Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες της κυβέρνησης για το καυτό θέμα του ασφαλιστικού. Τις τελευταίες ώρες μάλιστα, αναπτύσσεται έντονη κινητικότητα από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, καθώς τα περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά και αναζητούνται εναγωνίως τρόποι ενίσχυσης της επικείμενης μεταρρύθμισης με «αναδιανεμητικά στοιχεία», προκειμένου το νέο σύστημα να παρουσιάζει κοινωνικό πρόσημο και να καμφθούν έτσι οι έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αναμένεται να παρουσιάσει τις βασικές αρχές της πρότασής του στην πολιτική γραμματεία του κόμματος, χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. Μετά τις έντονες αντιδράσεις ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα άλλωστε, και ο υπουργός κρατά αποστάσεις από το πόρισμα της επιτροπής Σοφών και υιοθετεί μόνο δύο κεντρικούς άξονες για την επικείμενη μεταρρύθμιση: Τους ενιαίους κανόνες για όλους, παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, αλλά και για τους ήδη συνταξιούχους καθώς και την εφαρμογή της Εθνικής Σύνταξης, την οποία οριοθετεί κοντά στα 390 ευρώ, ίδια για όλους τους συνταξιούχους, χωρίς εισοδηματικά ή και περιουσιακά κριτήρια, την οποία συνδέει με ρήτρα ανάπτυξης. Έτσι, η Εθνική Σύνταξη θα αυξάνεται ή θα μειώνεται ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ.
Παράλληλα βέβαια, το υπουργείο εξακολουθεί να αναζητεί πόρους ύψους 900 εκατ. ευρώ και εφόσον δεν υπάρξει κάποια θεαματική εξέλιξη σε σχέση με τη στάση των θεσμών, αυτά θα εξοικονομηθούν από τις περικοπές των συντάξεων. Υπό την πίεση των μεγάλων περικοπών και μάλιστα σε ποσά κάτω των 1.000 ευρώ, στο υπουργείο επαναφέρουν την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά τουλάχιστον 2 μονάδες, χωρίς να αποκλείεται το κόστος να μοιραστεί μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Αν και η πρόταση φαίνεται πως απορρίφθηκε ήδη από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις, οι επιχειρηματικοί φορείς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, καθώς ήδη η χώρα μας έχει από τα υψηλότερα μη μισθολογικά κόστη στην Ευρώπη. Σε ανακοίνωσή τους, μάλιστα, επισημαίνουν ότι το θύμα θα είναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας οδηγεί σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών λόγω διόγκωσης της ανεργίας και αύξησης της ανασφάλιστης εργασίας.
Αντιδράσεις προκαλεί, βέβαια, και η πρόταση για συγχώνευση της κύριας με την επικουρική σύνταξη, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πλέον σθεναρά ότι η επικουρική ασφάλιση πρέπει να παραμείνει αυτόνομη, στο πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης. Είναι χαρακτηριστική η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΕΑ (υπερεπικουρικό των μισθωτών), που ζητάει από τον υπουργό Γ. Κατρούγκαλο να δώσει λύση το συντομότερο δυνατόν σε αυτό το κορυφαίο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό θέμα, με τη διατήρηση του αναδιανεμητικού ρόλου της κοινωνικής ασφάλισης, με τη διατήρηση των δύο αυτοτελών πυλώνων της σύνταξης, κύριας και επικουρικής, και με κοινωνικό πρόσημο.