Ιδιαίτερα αιχμηρός για την τροπή που παίρνει ο διάλογος γύρω από την αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού προβλήματος εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στο «ετήσιο ραντεβού της διαμεσολάβησης».
«Η ιδιωτική ασφάλιση δεν ζητά ούτε χάρες, ούτε ειδική μεταχείριση, αλλά τον συμπληρωματικό ρόλο που της δίδεται σε κάθε υγιή οικονομία του κόσμου, ο οποίος είναι να δρα συμπληρωματικά με το κράτος», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, συμπληρώνοντας:
«H ιδεολογία έρχεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα. Το κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει να υπόσχεται και να κρατά όλο το βάρος της ασφάλισης στη σύνταξη πεισματικά μόνο του. Το θύμα θα είναι ο πολίτης, που θα κινδυνεύσει να βρει άδεια ταμεία. Αν αξιολογήσουμε το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, όχι το Solvency II των ασφαλιστικών εταιρειών δεν θα πέρναγε, αλλά... ούτε έξω από το Solvency I. Η Ελλάδα, σε όρους διαλόγου, βρίσκεται σε άλλον πλανήτη! Κανείς δεν μιλάει για τον Β' πυλώνα και ο κόσμος δεν τον καταλαβαίνει».
Στη συνέχεια, ο κ. Σαρρηγεωργίου απαντώντας σε βολές που εκτοξεύθηκαν για τις σχέσεις ασφαλιστικών εταιρειών-διαμεσολαβητών, δήλωσε: «Το πρόβλημα είναι το μέγεθος της πίτας της ασφαλιστικής αγοράς και όχι το μοίρασμά της. Δεν πιστεύω σε απαγορεύσεις, αλλά σε σωστές ρυθμίσεις και από εκεί και πέρα, οι παραβάτες να υφίστανται τις κυρώσεις.
Το 2016 αρχίζουμε με το Solvency II, δεν τελειώνουμε. Πρέπει όλοι να πιστέψουμε στο σύστημα αυτό, να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Σε ένα χρόνο από σήμερα θα ζούμε σε άλλες συνθήκες και όσες εταιρείες συνεχίσουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη, θα τιμωρούνται άμεσα».
Όμως, πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις και αναφορές έγιναν κατά το «ετήσιο ραντεβού της διαμεσολάβησης» και από άλλους παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς και της οικονομικής ζωής του τόπου.
Η γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ κα Μαργαρίτα Αντωνάκη εκτίμησε -μεταξύ άλλων- ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αντεπεξέλθουν με επιτυχία το θέμα του Solvency II.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος κ. Γιώργος Καραβίας σημείωσε πως «τα χρήματα που καταβάλουμε στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης δεν θα μπορούμε να τα παίρνουμε πίσω και δεν θα πρέπει να συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε. Η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη επιλογή. Καλούμε λοιπόν τους αρμόδιους να ξεφύγουν από ιδεοληψίες, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει άλλη πίστωση χρόνου και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τώρα».
Ιδιαίτερα αιχμηρός για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ασφαλιστική βιομηχανία και τους Έλληνες διαμεσολαβητές ήταν ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
· Ο κλάδος των διαμεσολαβητών δεν μπορεί να φοροδιαφύγει, ωστόσο αντιμετωπίζεται από τις φορολογικές αρχές όπως άλλοι κλάδοι που ως ένα βαθμό φοροδιαφεύγουν.
· Τράπεζες παίρνουν τη δουλειά των διαμεσολαβητών με αθέμιτο ανταγωνισμό. Δεν μπορεί σε μια αγορά όπου νέοι πελάτες δεν υπάρχουν, οι διαμεσολαβητές να τρέχουν με -30% και οι τράπεζες με +30%. Να απαγορευθεί από τις τράπεζες η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων.
· Επιβάλλεται η συνεργασία κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών μέσω ΣΔΙΤ (π.χ. στον κλάδο της υγείας), προκειμένου να καλυφθεί ο κόσμος, που σήμερα δεν διαθέτει υψηλά εισοδήματα.
· Στο κομμάτι των φυσικών καταστροφών, θα πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικότητα ασφαλιστικής κάλυψης. Αν γίνει κάποια μεγάλη ανεπιθύμητη καταστροφή, από πού θα βρεθούν τα χρήματα; Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο υπάρχει σχετική πρόνοια.
· Ο ανταγωνισμός των ασφαλιστικών εταιρειών έχει ξεπεράσει κάθε όριο και έχει ευτελίσει το επάγγελμα του διαμεσολαβητή. Τα υποτιμολογημένα ασφάλιστρα θα διώξουν αρχικά από την αγορά κάποιους διαμεσολαβητές, αλλά στη συνέχεια θα διώξουν και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ειδικότερα, στον κλάδο του αυτοκινήτου θα είναι πολύ δύσκολη η αύξηση των ασφαλίστρων, όταν αρχίσουν να ανακάμπτουν οι συντελεστές ζημιών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Ζορπίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απουσία πολιτικής βούλησης στο μέτωπο των ανασφάλιστων οχημάτων και σημείωσε πως η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να πείσει για την αντικειμενικότητά της.