Ο Μάρτιν Σουλτς άνοιξε επισήμως τη συζήτηση για χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος λόγω προσφυγικού και μένει να φανεί εάν οι εταίροι-δανειστές θα την υιοθετήσουν στο Eurogroup της Δευτέρας.
Ο αγώνας δρόμου για το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων μέχρι τη «σύνοδο» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ξεκίνησε χθες το βράδυ, με την τηλεδιάσκεψη που είχαν με τους θεσμούς οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης και Γιώργος Χουλιαράκης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα ανοικτά ζητήματα που αναζητούν λύση είναι τα εξής: κόκκινα δάνεια (με αιχμή τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς), οι 100 δόσεις, τα ισοδύναμα για να μείνει μηδενικός ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι φόροι υπέρ τρίτων (κυρίως το αγγελιόσημο) και οι τιμές για τα γενόσημα φάρμακα.
Στόχος, κατά τις ίδιες πηγές, είναι τα παραπάνω «να κλείσουν πριν από το Eurogroup ή στη διάρκεια του Eurogroup», ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν χθες το βράδυ ότι σήμερα θα υπάρξει ένα καλό νέο (σ.σ. πληροφορίες αναφέρουν ότι αφορά στο ΦΠΑ στην εκπαίδευση).
Ειδικά για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι «η μεγάλη μάχη δίνεται για το εισοδηματικό όριο που θα τεθεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας» και όχι μόνο (ή κυρίως) για το όριο της αντικειμενική αξίας.
Υπενθυμίζουν δε, ότι το κουαρτέτο μετακινήθηκε από τις 60.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας (που ήταν η αρχική του πρόταση) στις 120.000 ευρώ «μέσα σε 24 ώρες», αλλά παρέμεινε αμετακίνητο στο εξαιρετικά χαμηλό εισοδηματικό «όριο της φτώχειας» των 13.900 ευρώ ετησίως για ζευγάρι χωρίς παιδιά.
Διαβούλευση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την μπίρα
Ενδεικτικό της προσπάθειας είναι η διαβούλευση που γινόταν χθες τη νύχτα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, ώστε να «περάσει» σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής η φορολογική ρύθμιση για τις μικρές ελληνικές ζυθοποιίες.
Οι ΑΝΕΛ, όπως είχαν προειδοποιήσει, καταψήφισαν τη ρύθμιση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με αποτέλεσμα αυτή να αποσυρθεί από το πολυνομοσχέδιο, αφού αρνητική ψήφο έδωσε και (σύσσωμη) η αντιπολίτευση.
Δεδομένου όμως ότι ανήκει στα προαπαιτούμενα και, άρα, είναι δεσμευτική η ψήφισή της, ο ΣΥΡΙΖΑ (δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Σωκράτη Φάμελλου) ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τους ΑΝΕΛ, ώστε η ρύθμιση να "επιστρέψει" στη σημερινή συζήτηση-ψηφοφορία με τη μορφή τροπολογίας.
Αυτό που ζητά ο κυβερνητικός εταίρος είναι να αυξηθεί το όριο ετήσιας παραγωγής (από τις 200.000 εκατόλιτρα που έθετε η αρχική ρύθμιση) πάνω από το οποίο επιβαρύνονται φορολογικά οι Ελληνες μικροζυθοποιοί. Οι οποίοι χαρακτήρισαν τη ρύθμιση «προϊόν lobbying των πολυεθνικών», προκειμένου να εξοστρακίσουν από τα ράφια την ελληνική μπίρα.
Οι προσπάθειες αυτές ωστόσο δεν στέφθηκαν με επιτυχία με αποτέλεσμα το θέμα να μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα.
Στήριξη από Σουλτς
Οσον αφορά στην εδώ παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Μαξίμου αξιολογεί ως «πολύ θετικές» τις χθεσινές δηλώσεις του. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σουλτς στη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό εξέφρασε τη θέση ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση, δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα».
Είναι ενδεικτικό, λένε, ότι αναφέρθηκε στη ρήτρα εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας που ισχύει για χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης -και δη, λόγω προσφυγικού.
«Εκ μέρους της ΕΕ» ο Τσίπρας στην Τουρκία
Ο κ. Σουλτς φέρεται να συμφώνησε με την ελληνική θέση ότι η αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών συναρτάται με τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης προσφύγων (hot spots) στην Τουρκία, καθώς και με την ενίσχυση της φύλαξης των τουρκικών συνόρων.
Επ' αυτού, όχι μόνο «καλωσόρισε» την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, αλλά επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη γειτονική χώρα «και εκ μέρους της ΕΕ».
Σε «κακή» στιγμή η επίσκεψη στα νησιά
Σήμερα οι κύριοι Τσίπρας και Σουλτς θα επισκεφθούν τη Μυτιλήνη και άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Η επίσκεψη γίνεται σε μία στιγμή που η κατάσταση είναι έκρυθμη καθώς η απεργία των ναυτικών εγκλώβισε στα νησιά δεκάδες πρόσφυγες που επρόκειτο να ταξιδέψουν στον Πειραιά, με την ΠΝΟ (που «ελέγχεται» από το ΚΚΕ) να μη δίνει την ειδική άδεια να αποπλεύσει ένα, τουλάχιστον, πλοίο για τη μεταφορά τους.