εξελίξεις και πιστεύουμε ότι θα πάρει χρόνο προτού η εμπιστοσύνη επιστρέψει στον τραπεζικό τομέα, σε βαθμό που θα επιτρέψει την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.
Ο οίκος εκτιμά ότι η ανακεφαλαιοποίηση πιθανότατα θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2015. Οι τράπεζες σκοπεύουν να καλύψουν τουλάχιστον τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από το βασικό σενάριο μέσω ενός συνδυασμού διαχείρισης παθητικού, πωλήσεων ενεργητικού, έκδοσης τίτλων και άλλων εσωτερικών κινήσεων.
Η Fitch πιστεύει ότι συγκεκριμένοι κάτοχοι senior και subordinated τίτλων θα υποστούν ζημίες. Παρ' όλα αυτά κάθε μεταγενέστερο bail in για senior ομόλογα που διακρατούν ιδιώτες για να καλυφθούν κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι προβληματικό και θα θέτει τις αρχές ενώπιον διεκδικήσεων αποζημίωσης.
Το ΤΧΣ ίσως συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση για να αντιμετωπίσει κεφαλαιακά κενά που αφορούν στο δυσμενές σενάριο. Ισως είναι δυνατό πιθανές κεφαλαιακές ενέσεις του ΤΧΣ να τύχουν αναγνώρισης ως προληπτική ανακεφαλαιοποίηση με βάση τον κανόνα BRRD, και έτσι να αποφευχθεί η ανάγκη να επιβάλουν οι αρχές bail in ύψους 8% στο ενεργητικό των τραπεζών.