«Απόλυτα ικανοποιημένη» εμφανίζεται η κυβέρνηση από τη μέχρι τώρα παρουσία του Φρανσουά Ολάντ στη χώρα.
Με την αναφορά του -και εις... διπλούν- στο θέμα των κόκκινων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι «η πολιτική διαπραγμάτευση που επιδιώκει ο πρωθυπουργός ξεκίνησε επί ελληνικού εδάφους και σε ανώτατο επίπεδο».
"Υπάρχει πρόβλημα με τα δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση, οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να το συζητήσουν», τόνισε ο κ. Ολάντ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου... κηρύσσοντας τη διαπραγμάτευση. Λίγο αργότερα, από το βήμα της Βουλής, επανήλθε στο θέμα με περισσότερη σαφήνεια, τονίζοντας ότι πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup. «Πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα για μια στέγη», είπε χαρακτηριστικά στο κοινοβούλιο.
Στα «συν» ανήκει η χθεσινή αναφορά του Γάλλου ηγέτη στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. "Η Γαλλία θα παρακολουθεί στενά το θέμα", δήλωσε στο Προεδρικό Μέγαρο. «Μέχρι το τέλος του μηνός, 2 δισ. ευρώ πρόκειται να εκταμιευθούν ως πρώτη υποδόση κατόπιν εξέτασης των δεσμεύσεων που ήδη έχουν εφαρμοσθεί, ενώ η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα λάβει χώρα αμέσως μετά».
Με την (εντυπωσιακή…) επισήμανση ότι «η Γαλλία θα παρακολουθεί το θέμα στενά».
Πέραν τούτων, η στήριξή του στο ζήτημα του ελληνικού χρέους ήταν επίσης ηχηρή -αν και αναμενόμενη: «Νέες παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους είναι απαραίτητες για τη συνέχιση του προγράμματος, σύμφωνα με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου. Επιθυμία μου είναι να προχωρήσουμε σ’ αυτό το θέμα, ώστε να γίνει ελάφρυνση του χρέους για την οικονομία. Αυτό αποτελεί τμήμα της συνολικής απόφασης», δήλωσε... αμέσως μετά την άφιξή του στη χώρα μας.
Επενδυτικές συμπράξεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της διευρυμένης συνάντησης Τσίπρα-Ολάντ το πρωί (παρουσία υπουργών των δύο χωρών), ο πρωθυπουργός έθεσε τα εξής θέματα: κόκκινα δάνεια, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, χρέος, συλλογικές συμβάσεις, ασφαλιστικό, ΑΔΜΗΕ.
Εκτενείς ενημερώσεις έκαναν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (για το δημοσιονομικό σκέλος της αξιολόγησης) και ο Γιάννης Μουζάλας (για το προσφυγικό).
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η γαλλική πλευρά δεν έθεσε θέμα συμμετοχής στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις -κατά μία εκδοχή δε, πρόταξε ενδιαφέρον απόκτησης του managment και όχι πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. Ο κ. Ολάντ φέρεται να εξέφρασε τη θέση «να αποτελέσει η Γαλλία γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς».
Οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών στράφηκαν κυρίως στα θέματα: αξιοποίησης του "πακέτου Γιούνκερ", συνεργασιών μεταξύ ιδιωτικών εταιριών, συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού τομέα των δύο χωρών στον επενδυτικό τομέα (και στις αναδυόμενες οικονομίες, με έμφαση στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή).
Σε θεματικό επίπεδο αναδείχθηκαν οι συνεργασίες σε τουρισμό, αγροτικό τομέα, μεταφορές, ενέργεια, υποδομές και πολιτισμό.
H διυπουργική
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, στη διυπουργική συνάντηση των δύο πλευρών παραβρέθηκαν οι Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας, Αλέξης Χαρίτσης, υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ και Δημήτρης Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών. Από γαλλικής πλευράς, οι Michel SAPIN, υπουργός Οικονομικών, Pierre LEVY, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Ανάπτυξης και Harlem DÉSIR, γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
• Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στην αξιοποίηση του προγράμματος Γιούνκερ.
• Η προοπτική της συνεργασίας επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και για της από κοινού συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα των δύο χωρών, στον επενδυτικό τομέα. Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν οι κλάδοι του τουρισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών, της ενέργειας, των υποδομών και του αγροτικού τομέα.
• Η δημιουργία κοινών επενδυτικών σχημάτων για επενδύσεις σε αναδυόμενες οικονομίες, με έμφαση στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή.
Τέλος, αποφασίστηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας σε υπουργικό επίπεδο, για την υλοποίηση των παραπάνω κατευθύνσεων μέσα σε καθορισμένα χρονοδιαγράμματα.