Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανή εμπλοκή στον διαγωνισμό πετρελαίων

Εξελίξεις αναμένονται στον διαγωνισμό για έρευνα πετρελαίου σε Άρτα, Αιτωλοακαρνανία και Δ. Πελοπόννησο. Αμφισβητείται η νομιμότητα συμμετοχής των ΕΛ.ΠΕ. που δεν καλύπτουν όρο της προκήρυξης για εμπειρία στην εκμετάλλευση πετρελαίου. Παρέμβαση της Energean στο ΥΠΕΝ. Το ιστορικό. Τι απαντούν τα ΕΛΠΕ.

Πιθανή εμπλοκή στον διαγωνισμό πετρελαίων

Κινδύνους για εμπλοκή στον διαγωνισμό για την πραγματοποίηση ερευνών στις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και ΒΔ. Πελοποννήσου επικαλούνται πηγές της αγοράς, εφόσον συνεχιστεί η διατήρηση των ΕΛ.ΠΕ. στις διαδικασίες του.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπει ότι προκειμένου να προχωρήσει η επιτροπή στην αξιολόγηση της προσφοράς ενός διαγωνιζόμενου, θα πρέπει αυτός να πληροί οπωσδήποτε όρους όπως η αποδεδειγμένη εμπειρία του στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων.

Έτσι, με δεδομένο ότι τα ΕΛ.ΠΕ. δεν διαθέτουν εμπειρία στην ανάπτυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων, ο κίνδυνος να προσβληθεί στα Διοικητικά Δικαστήρια η όλη διαδικασία του διαγωνισμού είναι υπαρκτός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προώθηση των ερευνών στις τρεις περιοχές, που είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες για την ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, γραπτές επισημάνσεις για το θέμα αυτό και για τους κινδύνους που περικλείει για το κύρος του διαγωνισμού η συνεχιζόμενη συμμετοχή των ΕΛ.ΠΕ. έκανε ήδη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εταιρεία Energean Oil & Gas, επιφυλασσόμενη των δικαιωμάτων της.

Η εταιρεία αυτή συμμετέχει στον διαγωνισμό με κατάθεση φακέλου για δύο περιοχές και συγκεκριμένα για τις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας. Ας σημειωθεί ότι για την πρώτη (Άρτα-Πρέβεζα), φάκελο έχουν καταθέσει και τα ΕΛ.ΠΕ. και είναι η μόνη για την οποία συμπίπτει το ενδιαφέρον των δύο ελληνικών εταιρειών.
Αναφορικά με τις προϋποθέσεις που τίθενται για συμμετοχή στον διαγωνισμό, σημειώνεται ότι στην προκήρυξη του διαγωνισμού, η οποία δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουλίου του 2014, περιλαμβάνονται κριτήρια η κάλυψη των οποίων αποτελεί όρο για την εξέταση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών ενός συμμετέχοντα.

Σε αυτά περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων:

· Η οικονομική βιωσιμότητα του αιτούντος να διεξάγει έρευνα και, όπου προσήκει, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές ενδιαφέροντος.
· Η αποδεδειγμένη τεχνική ικανότητα και τεχνική εμπειρία του
· Η αποδεδειγμένη εμπειρία του εντολοδόχου στην εκτέλεση εργασιών έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής (εκμετάλλευσης) υδρογονανθράκων
· Η ποιότητα του υποβληθέντος προγράμματος κ.λπ.

Επιπλέον οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά τεχνικής ικανότητας, όπως περιγραφή των πεδίων πετρελαίου ή φυσικού αερίου όπου δραστηριοποιούνται, τα αποδεδειγμένα και πιθανά αποθέματα των τελευταίων 5 ετών, η παραγωγή υδρογονανθράκων σε εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου κατά
τα τελευταία 5 έτη κ.λπ.

Το ζήτημα ακυρότητας ανακύπτει με τη μη κάλυψη εκ μέρους των ΕΛ.ΠΕ. της αποδεδειγμένης εμπειρίας στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως επίσης και στα αποδεικτικά τεχνικής ικανότητας, αφού δεν διαθέτουν την αντίστοιχη εμπειρία. Σημειώνεται ότι το «έλλειμμα» αυτό, σε άλλους διαγωνισμούς για έρευνα υδρογονανθράκων, καλύπτεται μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων, στα οποία μαζί με τα ΕΛ.ΠΕ. συμμετέχουν και εταιρείες που καλύπτουν τις απαιτήσεις (για παράδειγμα Εdison στον Δυτικό Πατραϊκό, ή η φημολογούμενη συμμετοχή της Total στα θαλάσσια blocs του Ιονίου).

Στην περίπτωση της συμμετοχής των ΕΛ.ΠΕ. στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, το έλλειμμα εμπειρίας, σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο να καλύψει η ιταλική ENEL, με την οποία τα ΕΛ.ΠΕ. είχαν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό μέσω κοινοπρακτικού σχήματος. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, η ιταλική εταιρεία, η οποία και προκάλεσε τον διαγωνισμό, υπαναχώρησε κρίνοντας ότι δεν μπορεί να αναλάβει το ρίσκο της αβεβαιότητας στην Ελλάδα.

Το ιστορικό

Το «άνοιγμα» των τριών περιοχών για έρευνες ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014 με κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους της ιταλικής ΕNEL (είναι η ιταλική ΔΕΗ). Έτσι ενεργοποιήθηκαν οι προβλέψεις της σχετικής νομοθεσίας και αφού αξιολογήθηκε η πρόταση της ENEL, στις 21 Ιουλίου 2014 εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την προκήρυξη κατάθεσης προσφορών εκ μέρους ενδιαφερομένων, για να ακολουθήσει η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις αρχές Νοεμβρίου.

Ωστόσο στις 6 Φεβρουαρίου 2015, που ήταν η ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών και ενώ είχε προηγηθεί η κυβερνητική αλλαγή μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η ENEL δεν εμφανίστηκε για τους εικαζόμενους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Έτσι την «παρτίδα έσωσαν» οι δύο ελληνικές εταιρείες, από τις οποίες όμως μόνο η Energean διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον κόλπο της Καβάλας). Αυτή τη στιγμή, η επιτροπή αξιολόγησης έχει εξετάσει τις προσφορές των δύο διαγωνιζόμενων και τους έχει καλέσει να προβούν σε βελτιώσεις.

Τι απαντά η εταιρία 

Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν διεξάγει επιτυχώς έρευνες για υδρογονάνθρακες από το 1975 μέχρι σήμερα σε 39 περιοχές σε Ελλάδα, Αίγυπτο, Λιβύη, Αλβανία και Μαυροβούνιο στις οποίες ανακάλυψε κοιτάσματα μεγέθους άνω των 200 εκατ. βαρελιών, αναφέρει σε αποψινή ανακοίνωση η εταιρεία.

Με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πιθανή εμπλοκή στον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας πετρελαίου στη Δ. Ελλάδα, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης από την προκήρυξη του διαγωνισμού εμπειρίας των ΕΛΠΕ σε ερευνητικές δραστηριότητες, ο όμιλος επισημαίνει ότι το θέμα της τεχνικής ικανότητας της εταιρείας έχει ήδη κριθεί θετικά από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης με απόφαση της 5ης Ιουνίου και προσθέτει ακόμη τα εξής:

-Τα «Ελληνικά Πετρέλαια» είναι ο μεγαλύτερος καθετοποιημένος ελληνικός ενεργειακός Όμιλος με ετήσιο κύκλο εργασιών 10 δις. ευρώ και λειτουργικά κέρδη πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Έχει αναμφισβήτητα την οικονομική επάρκεια, τα μέσα, την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να εγγυηθεί τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε όφελος της χώρας, της οικονομίας και της εταιρείας μας.

-Η Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ έχει υποβάλλει τις τελικές τεχνικές και οικονομικές προσφορές για τις περιοχές 'Αρτα - Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο, οι οποίες έχουν συνταχθεί με αμιγώς επιχειρηματικά, περιβαλλοντικά και επιστημονικά κριτήρια συνεκτιμώντας, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης στις προηγούμενες προσφορές.

Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των τριών περιοχών βρίσκεται στην τελική φάση της επιλογής. Εκτός από τα ΕΛΠΕ προσφορές έχει υποβάλει και η Energean για τις περιοχές 'Αρτα-Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία.

«Αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης με απόλυτα αξιοκρατικά και επιχειρηματικά κριτήρια. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση ιδιαίτερα υψηλών επενδύσεων στην έρευνα και αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα στοχεύοντας στην ανακάλυψη και παραγωγή πετρελαίου το συντομότερο δυνατόν, γεγονός που θα αποτελέσει κομβικό σημείο στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μας», καταλήγουν τα ΕΛΠΕ.

Σημείωση συντάκτη 

Ουδείς αμφισβήτησε την τεχνική ικανότητα των ΕΛ.ΠΕ να διεξάγουν ερευνητικές εργασίες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Το δημοσίευμα του Euro2day.gr αναφέρεται αποκλειστικά στην μη κάλυψη εκ μέρους των ΕΛ.ΠΕ. της αποδεδειγμένης εμπειρίας στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως επίσης και στα αποδεικτικά τεχνικής ικανότητας, αφού δεν διαθέτουν την αντίστοιχη εμπειρία όπως απαιτεί η προκήρυξη του διαγωνισμού.

Η προκήρυξη του υπουργείου είναι πολύ συγκεκριμένη στο σημείο αυτό. Μιλά για "αποδεδειγμένη εμπειρία του εντολοδόχου στην εκτέλεση εργασιών έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής (εκμετάλλευσης) υδρογονανθράκων".

Επίσης η προκήρυξη ζητά οι διαγωνιζόμενοι να προσκομίσουν αποδεικτικά τεχνικής ικανότητας, όπως περιγραφή των πεδίων πετρελαίου ή φυσικού αερίου όπου δραστηριοποιούνται, τα αποδεδειγμένα και πιθανά αποθέματα των τελευταίων 5 ετών, η παραγωγή υδρογονανθράκων σε εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου κατά τα τελευταία 5 έτη κ.λπ.

Είναι σαφές δηλαδή ότι κριτήριο για την επιλογή εντολοδόχου, είναι η αποδεδειγμένη εμπειρία στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και όχι απλώς η ικανότητα στην πραγματοποίηση ερευνητικών εργασιών.

Τώρα για το αν η τεχνική ικανότητα των ΕΛ.ΠΕ. έχει ήδη κριθεί θετικά από την Επιτροπή Αξιολόγησης, αυτό είναι θέμα που αφορά την ίδια την Επιτροπή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v