Περιορισμένα και πολύ μακριά από τους αρχικούς στόχους θα είναι τα έσοδα του δημοσίου από την επιβολή τέλους πέντε σεντς σε κάθε στήλη του τυχερού παιχνιδιού ΚΙΝΟ, επισημαίνουν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές. Μάλιστα, στις αναλύσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών δεν περιλαμβάνονται οι τυχόν απώλειες του δημοσίου από τις διεκδικήσεις που θα εγείρει ο ΟΠΑΠ, καθώς θεωρεί πως παραβιάζεται η σύμβαση παραχώρησης που υπεγράφη κατά την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.
Οι επιφυλάξεις των αναλυτών δεν συνδέονται μόνο με τις αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα από το ΚΙΝΟ, αλλά και στο γεγονός πως δημιουργείται ένα ιδιότυπο καθεστώς όπου μόνο ένα τυχερό παιχνίδι θα έχει και φόρο και ειδικό τέλος.
Σημερινή ανάλυση της Πειραιώς Χρηματιστηριακή επισημαίνει πως το ελληνικό δημόσιο δεν θα έχει τα περίπου 205 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα που υπολογίζει από την επιβολή του ειδικού τέλους στο ΚΙΝΟ, ώστε να αποφύγει την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αντίθετα, τα έσοδα μπορεί να περιοριστούν σε μόλις 52,4 εκατ. ευρώ. Με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιούν οι αναλυτές της Πειραιώς, το ειδικό τέλος θα οδηγήσει σε μείωση κατά 25% των στηλών που παίζουν σήμερα οι παίκτες στο ΚΙΝΟ. Το 2014 εκτιμώμενο μικτό έσοδο (GGR) του OΠΑΠ από το ΚΙΝΟ, δηλαδή τα ποσά που δαπάνησαν οι παίκτες, προσέγγισε τα 570 εκατ. ευρώ.
Με την επιβολή του τέλους οι στήλες, που ήταν πέρυσι 3.700.000, θα περιοριστούν κατά 25%. Ετσι θα περιοριστούν τα κρατικά έσοδα από τοn φόρο 30% επί του GGR (θα είναι 42 εκατ. ευρώ λιγότερα εκτιμούν στην Πειραιώς Χρηματιστηριακή). Αν υπολογιστεί και η επίπτωση από τον περιορισμό των κερδών του OΠΑΠ κ.ο.κ., το τελικό όφελος για το δημόσιο θα περιοριστεί σε μόλις 52,4 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως χθες η ομοσπονδία των πρακτόρων του ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ) έστειλε επιστολή στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών με την οποία υποστηρίζει πως τυχόν επιβολή του τέλους θα προκαλέσει «οικονομική καταστροφή» του κλάδου. Στην αγορά επισημαίνουν πως «απειλούνται με λουκέτο ένα στα τρία πρακτορεία, καθώς ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες».